www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« A tökéletes légzőgáz nyomában »
Rengeteg félreértés van a különböző gázokról, hogy a levegő mennyire jó vagy nem jó merülésre, mi a trimix, és ilyenek. Valószínűleg ezért írták a cikket a Scubadiving.com oldalra is. A fordítás ide kívánkozott:

Levegőt, nitroxot vagy trimixet lélegezz? A merüléstől függ. Fedezd fel mennyiben más a nitrox és a trimix mint a már megszokott légzőgáz, a sűrített levegő.

Végy egy nagy levegőt! Épp most töltötted meg a tüdődet levegővel, ez az általános neve annak a gázkeveréknek, ami kb. 21% oxigénből és 79% nitrogénből áll (az egyéb gázok, pl. argon, hélium jelenléte kevesebb benne, mint 1%). Enélkül összeesnél és meghalnál. Dick Rutkowski technikai búvár állítja, búvárkodás esetében: "Soha senki nem mondta, hogy a levegő a legjobb légzőgáz."

Még a kezdő búvárok is tudják, hogy nyomás alatt a semleges nitrogén miért vicceli meg a szervezetedet. A nyíltvízi búvártanfolyamokon azt tanultad, hogy a szövetekben felhalmozódott nitrogén szintjének csökkentésével a dekompressziós betegségek (DCI) megakadályozhatók. Azt is oktatták, hogy 30 méter alatti merülések esetén a nitrogén narkózist okoz, ami fokozódik, ha mélyebbre merülsz. Lent 45 és 55 méter között a narkózis hatására a legtöbb búvár cselekvőképességében korlátozottá válik.
55 méteres mélység alatt az oxigén gondot okozhat. 60 és 70 méter közötti mélységben mérgezővé válik és olyan érzéki csalódást, illetve rosszullétet okozhat, ami akár végzetes is lehet a víz alatt.
Egyértelmű, hogy a sűrített levegőnek, mint búvárkodáshoz használt légzőgáznak megvannak a maga korlátjai, különösen azon búvárok számára, akik - a hagyományos kedvtelési búvárkodás határain túl - hosszabb időt szeretnének lent tölteni, vagy szeretnének mélyebbre merülni. Technikai búvárok hosszasan kísérleteztek alternatív gázkeverékekkel, azért hogy a merüléshez alkalmasabb légzőgázt találjanak.


Nitrox

A nitrox logikája egyszerű: A nitrogén egy részét helyettesítsük oxigénnel. Kevesebb nitrogén a palackban kevesebb nitrogént jelent a búvárban, ami kevesebb dekompressziós (DCS) és narkózis problémához vezet.
Egy hátulütője van: dúsított levegővel merülve a mérgezés elkerülése végett folyamatosan ellenőrizni kell az oxigénfelhasználást.
Két kritikus tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik az oxigén parciális nyomása (PPO2), vagyis az oxigén relatív százaléka a palackban (szerintem a parciális nyomás kifejezést szerencsésebb lenne használni), a másik a felhasználás időtartama. Ezek kombinációja adja meg a szervezetre ható oxigén dózist. Nyugodt körülmények között, ha a búvár nem erőlködik, 45 perces merülés esetén a maximális biztonsági határérték 1,6 bar.
Szerencsére nekünk, kedvtelési búvároknak ez a biztonsági határérték széles mozgásteret biztosít, merülhetünk 18-40 méter mélyre, 32-55 % -os oxigén tartalmú légzőgázzal (a legtöbb szervezet alapfokú kártyája 40-50%-ig enged nitrox-ot használni, ráadásul a felszerlés is más kell legyen 50% felett!). Megfelelő tervezéssel jelentősen megnövelheted a merülés időtartamát anélkül, hogy növekedne a dekompressziós betegségek vagy a narkózis valószínűsége és emellett az oxigénmérgezés kockázata is rendkívül alacsony.


Trimix

Technikai búvárok, hogy a hagyományos kedvtelési búvárkodás szintjénél mélyebbre merüljenek, trimixet használnak. Ez az általános megnevezése azon gázkeverékeknek, amiben a nitrogén nagy részét és az oxigén egy kisebb részét több ártalmatlan egyéb semleges (inert) gázzal helyettesítik, például héliummal. (hallottam már neon tartalmú keverékről is :-)
A kutatási eredmények és a gyakorlati tapasztalatok alapján a héliumra esett a választás. A nitrogénhez képest narkotikus hatása elhanyagolható, ritkább, jobban összenyomható gáz, így a merülés legmélyebben lévő szakaszában is megkönnyíti a légzést (ennek oka a megnövekedett nyomás mellett a keverék sűrűsége is nő, nehezebbé válhat a légzés, nagyobb az ellenállása). Hélium alapú keverékek lehetővé teszik, hogy megfelelően képzett és felszerelt búvárok rutinszerűen, nagyfokú biztonságban merüljenek 120 méteres mélység alá is.
Trimixel merülo búvárok minden egyes merülésnek megfelelően állítják össze a légzőgáz keveréket, így pontosabban tudják ellenőrizni az oxigén határértékekét és jelentősen csökkentik a narkózis veszélyét.
Vegyünk például egy 73 méter mély merülést 17/50-es trimixel. Ez 17 % oxigén, 50 % hélium és 33 % nitrogén keveréke. (A trimix gáz összetételének meghatározásakor először az oxigén arányát írjuk le, majd ezt követi a hélium arányszáma. Végül, hacsak nincs más gáz megnevezve, maradék arányban nitrogént tartalmaz.) Ennél a merülésnél az oxigén parciális nyomása (PPO2) csupán 1,4 bar (az 1,6 bar határérték alatt marad).A nitrogénből számolt narkotikus egyenértéke pedig egy 25 méteres levegős merülésnek felel meg. Másképp fogalmazva, ezzel a gázkeverékkel a búvárnak ugyanolyan szintű narkózisban lenne része, mintha sűrített levegővel merülne 25 méter mélyre.


Mélyebb merülések költségei

Természetesen az eredmények nem születnek ráfordítás nélkül. Minél mélyebbre merülünk annál bonyolultabb a merülési terv és a felszerelés összeállítása. Kedvtelési búvárok először a rengeteg, "mindenből kettőt" szerkentyűket veszik észre, különösen szembetűnő a dupla palack, amelyet izolátor manifold kapcsol össze. (Megjegyzés: Összekötés leválasztó szeleppel. Két egyzárású szelepet egy kettős összekötő szeleppé alakít haladó technikai merüléshez, amelynél mindkét szelepet le tudja választani.) Az izolátor manifold teszi lehetővé, hogy a két palack gázai " kommunikáljanak", vagyis hogy a búvár mindkét palack gázkészletének egyenlő felhasználása mellett, bármelyik palack szelepét használni tudja. Mélyebb trimix merülések során az elsődleges palackok oxigén tartalma lehet túl alacsony annál, hogy sekélyebb mélységben biztonságosan lehessen levegőzni belőle. Ilyen esetekben a búvárnak külön palackokban más gázkeveréket is magával kell vinnie - egy tartály az utazó gáznak ( tipikusan nitrox keverék 32-40%-os oxigén aránnyal), ezt lélegzi, amíg el nem éri a kedvtelési búvárkodás mélységi határát, és egy másik tartály biztonsági megállóknál a dekompresszióhoz (80 vagy 100 százalékos oxigén tartalommal).


Dekompresszió és hélium

Míg mélyebb szinteken a hélium rendkívül hasznos a nitrogén és az oxigén káros hatásainak leküzdésében, megvannak azért a maga hibái. Mivel könnyebb, gyorsabb gáz a búvárok gyorsabban hasznosítják, mint a nitrogént.
Olykor ez lassabb felemelkedést vagy mélyebb dekompressziós megálló beiktatását teszi szükségessé azért, nehogy a hélium túl hirtelen és dekompressziós betegséget (DCI) okozva távozzon a szövetekből. (erre mondják a búvárok, hogy a hélium "nem bocsájt meg" vagy "büntet" , míg a nitrogén sokkal elnézőbb gáz)
Végül a legnagyobb hátránya a hélium alapú gázkeverék használatának, a költségessége. A hélium készleteket szigorúan szabályozzák és ez rendkívül megdrágítja a gázt. Dupla palack trimixel való feltöltésének az ára nagyjából 30 és 120 dollár közt mozog bárhol, attól függően, hogy mennyi hélium van a keverékben.
Jól képzeled, a trimix tanfolyam elvégzése valóban elég nehéz és elég drága. A trimix tanfolyamok előfeltétele, hogy haladó nyíltvízi búvár, haladó nitrox búvár és dekompressziós merülésekben tapasztalt búvár legyél. A tanfolyam ára az USA-ban 900 és 1200 dollár között váltakozik, a földrajzi helyzettől függően és nem tartalmazza a gáztöltést, a felszerelésbérlést, stb.
Ha minden költséget figyelembe veszünk, annak a búvárnak, aki belevág a képesítés megszerzésébe, 1500 és 2000 dollár közti összeggel kell számolnia , ha már minden szükséges felszerelése megvan.


Narkózis intenzitásának kiszámítása

A megfelelő trimix gázkeverék kiválasztásához ki kell számolnunk - a narkózishatás erősségének számszerűsítéséhez szükséges - sűrített levegős merülési egyenértéket - ez nem más, mint a trimixes merülés egy adott mélységben várható narkotikus hatásának összehasonlítása az egyszerűbb sűrített levegős merülés narkotikus hatásával.
A számításokhoz ki kell választanunk a narkózis határértéket és egy adott mélységben a sűrített levegős merülés esetén meghatározni a nitrogén parciális nyomását (PPN2). Például 30 méter mély sűrített levegős merülés esetén a négy atmoszféra abszolút nyomás (Megjegyzés: 30 méteren a nyomás 4 bar) eredményeképp a nitrogén parciális nyomása (PPN2) 3,12 bar.
Ha a nitrogén egy részét héliummal helyettesítve a gázkeverék nitrogén tartalmát 35%-ra csökkentjük, a benne lévő nitrogén parciális nyomása 79 méteres mélységben éri el körülbelül a 3,12 bar-t. Ez azt jelenti, hogy a nitrogén narkózisunk erőssége azonos egy 79 méter mély trimixes merülés és egy 30 méter mélységű sűrített levegős merülés esetén. Ehhez hasonlóan számíthatjuk ki az oxigén hatását adott mélységben és dekompressziós merülés esetén.


Trimix igazolványok kiadására jogosult búvár szervezetek:

- American Nitrox Divers International (ANDI) www.andihq.com
- International Association of Nitrox and Technical Divers (IANTD) www.iantd.com
- National Association of Underwater Instructors (NAUI) www.nauiww.org
- Technical Divers International (TDI) www.tdisdi.com


Michael Ange
2004. január

A cikk fordítás a www.scubadiving.com oldalról, a forrás írásos engedélyével

Fordította: Réce

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz