www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

Darth Vader és barátai

Nagy fába vágom ismét a fejszét. Mesélni a rákokról - nem egyszerű feladat...

A rákok a tenger rovarjai. Olyan hihetetlen gazdag világ, hogy nem lehet ilyen egyszerűen elintézni. De egy pár fotó nem árthat ;-)

A cím ötlete egy kis ráktól jött. Mivel nem tudtam beazonosítani, ezért a gépemben csak ezt a nevet adtam neki: Darth Vader. Tényleg úgy néz ki nem?

Egy lágykorall védelme alatt találtam. Picike, mondjuk olyan 6-8mm. Ekkor jöttem rá az egyiuk legfontosabb dologra: nem kell sietni, meg kell állni és figyelni. Egy m2 területen több csodát lehet látni mint 200m-t úszva. És a nagy vízalatti teremtmények ritkák. Ők pedig szinte mindenütt ott vannak. Legalábbis itt Tulambenben :-)

Azóta egy fotós merülés alatt néha nem is megyek sokat. Kinézek egy korallt, és azt fotózom 30-40 percet - attól függ milyen mélyen is van. Ezt a rákocskát is így találtam.

Ezek a lények legtöbbször rejőznek, és szimbiózisban élnek más élőlényekkel. Mondjuk a tisztítórákok halakat szabadítanak meg a kellemetlen élősködőktől. Mások mondjuk a tollcsillagban bújnak meg, vagy éppen egy anemóna alsó felületén bújnak el.

Érdekes volt látni, hogy a bohóchalak (amelyek az anemónák csalánozó bimbói alatt találnak menedéket - cserébe megvédik a gazdaállatot) milyen hévvel csipkedték a rákot amikor az az ő "felségterületükre" tévedt, vagyis az anemóna felszínére.

Ez a porcelánrák is ott él:

Ők pedig a tollcsillagban:

Nagyon nehéz észrevenni, mert ugyanolyan színű mint a gazdaállat, és tökéletesen rejtőzködik.

 

Vannak még egy páran, szerintem visszatérünk még erre a témára. Különösen akkor, ha végre egy év keresés után egyszer sikerül lencsevégre kapnom a Harlequin Shrimp-et!

Folytatás itt »

 

<<--- Vissza a tartalomhoz

{ }