www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
{
}

 

 

« Nitrox - vagy micsoda? »

Előzetesben egy pár gondolat

Tuti hogy ez a rész fogja a legtöbb nekem címzett levelet okozni, de úgy érzem írnom kell róla.

Nitrox oktató vagyok, képzett kezdő és haladó Nitrox búvár, azt gondolom van jogom a témához szólni. Több olyan vendégünk volt már, akik elutasították a Nitrox gondolatát is, mert az oktatójuk elmesélte mennyire nagy baromság is ez. Sőt, magam beszélgettem itt Balin egy magyar oktatóval, aki elmagyarázta nekem hogy életveszélyes a Nitrox, mert ha a tanulója 50 méter alá süllyed, neki Nitrox keverékkel nincs esélye utána menni. Nos, aki a tanulóját engedi 50 méterre, annak tényleg nem ajánlom! Mert veszélyes mint az autóvezetés, amikor az oktató a harmadik forgalomban töltött órán megengedi a tanulónak hogy 260-nak robogjon végig a városon. Barmok pedig vannak.

Mindenkinek joga eldönteni hogy mennyi veszélyt vállal az életben, és a búvárkodás kétséget kizáróan magasabb rizikó mint otthon a TV előtt ülve meccset (vagy brazil szappanoperát) nézni. A szabályokat betartva és képzetten nem hiszem hogy veszélyesebb mint a lovaglás vagy a mountain bike. Vagy akár otthon főzni! :-)

Nitrox - mit is jelent?

A szó egyszerűen a keverék nevéből jött. Nitrogén- Oxigén. Az angol szakirodalomban emlegetik Enriched Air-nek is, ami fordításban dúsított levegőnek felel meg. Vagy EAN rövidítve (Enriched Air Nitrox). Nem véletlenül használam a sárgát és a zöldet, ezek a Nitrox színei. Vagyis minden palack és felszerelés ezekkel a rikító színekkel adja a búvár tudtára hogy itt valami másról van szó.

Elsőként a haditengerészet és a munkabúvárok használták, majd a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kezdte el terjeszteni az "igét". Innen jött egy pár jelölés is, de erről később.

Nitrox - mire használják?

A levegő (mint minden búvár megtanulja az első órák egyikén) 21% oxigénből, 78% nitrogénből, és 1% egyéb gázokból áll. Ez az, amit leviszünk magunkkal a palackban. A kedvtelési búvárkodásban a problémát a nitrogén okozza, mert a mélyben a magasabb nyomás miatt a belélegzett levegőben magasabb a nitrogén parciális nyomása mint odafenn.

Lefelé menet a tüdőben növekszik a nyomás, és ezel együtt a gázok parciális nyomása. A természet és a fizika törrvényei szerint minden rendszer egyensúlyra törekszik, ezért a nitrogén elindul a test felé, és a szövetekben is növekszik a nitrogén mennyisége, ezzel együtt a parciális nyomása. Felfelé menet csökken a nyomás, és a folyamat visszafelé fordul. (l. Henry törvénye).

A nitrox keverékben magasabb az oxigén aránya, ezzel együtt kevesebb a nitrogén. Vagyis kisebb a nitrogén parciális nyomása is. Vagyis kevesebb nitrogén nyelődik el mint tiszta levegő használatakor. Vagyis, a Nitrox használatával növelhető az adott mélységben eltöltött idő. Ugyanakkor az elnyelődött nitrogén által okozott un. mélységi mámor is kisebb mértékű, bár jelen van.

Mennyi oxigén van benne?

A levegőben 21%. A Nitrox-ban keveréktől függ. A két leggyakrabban használt keverék az EAN32 és az EAN 36 (vagy másnéven NOAA I és NOAA II). Ezekben (sorrendben) 32% és 36% oxigén van. Ennek megfelelően kiszámolható, hogy az EAN32-ben 67% a nitrogén aránya, és az EAN36-ban 63%. (az 1 % egyéb gázok akkor is ott vannak, így jön ki a 100%.

De az EAN32-től, vagy az EAN36-tól eltérő gázkeverékek is vannak. Sőt, legtöbbször a keverés pontatlansága miatt nem 32-es vagy 36-os a keverék, hanem mondjuk 33 vagy éppen 35%. De egy adott feladathoz ettől eltérő keveréket is lehet keverni. Általában a Nitrox vizsga 21-40%-ig ad képzettséget, és a táblázatok is ezekhez a határokhoz adottak.

Sőt, a felszerelések gyártói is legtöbbször 40 vagy maximum 50% keverékig engedik használni a reduktorokat Nitrox-ra változtatások nélkül.

Milyen mélyre lehet vele merülni?

Itt adódik a legtöbb félreértés - főleg a tájékozatlanság miatt. A Nitrox keverékekkel NEM lehet mélyebbet merülni. Sőt, komolyabb mélységi korlátok vannak mint a levegős merüléseknél. Például az EAN 32-es használatakor a maximum (vészhelyzeti) mélység 40 méter, de ajánlott a 34 méter mint maximum. Ugyanezek a számok EAN36-os keveréknél: 34 méter vészhelyzetre, ajánlott 28m. De honnan jönnek ezek a számok? Akit érdekel egy kis számolás, bővebben itt.

Mennyivel tovább lehet vele merülni?

Keveréktől fögg. Vannak táblázatok EAN32 és EAN36-os keverékekhez, és azok használhatók hasonlóan a levegős táblázatokhoz. De ha nem pontosan 32 vagy 36% a keverékben az oxigén aránya, akkor is át lehet számolni, ehhez is vannak táblázatok. Vagy jöhet a kézi módszer.

De van egy alternatív megoldás is. EAD. Levegős egyenérték mélység. Vagyis okosan a levegőre számoljuk át a mélységet, és onnan a levegős táblicsku is működik. Hogyan? Számolás itt.

A számolás eredménye: 28 méterre merülve levegővel (táblázatból) a maximum fenékidő 20 perc, de az EAN36-os keveréket használva kitolhatjuk ezen a mélységen töltött időt 56 percre, vagyis nyertünk 36 percet!

Vannak más problémák is a Nitrox használatával?

Igen. Az oxigén nem csak egy adott parciális nyomáson lehet káros a szervezetre, hanem van egy másik korlátozó tényező, a pulmonáris terhelés. De aki számolgatott már a táblázatokkal, gyorsan kideríthette, hogy 2-3 merülés naponta nem sokszor éri el a napi megengedett szint 50%-át sem, szóval ez inkább a technikai merüléseknél számottevő tényező. De számolni tudni kell vele, ez benne van a tanagyagban.

Mit kell tennem ha Nitrox képesítést szeretnék szerezni?

Alapvetően haladó szinten kell lenni. Aztán keresni egy oktatót, és letenni a vizsgát. Ott egy kicsit többet is kell számolni, de a gyakorlás nem árt ugye? Egy Nitrox computer sem árt ha van (de nem kötelező).

A meglevő felszerelésem alkalmas Nitrox merülésekhez, vagy vennem kell új reduktort?

A legtöbb piacon levő reduktor alkalmas 40% oxigén használatára. DE:
- Németországban törvény tiltja a levegős felszerelések használatát Nitrox-ra.
- Egyes más országoknak hasonlóan más törvényeik lehetnek.
- Titánium reduktorok NEM alkalmasak Nitrox keverékek használatára.

- Minden esetben meg kell nézni (vagy megkérdezni a gyártótól) hogy az adott modell alkalmas-e Nitrox merülésekhez!

50% felett azonban mindenképpen "oxigéntiszta" reduktorra van szükség! (sárga-zöld jelzéssel ellátottak)
A palackokra (mivel 100% oxigénnel is kapcsolatba kerülhetnek) külön szabályok vonatkoznak. Megfelelő (más színű) O gyűrűk, oxigéntiszta palack kell. A tiszta oxigén veszélyes dolog lehet! De palackot adnak azokon a bázisokon ahol töltenek Nitrox-ot. Oxigénanalizátor-t szintén.

Safe Air?

Igen, így is szokták hívni a Nitrox keverékeket, de ez megtévesztő. Ugyanis NEM biztonságosabb mint a levegő, hiszen a fenékidő hosszabb, kevesebb a nitrogén parciális nyomása, de az elnyelődött nitrogén mennyisége lehet ugyanannyi! CSAK akkor biztonságosabb, ha a mélységi korlátok betartása mellett, a levegővel számolva merülünk. Ekkor jelentős biztonsági tartalékot kaptunk.

Összefoglalás

A Nitrox előnyei:

- hosszabb fenékidő
- rövidebb felszíni idők
- hosszabb ismételt merülések
- biztonságosabb - levegős táblázatokkal számolva, max mélységet betartva
- narkózis esélye kisebb (még vitatott, mert az oxigénnek is vannak narkotikus hatásai!)

Hátrányai:

- CNS mérgezés veszélye- halálos is lehet!
- maximum mélység korlátozott, és szigorúbban betartandó
- tanfolyamot el kell végezni - pénzbe kerül
- komolyabb merülési tervet igényel
- megfelelő palack és felszerelés kell hozzá (analizátor, oxigéntiszta kompresszor, stb)
- drágább (általában 8-10 dollárral többe kerül mint levegős töltés)
- nem mindenütt elérhető
- nem minden merüléshez alkalmas (mélységi korlát, erős lefeléáramlás veszélye, stb)

Örömmel válaszolok további kérdésekre is, írjatok emilt!

<<--- Vissza a tartalomhoz