www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Európa
Afrika
Ázsia
Amerika
Óceánia
Ausztrália

« Tartalomhoz vissza

 

A világ merülőhelyei ( Ázsia » Indonézia » Bali » Tulamben )

 

Tulamben egy kis falu Bali északkeleti csücskén. Híressé és búvárcélponttá a U.S.A.T. Liberty roncsa tette.
Hazája egy különleges csoportnak, akiket a Tulambeni Búvársegítők Klubjának hívják. Lányok, asszonyok és férfiak viszik a tengerparton a búvárok cuccait a merülőhelyekre és vissza. Nem mindennapos látvány!

U.S.A.T. Liberty (GPS: 8°16'29" S, 115°35'35" E)

A Liberty amerikai szállítóhajó volt, amely a második világháború idején könnyű fegyverzettel ellátva szállítójárműként szolgált Ázsiában. 1942 január 11-én hajnali 4:15-kor egy japán tengeralattjáró torpedóval eltalálta (az I-166). A hajó gumit és vasúti alkatrészeket szállított Ausztráliából a Fülöp szigetekre. Haláleset nem történt, és két másik hajó (U.S Paul Jones és a holland Van Ghent) elkezdte bevontatni Singaraja kikötőjébe (észak Bali), de hajó túl sok vizet vett fel, és nem tudták megoldani a feladatot. Tulamben partjain helyezték el, ahol több mint 20 évet pihent a kiürített hajó. 1963 március 17-én Bali legnagyobb (és istenként tisztelt) vulkánja kitört, és a roncsot a rengés és a láva a vízbe taszította. Most a fedélzet a nyílt víz felé néz, és a parttól 20-30 méterre fekszik örök nyughelyén rengeteg hálás búvár mindennapos látogatásával megtisztelve. A hajó 120 méter hosszú, és végtelen számú merüléssel sem fedezhető fel teljesen csodálatos és diverz élővilága.

A roncsot bármely mélységekben meg lehet merülni, 10 métertől 30-ig. Kezdőknek és haladóknak is megfelelő.
Látótávolság legtöbbször 10-30 méter között van, de trükkös helyzetek is sűrűn előfordulnak. Mondjuk a hullámzás miatt a felső 10 méteren a látótávolság közel nulla, majd 20 méter alatt ugyanekkor akár 30+ is lehet.

Rengeteg élőlény lakhelye. Lágy és kemény korallok, kisebb és nagyobb halak, sőt a különleges "flashlight fish" is megtalálható (éjszaka villogásokkal hívja fel magára a figyelmet). Lakhelye a híres és sokat fotózott makrélarajnak, amit 10 merülésből 8-9 alkalommal láthatóaak, ott vannak, köröznek.

Egy nagy "bumphead" papagájhal család is ott éjszakázik már évtizedek óta. Nappal csak reggel látható a roncson, napközben Batu Kelebit mögé mennek, és eszik a korallokat. Legalább huszan vannak, de megszámolni őket igen nehéz.

Feltűnnek a roncson néha érdekességek is (soha nem lehet tudni), óriási medúzát, mola molát, vagy éppen bálnát is láttunk már.

 

Coral Garden (GPS: 8°16'40" S, 115°35'40" E)

A korallkert Tulamben öbölben végig elterül. Több részre is osztható, de amióta 2002 végén az esős évszak egy komolyabb esőzése után a folyó belesodort az öbölbe egy csomó iszapot és földet (sőt, köveket is), így a Coral Garden legszebb részei (Mimpi, Paradise, River) elpusztultak. Jelen p illanatban a merülhető rész a Tauch Terminal Tulamben resort előtt helyzkedik el (a folyótól legalább 200 méterre van balra).

Rengeteg tisztítóállomás található ezen a részen, de legtöbbjük 30 méter mélységben.

Egy komoly létszámú feketepöttyös szirti cápa család lakik itt. Általában a hajóroncs és a Drop-Off között cirkálnak nappal. A búvárokra ügyet sem vetnek, egy apró uszonycsapással kikerülik a szembejövő "idegen lényt". Az egyetlen nagy cápa az öbölben Hugo, aki tévesen lett elnevezve, hiszen az itt élő kis cápák mamája.

A Coral Garden homokos aljzatú hely, sötétszürke vulkáni homokkal fedve. Ez azonban csalóka tény, mert ezerszer izgalmasabb hely mint bármely fehér homokos terület. A homokon nappal, és éjszaka is csodálatos lények várják a búvárt. Itt láttam már békahalakat, szellemtűhalakat, boxer rákot, és ezernyi más lényt.

 

Drop-Off (GPS: 8°16'45" S, 115°35'48" E)

A Drop-Off nevét arról kapta, hogy az öböl délkeleti oldalán a víz alatt egy hatalmas fal található. Merülhető természetesen a többi rész is (sőt, nagyon szép helyek vannak!), de az igazi izgalom az, amikor alattam még van 50 méter mélység egyenesen lefelé. A Drop-Off merülőhelyet inkább 11 után érdemes merülni, mert addig a felkelő nap iránya miatt a fal árnyékban van. 30 méteren van a híres óriási lila gorgónia, amely maga megéri azt a merülést. Tisztítóállomások tömkelege, mindenféle csodák, és a nyílt víz közelsége természetesen nagyobb állatok lehetőségét is magában rejti. Egyszer láttunk ott mantát is!

Az első pár méteren kavicshalom van, ami azonban adott esetben a hely legizgalmasabb helye is lehet! Mondjuk apálykor, amikor az édesvíz elkezd a tengerbe szivárogni a talajból. Valami miatt a meztelencsigák imádják ezt, és elindulnak felfelé az emelkedőn. Csuda dolgokat is láttam már ott!

 

Batu Kelebit (GPS: 8°16'55" S, 115°36'04" E)

A tulamben-i öbölből könnyen megközelíthető hely, óriási sziklafalakkal, és adott helyzetben áramlásokkal is.
A megközelítés nem partról (mint a többi helyen), hanem a helyi halászhajókkal történik (jukung). Kb 10 perc, és már ott is van a hajó. Hajóról van a merülés, szóval fel kell készülni a dologra. Ugyanúgy, a merülés végén a kiszállás nem egészen egyszerű, de nem veszélyes.

A merülés mindig hoz valami újat. Teknős, cápák, szépia, vagy éppen a mindig ott levő ezerféle óriási tengeri uborka jelenléte fűszerezi a dolgot. De láttam már különleges meztelencsigákat, juvenile denevérhalat, levélhalakat, tűzhalakat is.

A talaj fehér(ebb) homok, sajnos a felső 5-6 méter erősen erodált (halászok). De amint mélyebbre merül az ember, csodákat lát. A látótáv általában 30+, és mivel 45 fokos falak vannak, ezért a "kilátás" csodálatos.

Emerald (GPS: 8°17'00" S, 115°36'10" E)

Nevét a szállodáról kapta (ami közben bezárt - vendégek és szolgáltatás hiánya miatt).

Hogy ne csak az öbölben legyen roncs, ezért a szálloda bedobott két Toyota autót, ami ott rozsdásodik most is olyan 22 méteren. Mivel keveset merült hely, azért a 20 méter alatti része sok izgalmas dolgot rejt. Fotóztam ott már levélhalat, vagy éppen egy nagyon barátságos szépiát.

További merülőhelyek Balin:

- Tulamben (U.S.A.T Liberty hajóroncs, Drop-Off, Coral Garden, Balu Kelebit, Emerald)
- Gili Biaha
- Gili Mimpang
- Nusa Penida (északi oldal, Manta Point, Blue Corner)

 

     

 

<<--- Vissza a Búvárkodásról tartalomjegyzéhez