www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

A tisztítóállomások világa

Nem is olyan régen valaki megkérdezte tőlem:
"- Mi az a tisztítóállomás?"

Rájöttem, hogy nem is olyan egyértelmű az amit én tudok ezekről a helyekről...

De azért megpróbálom egy pár képpel elmesélni az élményeimet.

A vízalatt élő lények (kéz és tükör híján) ezekre a helyekre vonulnak be egy kis tisztogatásra. Tipikus példája a pozitív szimbiózisnak, amikor is mindkét fél profitál a dologból. A tisztítórákok és tisztítóhalak élelmet találnak, a murénák, ráják, sügérek és egyébek pedig megszabadulnak a kellemetlen élősködőktől és a kajamaradványoktól. Az állomásra olyanok járnak rendszeresen akiknek szükségük van erre. Mondjuk a ragadozók, akik fogai között ott marad a maradék, vagy éppen a kopoltyúik vagy a pikkelyeik alatt az élősködők kellemetlenkednek.

Az állomáson tartózkodó rákok és halak mindegyike egy speciális feladatra vállalkozik. Van aki a szájába mászik bele, vannak olyanok akik a kopoltyúkat tisztítják. Jól kitalált a rendszer...

Igazából engem is hajlandóak megtakarítani, ha megfelelő pozícióban odaállok :-)) Furcsa érzeés amikor az ember szájába bemásznak, és ott nyomulnak. Az idejük véges, és folyamatosan figyelnek. Ha a páciens becsukja a száját, egy pillanat alatt kinn vannak.

 

 

 

Ez a figura egy érdekes példány. A neve Titán Íjhal. Igazán agresszív amikor lerakják a tojásokat. A hím és a nőstény együtt védik a helyet, és bármit megtámadnak ha a közelbe ér. Én is átéltem már egy-két ilyet... De igazából ők vannak otthon nem?

A szája körül és a szájában azok ott kis rákok akik tisztogatják. Mérges volt mert közel merészkedtem, de nem gond, nyugodtan maradt. Valószínűleg nem ítélt veszélyesnek :-)

A tuti tisztítóállomásoknak mindig van egy "vészkijárata". Azon keresztül lehet menekülni ha valaki lezárja a kijáratot. Olvastam egy cikket a tisztítóállomásokról. Az ott élő rákocskák is csalhatnak, de nem áll érdekükben, mert akkor a halak nem jönnek vissza többé. Mondjuk a fertőzött szövet vagy az élősködők mellett le-le csípnek egy élő hámszövet darabkát is. De nem jó stratégia, mert az elmaradozó "ügyfelek" miatt alőbb-utóbb "bezárhatják a boltot". Igazi kis kaipitalizmus nem?

 

 

 

A következő mese »

 

<<--- Vissza a tartalomhoz