www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

Szépia és testvérei

Hogy ne csak a nagyon kicsikől szóljanak a mesék.

A lábasfejűek (cephalopods) családjába sokféle állat tartozik. A polipok, tintahalak, nautilus polipok és a szépiák.

A nevüket (micsoda meglepetés) a görög nyelv szavaiból képezték:
kephalos - fej és a podos - láb

Már a gyerekek is felismerik a polipot, mesékben és legendákban sokszor szerepel az óriás, hajókat magával ragadó polip képe. Pedig bár van valóságalapja, ezek a legendák nem igazak!

Mindegyik ragadozó. A búvárok keveset találkoznak velük, de ez csak részben igaz. Sokszor ugyanis olyan jól változtatják a színüket, hogy nem vesszük észre őket. De a viselkedésük, értelmes cselekedeteik és különleges szexuális életük megkülönbözteti őket a többi vízben élő állattól. Talán a vízi emlősök mellett ők a tenger legértelmesebb lakói.

A legegyszerűbb testfelépítésűek a Nautilus polipok. A mélyben élnek, és csak éjszaka jönnek fel a sekélyebb vizekbe. Az összes lábasfejű közül nekik a legegyszerűbb a szemük - nincs szemlencséjük, míg a többieknek van. Kemény páncéljukban élnek, és egy gázbuborékkal szabályozzák a lebegőképességüket.

A tintahalak és szépiák már jobban látnak és testüket nem fedi mészváz. A szépia testében azonban ott van még egy ovális tányér alakú maradvány.

Testük kémiája a legérdekesebb. A testük külső burka három, különböző feladatot ellátó kémiai réteggel van ellátva.


A külső burok az un "chromatophores" Ez a szerv apró kis csomagocskákat jelent, amikben tintát tárolnak. Ezek a kis "csomagocskák" a külső hám izmaival vannak körbevéve.
Így tudja a tintát vagy a buborékokba "sajtolni" vagy onnan ki.

A második a "leucophores". Innen jön a fehér szín. Igazából olyan anyagot tartalmaz, amely a beeső fényt úgy veri vissza, hogy "kikeverve" a fehér látszik. Vagyis a teljes spektrumot tartalmazza egyszerre.

A harmadik az "iridophores". Ez a terület apró kis cellákat tartalmaz, amely csak adott hullámhosszú fényt ver vissza. Ezek a kristályszerű szervecskék(?) feleősek a kék és a zöld színekért.

Pablo Picasso is megirigyelhette volna ezt a technikát nem? :-)

 

Így gyakorlatilag időveszteség nélkül tudnak színt változtatni, sőt a polipok a külső hám textúráját is vátoztatni tudják. Ezek után vegye észre valaki őket!

Ezek a képek ugyanarról a szépiáról készültek, ugyanazon a merülésen! És mennyi színt mutat egyszerre!

Egy pár más fotó:

- Polip az adrián
- Vörös tenger polip

Csodálatos és intelligens lények. Kinek van kedve ezek után polipot enni?

A következő mese »

 

<<--- Vissza a tartalomhoz

{