www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Az alábbi témákat választhatod ----->

Egy rövid kis szószedet segítségül

TTL Through-the-lens – vagyis lencsén keresztül
A fényképezésnél használatos technika, amikor is a fénymérés a lencsén keresztül történik.

SLR Single-lens-reflex
A fényképezőgépek azon generációját jelöli, amelyekbe nézve a fotós a lencsén keresztül látja a képet, így pontosabb a komponálás.

O-gyűrű
Az O-gyűrű segít abban, hogy a gépünk ne ázzon be. Minden ellentétes elképzeléssel szemben nem tömít magától, ebben a víz nyomása segít. Ezért fontos nagyon, hogy pontosan illeszkedjen.

F/stop
A blende egyes lépéseinek neve angolul.

Mélységélesség
A képen azt a (fotóstól mért) távolságot (pontosabban távolság mezőt) jelöli, amelyen belül a képen szereplő téma éles.

Point and Shoot
Vagyis "Célozz és Lőj" fényképezőgép. Az olyan gépeket nevezik így, amelyek "szinte" maguktól elkészítik a fotót. Ez azonban jelenti azt is, hogy rengeteg korláttal is rendelkeznek. Még hobbifotózáshoz is igen szegény eszköz.

Blende
Az emberi szemben lévő pupilla megfelelője a fotózásban. Szabályozza, hogy a lencsén keresztüljutó fény mekkora résen keresztül jusson a gépbe. Különböző blendeértékek mellett változik a gépbe jutó fény mennyisége, valamint a mélységélesség.

Zársebesség
A fénykép elkészítésének sebessége. A másodperc törtrészével adják meg.

Fókusztávolság
A lencsék jellemzésére szolgál. Megkülönböztetünk nagylátószögű lencséket (melyek fókusztávolsága 6-50mm-ig terjed, normál lencsét, (ami 50mm), és telefotó lencséket (melyek 50mm- akár 2000mm-ig)

ISO/ASA
Kétféle mértékegység, a filmek fényérzékenységét jelölik vele.

Pentaprizma
Kevesen tudják, de az első pentaprizmás gépet egy magyar készítette (Petzvál József). A pentaprizma vetíti a lencse által leképzett képet oldalhelyesen a keresőbe.

Slave
Ismét egy angol szakszó. Magyarul rabszolga. A vakuknál használatos szó, jelöli azokat a vakukat, amelyek képesek más vakuk villanását észlelni, és így madzag nélkül is villantani.

Strobe
Vaku

Rekesznyílás
Vagyis blende

„havazás”
Vízalatti fotózásnál egy gyakori hiba. A vaku megvilágítja a vízben lebegő részecskéket, ami a képen az adott hatást éri el. Elkerülhető, ha a vakut a lencsétől messzebb helyezzük el.

close-up, macro
Közelre fotózás

Housing
Normál gépet egy un. housing-ban, vagyis tokban viszik a víz alá.

Parallax hiba
Az un. SLR gépekkel a komponálás a lencsén keresztül történik, a többivel egy keresőn keresztül. A kereső a gép tetején helyezkedik el, vagyis a lencsével szöget zár be. Ennek megfelelően egy igen közeli képnél a keresőben látott kép és a lencsével készített fotó nem ugyanaz.

Bracketing
Vagyis keretezés. Ez azt jelenti, hogy egy adott tárgyról készítünk egy alulexponált, egy szerintünk (és gépünk szerint) megfelelő, és egy túlexponált képet. Extrém esetekben ez lehet nem csak három kocka, de akár öt is. Utólag, kidolgozás után ki tudjuk választani a megfelelő képet.