www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Tankolj magyar - Reloaded

Az előző irományom sem volt más, mint csepp a tengerbe... Most az origo feszegeti tovább dolgot a magyar benzinkutakon uralkodó állapotokról. Nagy népi játék "ki kit tud jobban átvágni".

Az előző cikk (ha sorban szeretnéd olvasni) »

Majd erre volt egy olvasói levél »

És az Origo cikksorozata:
Gagyiztatnak a benzinkutak (2004. március 31., szerda, 9:15)
Országszerte csalnak a kutaknál (2004. április 1., csütörtök, 15:16)
Shell: Nincs tudomásunk pénzbüntetésekről (2004. április 2., péntek, 17:14)


Egy pár érdekes megálapítás ezekből a cikkekből:

Több olyan benzinkút működik országszerte, ahol az üzletvezetők meglopják dolgozóikat, azok pedig a vevőket. Az [origo] több olyan benzinkutassal is kapcsolatba lépett, akik az ország különböző pontjain dolgoznak, de hasonló csalássorozatról számoltak be. A történetek a Mol- és a Shell-kutaknál játszódnak, illetve a Totalnál, de ez a társaság éppen most adja el kútjait a Shellnek. Több megszólaló is jelezte, hogy más cégeknél is előfordulhatnak csalások, és a stikliket a fent nevezett cégeknél sem alkalmazzák mindenütt. Úgy tűnik, hogy minden a helyi vezetésen, vagyis az üzlet vezetőjén múlik.

A MOL válasza:

A Mol Magyarországon az összes kutat partneri szerződésben üzemelteti, így a társaság nincs jogviszonyban a kutasokkal, akik közül többeket vélhetően munkajogi sérelem ért. A Mol Rt. nem alkalmaz kvótarendszert, és semmilyen szankció sem szerepel a cég értékesítési politikájában, tudtuk meg a társaság sajtóirodájától. A társaság ígéretet tett arra, hogy amennyiben konkrét esetben panasz érkezik hozzájuk, akkor vizsgálatot indítanak. A megfélemlített alkalmazottak azonban nem léptek eddig sehol sem, sőt, sokan nem is tudják, hogy a büntetési rendszer illegális.

A SHELL válasza:

A Shell vállalkozókkal üzemelteti a benzinkutakat, így az ott dolgozó alkalmazottakkal semmilyen jogi kapcsolatban sincs. "A Shellel kötött üzemeltetési szerződésben az üzemeltető vállalja a dolgozók törvényes foglalkoztatását" - üzente a társaság. A Shell azonban meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett a kutasoknak munkájukat végezniük kell. Ebben nincs szó büntetésekről, csak jutalmazásról. "A sikeresen értékesítő munkatársak (...) egy pontrendszer alapján kerülnek jutalmazásra. Nincs tudomásunk arról, hogy a töltőállomások vezetői a fentiektől eltérő gyakorlatot alkalmaznának a személyzetük ösztönzésére." Így a Shell nem tud arról sem, hogy a több alkalmazott által is kifogásolt büntetések és leltárhiányt fedező úgynevezett "leadó pénz" intézménye működne. "A Shellnek nincs tudomása sem "kvótarendszer", sem pedig "leadópénz" alkalmazásáról, ha ilyen esetről bejelentés érkezik, azt kivizsgáljuk" - áll a társaság válaszában.

 

A lényeg az, hogy a nagy forgalmazó cégek egyszerűen vállalkozónak adják ki a kutakat, akik használhatják a márkanevüket. Így jogilag függetlenné válnak a csalásoktól, hiszen nekik semmi közük hogy ki milyen módon alkalmaz embereket. A kutakkal a szerződés úgy köttetik, hogy a vállalkozónak nincs más választása, mint valamilyen módon a vevő meglopására bujtani az alkalmazottakat. (mondjuk a sajnálatomat másra tartogatom, elnézést tőlük). A kutas vállalkozó kvótarendszert vezet be, melyet ha nem tartanak be, bünti jön. Az fizu egyébként is alacsony, szóval a kutasok a borravalóból kényszerülnek megélni. Eddig ez nem is olyan rossz. De az átvágott vevők nem adnak borravalót, és kis hazánkban lassan alig van akit nem vágtak át benzinkútnál (ha nincs autód, akkor egyszerűbb!)
Szóval a kör bezárult, és a nagy cégek pedig "mossák kezeiket". Mi pedig birkaként tűrjük a dolgot, sőt, lelkiismeretünket tisztázva néhány havernak elmondjuk hogy mi történt, majd tutira ugyanazon kútnál itatjuk meg a szekeret.

Szerintem a megoldás nem abban van hogy beszélünk mindezekről. Egyszerűbb. Vásárolni ne itt, hanem másutt! Azt megérzik a nagyok is! Előbb-utóbb (ha következetesen csináljuk) az események kitermelik azt a céget, akinek megéri becsületesen kereskedni, üzleti haszna származik belőle!

De mindezt addig, amíg birka módjára egyszerűen csak felháborodunk ha átvágnak, és örülünk amikor nem, szóval ez nem elég. Mert mit veszthet az aki meglop? SEMMIT! Ha rájössz, akkor visszaadja. Ha nem jössz rá, akkor sikerült. Ezen az ügyön csak mi bukhatunk!

Magyarország, 2004 április 07.

<< vissza