www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Flores - Komodo (harmadik rész - Ombak Putih)

Az Ombak Putih. Gyönyörű hajó, az indonéz szigetvilág egyik legszebb hajója. Vitorlás, mindenféle kényelemmel felszerelve, légkondis szobák, tusoló, kiváló kaja. Gyorsan be is dobunk egy pasztát.

Éjjel nyomulunk, hogy odaérjünk Komodo-ra másnap. Az időjárás kegyes velünk, semmi eső, semmi nagy hullámzás. Csillagos égbolt.

Reggel Komodo-n egy kicsit pihizünk. Ki egy homokos strandra, és lehet snorkellezni. A helyi erők hajóval érkeznek a mellettünk levő kis öbölbe, és onnan gyalog (mert elég hülyék a külföldiek hogy elhiszik hogy ők itt élnek). Eladó az egész világ! De főleg fából faragott komodo-i sárkány, sarong, "igazgyöngy" nyakék, mindenféle nagyon hasznos bizsu.

Délután indulás a szigetre! Két vezetőt kapunk, és ahogyan kell szorosan mellette nyomulok, mert ha látunk komodo-i sárkányokat, akkor én akarok fotózni!

Komodo sárkány - varanus komodoensis: Egy utazó (Hensbrack) fedezte fel 1911-ben, hogy élnek még fura hüllők ezeken a szigeteken. Jelenleg a nyilvántartott legnagyobb hüllők a földön. Kemény vadászok, egy vízibivalyt is ledöntenek. Csak Komodo-n és a környező szigeteken maradtak fenn, 1985-ben 1.500 példányt tartottak nyilván. A sárkányok (helyi nyelven ora) ez első pár évet a fákon töltik, mert az idősebbek kannibálok, szóval első a túlélés! Villás nyelvük van, és vadászat közben néha akár 30 kilométeres sebességgel is futnak! Érdekes lehet egy 150 kilós állattól :-) De elhiszem. A nyálukban a baktériumok végeznek a legnagyobb állattal is, szóval ha elsőre nem sikerült megölni, akkor csak követik amíg eldől.

A túra sok kilométer (kellett nekünk a hosszút választani) és összesen egy elhunyt példányt láttunk. Nesze neked Komodo. De a vezetőnk optimista. Közben felvisz minket egy hegycsúcsra, ahonnan nagyon szép a kilátás, de amikor megkérdezzük, akkor kiderül hogy ide nem jönnek fel a sárkányok. B@&/! meg! Akkor most hol vannak? De ő csak megy. Rólunk patakokban folyik a víz, a szúnyogok ezerrel támadnak, és mindenki kellemes szúnyogriasztó szagú. Szerintem ezek a dögök szeretik ezt a szert!

Visszaértünk, és sárkányok sehol. A srác nem áll meg ott ahonnan indultunk, hanem egyenesen elvisz minket a konyháig. A konyha mögött (konyhamalac) ott fekszik négy komodo! Nyugisan, mert most nincs csirkemaradék, szerintünk ez is döglött. A vezető megböki egy bottal, és (kicsit idegesen) de feláll, és arrébmegy a sárkány. Nagyon nagy! Ez nekünk ugrana - összesen egy pár botunk van, az meg nem állítja őket! De nem.
Egy pár kép még a sárkányokról itt
»

Na, mindenki boldog, irány vissza a hajóra. Este BBQ egy kis lakatlan szigeten a közelben. Csillagok, gitárzene, azért élni tudni kell! ;-)

Másnap hajókázás, és lehorgonyzunk Lombok mellett. Akinek kenyere, az megy kis kagylókat gyűjteni, én inkább maradok a hajón és olvasok.

Éjjel ismét nyomulás, és a következő estére befutunk Benoa-ba. Jó visszaérni Balira ismét!

Első rész »

Kelimutu »

Bali, 2003 Január 25.

<< vissza