www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

A fény bűvöletében

Minden búvár életében eljön a pillanat, amikor elkezd vagy fotózni, vagy videózni a víz alatt. De miért is? Már az első merülést is nehéz elmesélni otthon. Bólogatnak, és nem értik. Ugyan hogyan lehetne elmesélni azt az érzést, amikor először megy az ember mélyre. Vagy amikor először pillant meg egy polipot? Vagy egy delfint? Vagy csak egyszerűen azt a pillanatot, amikor a mélybe nézek, és a nap sugarai hosszú, egyenes mélybe mutató csíkokként vezetnek?

Amikor a többiek még felettem készülnek a merüléshez, és a mélyből felfelé nézve csak a sziluettüket látom, melyet néha a felfelé törő buborékjaim takarnak el. Ki tudja ezt elmesélni szavakkal? Megosztani az nem más mint újra átélni. Ekkor jön a döntés, fotózni fogok a víz alatt!

Az alábbi témákat választhatod ----->

 

 

De nézzük csak, mi minden kell ehhez:

 

  1. Egy jól felkészült búvár
  2. Sok kitartás

 

1. A vízalatti fotózás nehéz. Sok veszélyt rejt magában. Szóval általános szabályként azt szokták mondani, hogy 100 merülés és haladó szintű vizsga alatt ne kezdj hozzá. Miért is? A vízalatti fotósnak jól kell merülnie, mert a plusz felszerelést sokszor nehéz kezelni. A tökéletes lebegés képessége alapfeltétel, mert a keresőbe nézve sokan igen sok kárt tesznek a környezetükben (és veszélyt jelent a másra figyelő búvár a társaira is!) Fel kell készülni nem csak a búvárkodásból, fotózásból, de a vízalatti élet ismertéből is. A legtöbb kép ugyanis igen közelről készül, ezért tudni kell mire számíthatunk, ha betörünk az állatok személyes terébe.

2. Fényképezőgép
Nem is olyan egyszerű ez a vízalatti fényképezőgép probléma. A kezdő fotós négy eset közül választhat:

 

  1. Felszíni kameráját vízálló, hajlékony tokba rakja, és vállalja a kockázatot. Nem rossz megoldás, bár a maximum ezzel a felszereléssel 5-6m
  2. Kompakt vízalatti kamera – olcsó, hobbinak megfelelő. Max mélység 5-10m
  3. Speciális – erre a célra készült - vízalatti kamerák – drágább megoldás, de kétségtelen, jobb eredményt hoznak.
  4. Szárazföldi kamera speciális tokban – a legdrágább, de legjobb megoldás.


3. Vaku
A víz felett a legtöbb esetben természetes fényben fényképezünk. A víz alatt azonban a fény megváltozik, a színek lassan eltűnnek. Ezért a fotók elkészítéséhez egy kis segítség kell. Erre szolgál a vaku.

4. Kitartás.
Nem szabad az első fotók sikertelensége után feladni. Fotózás a víz alatt nem egyszerű, de a szép képek erőt adnak a próbálkozónak. (Jótanács: mutassuk meg a képeket először azoknak, akikkel együtt merültünk – ők látni fogják amit mutatni szeretnénk!) Kitartás kell a képek komponálásához, az élőlények megközelítéséhez is. A karbantartás pepecselő meló, türelmet igényel, de erről is később.