www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Indonézia

Sokan nem tudják, de Indonézia a világ negyedik legnagyobb országa.
Neve a görög nyelvből származik: indos-indiai, nesos-szigetek.
Összesen 1.926.337 km2 területe (szárazföld) és a tengerekkel együtt 7.892.350 km2.
Összesen 17.508 szigetből áll (ahányan számolják, mindig más eredményt kapnak), amelyek közül összesen 6.000-nek van neve.


A nagyobb szigetek: Java, Szumátra, Sulawesi (Celebesz), és egy pár nagyobb sziget amik nem teljesen az övék: Borneó (az indonéz rész neve Kalimantan, és itt van a Brunei szultánság is!), Papua (Irian Jaya néven futott eddig - a sziget másik fele Pápua Új-Guinea). Kisebb szigetek: Madura, Lombok, Sumbawa, Flores, és Bali, és Timor nyugati része (Kelet-Timor független állam lett).

És egyben a világ legnagyobb muzulmán országa is. Ezért volt fontos az amerikai elnöknek hogy az elnökasszonnyal találkozzon az afganisztáni háború előtt. De azóta magasról ejtik az országot sokat látott barátaink, amit bizonyít a Bali robbantás utáni reagálásuk is... Ja, Bali szinte teljesen hindu sziget - talán ezért választották célpontul...

232 millió ember él Indonéziában, ez azért nagyon sok :-) Ebből Jáván él 114 millió! Balin majdnem 3 millió. Bali déli területei a világ egyik legsűrűbben lakott területe.

Indonézia nem régi ország. Nagy része Holland gyarmat volt, de két nappal a Japán fegyverletétel után, 1945 augusztus 17-én kikiálltották a függetlenséget. Az oszág első elnöke Sukarno lett. Őt követte Suharto, aki egy kemény rezsimet vezetett, és igazából az első független választásokat 1999-ben tartották. A parlament választ államelnököt. Mindenki Megawati Sukarnoputri-t várta győztesként (az államalapító Sukarno nagyobbik lánya), de helyette meglepetésként Abdurrahman Wahid (Gus Dur) lett az elnök. Nem tartott sokáig, lemondatták (öreg, félig vak ember, és nem sok jó ötlettel, viszont korrupt - a többmilliós csalásokba bukott bele). Érdekes dolog volt, hogy 2001-ben megpróbálta feloszlatni a parlementet, így ragaszkodott a hatalomhoz. De a hadsereg megtagadta az együttműködést, és menni kellett. Szegény Megawati azóta is küzd, nem könnyű egy ilyen országot vezetni, ahol 100 millió ember él havi 4 dollárból...

Első rész »

Kelimutu »

Komodo »

Bali, 2003 Január 25.

<< vissza