www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Az alábbi témákat választhatod ----->

A Nikonos story

A koncepcióját Jean Wouters d'Oplinter belga feltaláló alkotta meg 1956-ban, Calypso-Phot néven. A cserélhető vízmentes objektívet 1957 június 17-én jegyeztette be Franciaországban 1.179.442-es szabadalmi szám alatt. A gépet Calypso-Phot néven 1960 január 27-én (szabadalmi száma: 1.255.466)

Közben dolgozott együtt Jacques Costeau-val a híres óceánkutatóval.

Menet közben színre lépett egy vállalat Japánból, a Nikon Kokagu. A feltalálót bízták meg a gép továbbfejlesztésével, és meg is jelentek a piacon a géppel. Európában Calypso-Nikkor volt a neve, Amerikában már azonban a későbbi Nikonos.

Nikonos volt az egyetlen vízalatti kamera, amely nagyméretű ház nélkül akár 50m-es mélységben, és akár –20C-on is működött.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nikonos II és III után a Nikonos IV-A volt az első automatikus expozíciós lehetőséggel ellátott vízalatti fényképezőgép a piacon. Megoldva az állandó problémát, vagyis a fénymérés problémáját a víz alatt. A Nikonos V ma is kapható, igen elterjedt fényképezőgép, kiváló tulajdonságokkal.

 

 

A Nikon egy egész termékvonalat fejlesztett a Nikonos sikereire alapozva. A Nikonos lencsék kiváló minőséget képviselnek (igaz, nem a legolcsóbb mulatság)

 

Az SB vakucsalád a Nikonos-okkal együttműködve dolgozik. SB-102, 103, 104, és a a legújabb családtag az SB-105.

Az SB-103-at a Nikon visszahívta, mert különböző feltöltöttségi szinten levű akkuk gázokat fejleszthettek, ami veszélyeztetheti az üzembiztonságot. Nekem is így lett egy SB-105-ös vakum... :-))

 

 

A Nikon tovább dolgozott, és 1992-ben kihozták a Nikonos RS-t. Ez volt az első vízalatti autófókuszos fényképezőgép. (Magyarországon a következő években csak a Japán kormány engedélyével volt megvásárolható, hiszen katonai célokra is kiválóan megfelelt…)