www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

Az alábbi témákat választhatod ----->

 

A vízalatti fotózás története
Meglepő, de a könnyűbúvárkodás alig több mint fél évszázados, a vízalatti fotózás már több mint 100 éves!

Hajóhoz rögzített fényképezőgéppel az első képeket William Thompson készítette. Ahogy ez lenni szokott, a kamera beázott… :-) A kép elkészítése több mint 10 percig tartott (1856-ban!).

1872-ben Ernest Bazin, egy francia használt először elektromos világítást.

Az első (víz alatt levő személy által készített) vízalatti fotó Louis Boutan nevéhez kapcsolódik, aki 1893-ban készítette az első fotót a mélyben. Egy felszíni segítő segédletével (mechanikusával Joseph David-del) saját magáról készített képet. Természetesen a merülés még nem a mai értelemben vett könnyűbúvár felszereléssel történt.

 

 

 

 

A francia Etienne Peau volt a vízalatti sajtófotózás atyja. Az óceán biológiáját illusztrálta saját vízalatti fotóival. Az angol sebész Francis Ward nem mindennapi fotóival vívta ki kortársai elismerését. Édesvízben fotózott békákat, merülő madarakat, és más vízben élő lényeket.

 

Az amerikai John Ernest Williamson megfelelő elődnek bizonyult (a mai amerikai akciófilmek fotósainak). Akciójelenteket fotózott a víz alatt. Döglött lovat süllyesztett a víz alá, hogy cápákat vonzzon a gép lencséje elé. 1915-ben ő készítette az első vízalatti filmet, melyben egy cápát ölt meg egy késsel. A közönség nagy elragadtatására… :-(

1927-ben készítette az első színes felvételt a National Geographic fotósa Charles Martin és segítője William H. Longley magnéziumot használva világításként. A robbanás olyan nagy volt, hogy majdnem megölte Longley-t...

A modern vízalatti fotózás nagyjai között az osztrák Hans Hass jeleskedett. Ma az újkori fotózás atyjaként emlegetik. 1949-ben a német Franke & Heidecke céggel közösen fejlesztette ki az első vízalatti tokot a Rolleimarin-t amelyet a kétoptikás Rolleiflex 6x6-hoz készítettek. Egészen az 1970-es évekig ezt tekintették az egyetlen „igazi” eszköz a vízalatti képkészítéshez. Munkája során olyan – ma is hihetetlen – fotókat készített mint egy támadó tigriscápa.

Az első kamerát Cousteau és Jean De Wouters készítette el, neve Calypso. Ebből fejlődött ki a mai Nikonos termékcsalád. Az első Nikonos kamerákat használva a fotózás a víz alatt csak a természetes fényt használhatták fotós kollegáink. Ez természetesen behatárolta a lehetőségeket. Az első próbálkozások a világításra az un. „magnézium vaku”-val történtek.

A francia Dimitri Rebikoff által épített első „vaku” egy méter hosszú volt és kb 75 kilót nyomott. Éppen ezért a tervező a „bálna” nevet adta neki. Később kifejleszette a „baby”-t, de a sikert a negyedik hozta meg neki ami a „Torpedo” nevet viselte. Színes lépeket készített vele, brilliáns színekkel ajándékozta meg nézőit.

 

Ma már mindenki vásárolhat vízalatti fényképezőgépet, és elődeinkhez hasonló képeket bárki készíthet. A technika legalább adott. Szóval hajrá!