www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Az alábbi témákat választhatod ----->

A vízalatti vaku

A fotózásnál a tárgyról visszaverődő fényt képezzük le a lencse és a gép segítségével a filmre. Napfénynél ez könnyű eset, hiszen van elég fény. A víz alatt azonban minden más. A felszínen fénytörés jelensége zajlik le, tehát a fény egy része visszaverődik. (Ne feledd, a dolog csalóka, az emberi szem sokkal jobb berendezés mint a fényképezőgépünk – míg az előbbi természetes logaritmus alapú skálán dolgozik, addig a film 10-es alapú skálán. Az emberi szem alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, a film nem.) (Ezért a legalkalmasabb időpont fotózásra a dél körüli időpont, tehát amikor a beesési szög a derékszöghöz közeli, így a legtöbb fény hatol le a víz alá) Ami fény lejutott, azt is veszélyezteti a víz áteresztő képessége, vagyis az, hogy bizonyos hullámhosszú fényt megszűr az egyre nagyobb vízréteg. Ezért lát a búvár mélyebbre menve csak kéket és zöldet. Legelőször a piros tűnik el a napfény fehér (tehát szinte minden hullámhosszú (vagyis színű) fénysugarai) közül.

A képeink nem lennének szépek, ha csak kékben pompáznának, bár bizonyos esetekben a vaku nélkül is lehet csodálatos képeket készíteni.

Itt jön a vaku. A vaku a napfényhez hasonló színhőmérsékletű fényt bocsájt ki, és mivel a vízben a tárgy és a gép közötti távolság nem nagy, ezért nagyon kevés nyelődik el belőle. A vakut a géphez csatlakoztatni kell, mert így tudja szabályozni a beépített fénymérőn keresztül a fény mennyiségét.

A víz tele van lebegő részecskékkel, amit nem észlel a szemünk. A vaku villanásakor ezekről a részecskékről visszaverődik a fény, és a képünk „havas” lesz, vagyis hasonló ahhoz, amikor havazásban fotózunk. Ezt el lehet kerülni, de csak úgy, ha a vakut a lencse síkjától messzebb helyezzük. Itt jön be az, hogy a kis gépek beépített vakuja gyakorlatilag használhatatlan. A legtöbb fotós több vakut használ, mert az egy vaku (kicsit oldalra helyezve) árnyékot vet. (Ugyanaz a helyzet, mint amikor Ezt kiküszöbölendő használható egy kisebb, sokszor a géppel nem összekötött (tehát slave módban használható) második fényforrás. Ez a vaku megvilágítja (és eltünteti) az árnyékot.

A vaku használatakor a zársebesség adott (a Nikonos V-nél 1/90-ed másodperc). A blende ennek ellenére változtatható, mert a vaku a fénymérő utasításainak megfelelően hoszabb vagy rövidebb ideig világít. Ennek ellenére nem érdemes a legkisebb blendeérték mellett fotózni, mert akkor a természetes fény nem látszik a képen. Vakukat gyárt a Nikon, Sea & Sea, Ikelite és még sokan.