www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Európa
Afrika
Ázsia
Amerika
Óceánia
Ausztrália

« Tartalomhoz vissza

 

A világ merülőhelyei ( Ázsia » Indonézia » Bali » Nusa Penida)

 

(GPS: 8°41'10" S, 115°31'00" E)

Nusa Penida igazából a legnagyobb sziget a három közül ami Balitól délkeletre fekszik. Penida, Lembongan,Ceningan. De Penida a legnagyobb. Az északi oldal - amely Bali felé néz - a legalkalmasabb hely merülésekre.

Mindenképpen áramlásmerülés. Szóval hajóról csobb, és megteszünk a víz alatt 1-2 km-t. A felső 10 méter itt is legtöbbször csúnyán lepusztult (helyiek horgonyoznak) de lejjebb nagyon gazdag. Az áramlásmerülés kezdőknek nem ajánlott. A látótávolság általában 40+ méter, de amikor az áramlás fordul ez pár perc alatt lehet akár néhány méter is.

a fal 45 fokos szögben mélyül, a fene tudja meddig, de nagyon mélyre. Találkoztunk már itt mantákkal, cápákkal, itt láttam életem első mola moláját, de apró dolgokat is meg lehet figyelni amikor az áramlás nem olyan erős.

A dekóbólya kötelező felszerelés, legalább csoportonként egy, mert a hajó követi a csapatot, de néha messze tőle jön föl a csoport.

A vízhőfok itt is lehet nagyon hideg, és látható a Balin oly ritka réteghatár is. 20C-30C-ig bármi. Vastagabb ruha ajánlott.

Manta Point (GPS: 8°46'20" S, 115°29'00" E)

Ez a hely Balin a legjobb mantákat megfigyelni. Ha viszont nincsenek ott, akkor egyszerűen szörnyű merülőhely, majdnem nulla látnivalóval. A manták általában az esős évszakban (decembertől februárig) jönnek reggelente. Mivel a hely Nusa Penida külső oldalán van, ezért a Padangbai-ból induló hajónak először át kell hajóznia a csatornán Penida és Lembongan között. Ha a nyílt vízen nagyok a hullámok, akkor majdnem lehetetlen átmenni a csatornán. Mivel a manták reggel érkeznek, azért igen korán kell kelni hogy hajóval odajusson a búvár.

A manták a reggeli órákban táplálkoznak planktonokkal ezen a helyen. Ennek megfelelően a látótávolság kicsi, átlagosan 10-15 méter. De a találkozás megéri ezt is! Nagyon félénk lények ezek a ráják, ezért ha meglátsz egyet, nem szabad felé úszni, mert abban a pillanatban elfordul és eltűnik. A legjobb taktika gyorsan mozdulatlanul lebegni (kezek a test mellett), és egy korallszirt mellé vagy alá bújni. A manta félénk, de nagyon kíváncsi állat, és ha nem érez veszélyt, akkor beleúszik a buborékokba.

Blue Corner

Igazából a Blue Corner Lembongan északi oldala, egy igen erős áramlásokkal megáldott hely. A látótávolság általában tökéletes, mondjuk 40 méter feletti. Csodálatos hely!

További merülőhelyek Balin:

- Tulamben (U.S.A.T Liberty hajóroncs, Drop-Off, Coral Garden, Balu Kelebit, Emerald)
- Gili Biaha
- Gili Mimpang
- Nusa Penida (északi oldal, Manta Point, Blue Corner)

 

     

 

<<--- Vissza a Búvárkodásról tartalomjegyzéhez