www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Ide szedem össze a fontos tudnivalókat, a kérdéseiteket és a válaszaimat

Bali 2007

- Lehet tanfolyamot elvégezni odakinn?
Mivel magyarul beszélő oktató én vagyok, ezért limitált amit el tudok vállalni. Természetesen a már betervezett tanfolyamokat megcsináljuk. Itthon lesz egy Nitrox tanfolyam, aminek a merülés részét odakinn nyomjuk majd.

- Milyen orvosi dolgok kellenek az utazáshoz?
Alapból semmi. Aki viszont egy kicsit óvatosabb szeretne lenni, vagy nem akarja a szerencsére bízni, azoknak az alábbiakkal kell felkészülni:

Oltások:
- Hepatitis A, két oltás, egyik rögtön a másik egy év múlva
- Hepatits B, három oltás első rögtön, második egy hónap, harmadik hat hónap múlva.
- Tifusz, Tetanusz Diftéria oltás egyben
- polio - Szabin csepp a nyelvre és kész (akinek gyerekkorában megvolt, annak nem kell)
- Bali maláriamentes terület - a WHO szerint. Én még nem hallottam maláriáról a szigeten.

A Hepatitis A,B Magyarországon is ajánlott oltás. A többi pedig más utazásokkor sem jön rosszul. Az oltásokat a helyi Tisztiorvos is beadja, de van olyan hely ahol erre szakosodtak: Oltóközpontok.

További egészségügyi információk Indonéziáról. (Fontos! Legtöbb helyen kiemelik Bali-t, mint közegészségügyileg jobb helyzetben levő helyet, valószínű a turizmus miatt)

- Milyen hosszú lesz az út, mivel készüljek?
2007 január 14-én reggel Bécsből indulunk, egy leszállással (tankolás) Taipei, majd rövid átszállás és Denpasar, Bali. Számításaim szerint az út első része 15 óra, a második láb 4 óra. Majd ott a szigeten további 3 óra míg Tulambenbe érünk. Csak semmi pánik, túlélési tanácsok a repülőúthoz.

- Milyen ruhákkal készüljek?
Repülőúthoz kényelmes és meleg cuccokkal. valamint egy váltás alsó, fogkrém és fogkefe, csere póló, valamint kézitáskába a Balira érkezés előtti időpontra rövidnaci és újabb friss póló. Természetesen olvasnivaló, kényelmi dolgok, és majd meglátjuk hogy januárban milyen szabályok szerint vihetünk fel robbanószer alapanyagnak minősülő bármilyen folyadékot. Akit legalább annyira zavar a téma mint engem, az keressen rá arra hogy "war on moisture" a blogomon.
Balira sok, kényelmes pólót (olyanok amelyeket akár ott is hagysz ha csúnyán koszolódik), rövidnaci, és lábra stabilan erősíthető szandál. Bakancs csak akkor ha hegyet szeretnél mászni. Túl sok ruha odafelé azt jelenti hogy a frissen vásárolt sok ruhát nem lesz hová rakni :-)

- Milyen az időjárás, és a víz hőfoka?
Balin mindig nyár van. Az egyenlítőtől pár fokkal délre fekszik, trópusi éghajlat uralkodó.
Az esős évszak decembertől márciusig tart, de Tulamben kiesik az esős zónából Gunung Agung (a sziget nagy és szent vulkánja) miatt. A januárban várható hőmérséklet állandó 32C, páratartalom 90%, a víz hőfoka 29-30C.

- Milyen lesz a búvárkodás?
Indonézia a világ egyik legszebb és legváltozatosabb vízalatti világát nyújtja.
Hogy miért? Egy pár válasz itt (Sverdrup, Wallace és hogy miért köszönhetjük a 24 órás napot Indonéziának)

- Valami amit még tudnom kell?
Az útleveledet leellenőrizni, mert legalább 6-9 hónapig még érvényesnek kell lennie. Érdemes két fénymásolatot készíteni a repjegyekről és az útlevélről, valamint minden fontos dokumentumról. Egy másolat marad otthon, a másikat hozd magaddal. Az eredeti mehet a szálloda széfjébe, és a másolat legyen nálad.

- Biztosítás kell?
Mindenképpen! Kinn egészen komoly orvosi segítség is elérhető, magánklinikák, akik turistákra szakosodtak, biztosítást elfogadják (vagy itthon visszakapod a pénzt).

- Mobil működik odakinn?
Igen. Szolgáltatók roaming szerződéseinek érdemes azonban utánanézni, mert drága hazatelefonálni, és mások a csúcsidők, árak, roaming szerződések...

- Pénz, pénzváltás, ATM?
Mind van, elérhető. A legjobb azonban az Euro. Ha mégis dollárt hozol, akkor fontos odafigyelni hogy milyet veszel itthon. 2001 utáni 100 dolláros bankjegy kell. Ha lehet legyen hibátlan, ha sérült, nem veszik át odakinn. ATM-ek működnek, de Tulambenben nincs.

- Kártyával lehet fizetni?
Igen, Tulambenben lehet. De mivel itthon beszedem a pénzt, és odakinn én fizetek, ezért a fogyasztást és vásárlást kell kártyával fedezni. 3% kezelési díjat azonban felszámítanak.

- Kell vízum?
Igen, Indonézia vízumköteles. Azonban a vízumot ott kinn lehet megvenni a reptéren.
Az országot elhagyva is van költség, a reptéri illetéket készpénzben szedik kifelé menet. Félre kell tenni az elején 100.000 Rp-t (kb 10 USD), ennyi az illeték.

- Milyen nyelven beszélnek odakinn?
Indonézia egészen friss ország, a nyelv sincs még 100 éves sem. Malájból alakították ki a hivatalos nyelvet, ezen beszélnek az emberek ha meg akarják érteni egymást. Balin van ősi balinéz nyelv, ezen egy kukkot sem értek. Indonézül azonban egyszerű megtanulni egy pár szót, nagyon nagyra értékelik!

Itt egy kis hangosszótár.

Itt egy kinyomtatható 7 napos alap indonéz tanfolyam.

- Mi van ha baj történik?

Ha baj van, ott vagyok és segítek. Balin van tiszteletbeli konzul, vele felvesszük a kapcsolatot ha valami diplomáciai segítség kell.

A magyar nagykövetség Jakartában:
Embassy of the Republic of Hungary
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. X-3
Kuningan, Jakarta Selatan 12950
Félfogadás: hétfőtől-péntekig: 08.00-14.00
Tel (62-21) 520-3459, 520-3460
Fax (62-21) 520-3461
E-mail huembjkt@rad.net.id
http://www.huembjkt.or.id/

- Egyéb hasznos tudnivalók Indonéziáról
- Hasznos tudnivalók Baliról
- Hasznos tudnivalók Tulambenről.

- Magyar - Indonéz szótár