www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« Open Water »
Aki búvárkodik tudja ez pontosan mit jelent: Nyíltvíz. Vagyis nem zárt térben. A filmben nem erre utaltak, hanem arra az esetre amikor a búvár semmi mást nem lát maga körül csak a tengert.

A nyolcvanas évek közepén követte el a hollywood-i filmipar az első merényletet a búvárkodás mint szabadidősport ellen. Az a film legalább jól kitalált és forgatott film volt. Ez nem. Unalmas és szakmailag bármennyire is jól megkomponált, idegesítő arra gondolni, hogy egy ilyen fércmű miatt emberek elkezdenek majd félni a merülés csodálatos világától.

Hogy mennyire volt kihatása annak a bizonyos filmnek az emberekre, bármely búvártársam tanúja lehet, amikor társaságban fény derül kedvenc sportjára, és az első kérdés mindig ugyanaz:
- Nem félsz a cápáktól?

Az Open Water című produkció egy valós esetet dolgoz fel. Két amerikai búvárt (Thomas és Eileen Lonergan) hagyott hátra egy hajó 1998-ban, Ausztráliában, Port Douglas-ban a nagy korallzátonynál. A hajón a személyzet elszámolta magát, és a 26 fős hajó nélkülük hajózott vissza. Két napig nem vették észre hogy valaki cucca a hajón maradt. Akkorra már késő volt, a felszerelésüket a partra mosta a víz egy hónappal később, de őket soha nem látták viszont szeretteik. Szomorú és elgondolkoztató történet, de semmiképpen nem ok arra, hogy meghurcoljanak egy sportot miatta. És semmiképpen nem ok egy ilyen gyatra filmre...

A filmben az eset a következő:
Amerikai pár elutazik a sok stressz elől egy klassz nyaralásra, ahol beiratkoznak egy merülésre. A hajón vagy egy problémás ember (egy hajón mindig van egy!), aki otthon felejti a maszkját, és nem merülhet. Csapat beugrik a vízbe, elmerülnek. A Divemaster jegyzi, hogy 20 ember a vízben. Egy pár hölgytagja nem tud egyenlíteni, ezért pár percen belül visszaérnek a hajóra. Divemaster jegyzi, hogy mostantól 2 vissza, 18 a vízben. A problémás manus ráveszi a pár férfitagját, hogy menjenek be a vízbe, merüljenek ha már kifizették. Itt követi el a hibát a DM, mert nem jegyzi hogy ketten visszamennek. Innentől 18 ember kijön (és még ketten odabenn), de mivel papír szerint az összes búvár visszatért a hajóra, elindulnak. A párocska viszont ottmarad. Innentől kezdődnek a viszontagságok. Kiderül, sodródnak. Mindenben követik a túlésés alapszabályait, ebben az egyben legalább értelmes a film. De a természet befogadja a két magára hagyott szerencsétlen búvárt.

Szomorú eset, és valóban, megtörténhet. Nem is olyan régen Egyiptomban sodródott el 12 búvár. Az erős sodrásban a hajó elvesztette őket. A búvárok össszekapaszkodtak, és a haditengerészet kiterjesztett kutatása révén 11 óra múlva megtalálták őket. Kicsit kiszáradva, fáradtan, de életben voltak mind.

Egy pár gondolat engedtessék meg nekem erről és a búvárkodás veszélyeiről:

Ausztráliában aaz eset nyomán szigorú rendszert vezettek be az ilyen esetek elkerülésére. Törvény született arról, hogy a búvároknak saját aláírásukkal kell jelezni amikor a vízbe mennek, majd ugyanez visszafelé. (Mondjuk Balin nálunk is ilyen volt a rendszer: csak az mehetett be aki a táblára felírta a merülők nevét, a merülőhelyet és a vízbe szállás iidőpontját.) Hajókon már sok helyen használják a DAN által kitalált "tag" rendszert.

A búvárkodás egyike a legveszélytelenebb kalandsportoknak. Egy vélemény szerint (Dan Leigh, managing editor at Divers Alert Network (DAN) baleseti statisztikái szerint közelebb áll a bowling-hoz mint a sífutáshoz.
Egy másik statisztika szerint a cápatámadás veszélye statisztikailag kisebb (beleszámítva, hogy hányan merülnek, és...) szóval annak az esélye magasabb, hogy a WC-n ülve elalszol, és eldőlve bevered a fejed és meghalsz, mint hogy merülés közben megharapjon egy cápa. Erre gondoltam én, hogy ezt a rizikót bevállalom, naponta hajlandó vagyok leülni reggel a WC-re, és merülök amikor lehet ;-)

De vissza az elveszett búvárokhoz. Gondolom sokatoknak megfordult a fejében, hogy ha mégis megtörténik, akkor mi a teendő. Összeszedtem:

- Gondosan válaszd meg kivel merülsz.
Az életed bízod rájuk. A hajón kérdezz, ez nem szégyen. Kérdd, hogy mutassák meg a vészhelyzeti oxigént (ez másra kell, de fontos!), hogyan számolják a merülőket, van-e tábla a merülők számának nyilvántartására, van-e a hajón GPS, rádió, ismerik-e a működését pontosan (vészhelyzeti frekvencia), van-e vészhelyzeti terv, kérdd hogy mutassák meg a búvárvezető kártyáját, nézd meg a hajó milyen állapotban van (motor!), és a cuccok milyen állapotban vannak.

- Legyél tisztában a képességeiddel
Kérj vezetőt egy áramlásmerülésre ha még nem merültél olyat, ha még nem merültél meleg vízben (vagy éppen hidegben) akkor kérj vezetőt, figyelj oda a briefing-re, és tudasd másokkal ha nem érzed magad jól. Inkább egy kihagyott merülés mint egy vészhelyzet!

- Vigyél magaddal jelzőkészülékeket
Ez lehet vészjelző bólya (áramlásmerülésnél kötelező eszköz!), síp (legtöbb jacket-en gyárilag fenn van, ne vedd le!), de lehet az inflátorcső elé telepített síp is, lámpa (vagy egy pár vízalatti vaku tudja a vészhelyzeti stoboszkóp üzemmódot).

Ha már megtörtént a baj, akkor mit kell tenni?

- Első és legfontosabb: biztosan keresnek!
- Jacket-et felfújni, ólom eldob az övről, de az övet tartsd meg! Kellhet még.
- Kössétek össze magatokat - egy csoportot fentről könnyebben észre lehet venni mint egyenként a búvárokat.
- Ha tudod merre a part, akkor lassan úszva elindulhattok, de ezt csak akkor ha van esély a kijutásra.
- Semmiképpen ne fárasszátok ki magatokat!
- Ne igyál tengervizet!
- A túlélésben a mentális tartás is segít. Ne veszekedjetek, ne essetek pánikba.
- Minden felszerelés maradjon a helyén, az ólmokon kívül ne dobjatok el semmit, ne vegyétek le! (Például a palackban levő levegő alkalmas lehet arra, hogy a reduktorral buborékokat eresszetek ha mondjuk egy helikopter közeledik. Könnyebb észrevenni, vagy esetleg egy fényképezőgép jó lehet villantani, vagy éppen egy medúzát eltávolítani.)
- Ha cápa közelít, ne ess kétségbe! Valószínűleg nektek ütközik, és csak akkor támad ha bebizonyosodott, hogy nem jelentetek veszélyt számokra. Vagyis orrba vágni, vagy késsel megsérteni sem oktalan (ha sikerül).
- A tenger rengeteg egyéb veszélyt hordoz, nem a cápa az egyetlen veszély. Legyetek résen, néha bele kell nézni a vízbe!

Remélem senkivel nem történik ilyen eset. Legyen a búvárkodás inkább hobbi, sport, öröm és kaland. De ne veszély.

 

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz