www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Az alábbi témákat választhatod ----->

Speciális, vízalatti fotózásra kitalált gépek

Aki úgy dönt, hogy áldoz egy kis pénzt a vízalatti kamerájára, több lehetőség közül választhat. Az első (és legolcsóbb) lehetőség egy eldobható kamera. Sokan gyártanak ilyet, de érdemes a kipróbált neveket előre helyezni. Kodak és a Fuji is gyárt ilyen fényképezőgépeket. Hátrányuk, hogy csak kis mélységben használhatók, max 5-6m-ig. Az áruk 5-6 ezer forint. A Point and Shoot kamerák már többször használatos ketyerék, de a mélység, amiben használhatók eléggé limitált. Az Ikelite (is) gyárt ilyeneket, lásd a képen.

 

Egy másik (és szintén olcsó) lehetőség egy jó minőségű (és még megfelelő árú) Sea & Sea fényképezőgép. Ez a gyártó megpróbálja ötvözni az igényes fotós igényeit de még megfizethető áron. A kompakt kamerák és a speciális vízalatti gépek közötti átmenetet képezi az MX-5-ös gép. Ez is egy un “Point and Shoot” vagyis “célozz és lőj” gép.

 

 

Kapható sokféle színben, de ez nem kell hogy választási szempont legyen. 30m-ig vízálló, 35 mm-es filmet használhatunk vele. 28 mm-es lencsével felszerelt, beépített vakut is tartalmaz.

 

Az MX-10-es egy sokkal komolyabb szerkezet. 32mm-es lencsével és beépített vakuval rendelkezik, amely már távolabb helyezkedik el a lencse síkjától. Ennek fontos szerepe van az un. “havazás” jelenség elkerülésénél.

 

 

A Motormarine II már a komolyabb, felkészültebb fotósnak készült.

 

 

A NIKONOS V

Ilyen klassz zöldben is kapható :-) A G.I Jane című filmben a kommandósok kezében is feltűnt, de a kellékes nem készült fel rendesen, a narancs színűvel közlekedtek a kommandósok – hihi, akkor meg minek az a sok terepszínű ruha…

A NIKONOS az első igazi vízalatti fényképezőgép. Kialakításában maga Cousteau is részt vett, a ma kapható verzió az V. (Van aki esküszik a NIKONOS III-ra, amiben az automata mód még nem volt benne – szívük rajta) A gép használható 60 m mélységig, kapható hozzá sokféle lencse (alapban 35mm-es jár hozzá): 15mm, 20mm, 28mm, 35mm, 85mm. Jelen pillanatban a legelterjedtebb vízalatti gép, annak ellenére, hogy nem olcsó.

A speciális vízalatti gépekből a csúcsmodell, mondhatjuk azt, hogy az egyetlen a kategóriájában, a Nikonos RS. Ez – mint neve is mutatja – Nikon gép, de elődjétől eltérően autofókuszos kamera. A Nikon felfüggesztette a gép gyártását az alacsony eladási számok miatt. Ennek oka volt az, hogy a gép és tartozékai igen sokba kerülnek, és vetekednek egy tokba helyezett géppel, ami viszont jobb lehetőségeket nyújt.

 

 

A fenti lehetőségek mindegyike eredendően vízalatti fotózásra gyártott gép. Van még egy opció, a fent említett vízalatti tok. A tokba (angolul housing) helyezik bele a normál fényképezőgépet. A kezelőgombokhoz kívülről lehet hozzáférni, a kereső egy lencsén keresztül látható. Nagyon komoly szabadságot ad a fotósnak.

Előnyei:

 • Autófókusz
  A Nikonos RS kivételével a gépek nem autofókusz rendszerűek, és a távolságot a fotósnak kell megbecsülni. Ez sok hibára ad lehetőséget, és limitálja a fotós expozíciós lehetőségeit. (Ha a búvár biztosra akar menni, kis blendével fotóz - tehát nagyobb mélységélességet kap, de így a természetes fény kisebb intenzitással látszik. A probléma kiküszöbölhető magasabb érzékenységű filmmel, de ez nagyobb szemcsézettséget eredményez) Aki a fenti mondatot érti, az elmondhatja magáról, hogy a fotózás alapjai a kisujjában vannak. Aki nem érti, ne essen kétségbe, itt elmagyarázom az összefüggéseket.
 • TTL fénymérés és komponálás
  (TTL – through the lens – vagyis a lencsén keresztül) A fénymérés és komponálás természetesen a lencsén keresztül a legegyszerűbb. (Gondolj arra, hogy amikor egy zoom lencsét használsz, változnak a fényviszonyok (és ezáltal az expozícióhoz szükséges blende és zársebesség)). A Nikonos RS kivételével a többi gép nem alkalmas erre a feladatra – vagyis nehezebb a fotózás.
 • Zoom
  A speciális, vízalatti felhasználásra készült gépek fix fókusztávolságú lencsékkel kaphatók. A zoom lencse nagyobb szabadságot ad a komponálásban, hiszen nem kell közelebb vagy távolabb menni, elég a zoom adottságait kihasználni.

Hátrányok:

 • Méret
  A tokok általában sokkal nagyobbak mint a gép, és a kezeléséhez szükséges gombok is helyet foglalnak. Ennek megfelelően mondjuk egy Nikonos V egy nagyobb táskában elfér (vakuval és tartozékokkal együtt), egy tok jó esetben két táskában ha elfér.Ez sajnos probléma hoszabb repülőút esetében.
 • Beázás
  Sokkal több a lehetőség a beázásra a tokok esetében (de nem szabad elfelejteni: minden beázott gép a felhasználó gondatlansága miatt megy tönkre!!!). Amennyiben beázik (tengerről lévén szó sós víz éri gépet!) a gép nagy százalékban teljesen tönkremegy, tehát egy komoly gép esetében a veszteség akár félmillió feletti is lehet. Ezzel szemben a Nikonos V, vagy a többi hasonló kamera beázás utáni szervize 15-30 ezer forint, és újra használható (meg kell jegyeznem, itt is fontos az odafigyelés, tehát egy beázott gépet megfelelően kell kezelni azonnal, hogy a gép ne menjen tönkre teljesen!).

Több gyártó készít vízalatti tokokat fényképezőgépekhez, videokamerákhoz. Itt most a fényképezőgépek tokjairól lesz szó. A gyártók általában minden fényképezőgép márka felső kategóriás vonalához készít tokokat (tehát a Nikon skálájáról az F5, F100, F90X, F4 – hez szinte mindenki).

A gyártók:

 • Aquatica (ez a Nikon saját tokja a gépeihez)
 • Sea & Sea
 • Ikelite
 • Nexus
 • Subal
 • Seacam
 • és még sokan mások

Ez itt egy Sea & Sea tok Nikon F100-hoz.

 

 

 

 

 

 

Ikelite tok

 

Kedvencem a SUBAL N10