www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« Hasznos tippek az elso búvárfelszerelésed megvásárlásához »

Azt hiszem nagy általánosságban igaz az a bevett (praktikus) szokás, hogy az elso néhány merült óra lemehet kölcsönkapott vagy bérelt felszerelésben. Ez alól kivétel általában a maszk, a snorkel és az uszony.
Ha viszont megvolt már a vizsga, és szerveződnek a túrák az Adriára akkor bizony búvárember elgondolkodik azon, hogy talán érdemes lenne egy komplett és saját felszerelést beszerezni.
A következő kis összefoglaló megpróbál segítségedre lenni abban, hogy mit, miért, miért ne, stb.,vegyél, ne vegyél ha már fogcsikorgatva rászántad magad egy nagyobb beruházásra.

Mielőtt részletekbe mennénk, néhány aranyszabály ami felszereléstol függetlenül igaz és érvényes:
(Ezekből több is kapcsolódik ahhoz a keserű tényhez, hogy bizony lesz mire költeni. Akinek nem keserű, annak jó.)


A nagy döntés ne aközött legyen, hogy olcsóbb vagy drágább felszerelés, azt dönts el, hogy megéri-e neked egy komplett szett, aminek nagyrésze szinte elnyűhetetlen, vagy az alkalmankénti bérlés tökéletesen kielégíti a kívánalmaidat.
Ha beruházol, akkor vedd meg azt ami neked való, a te búvárkodási stilusodhoz illeszkedik, kényelmes, és magabiztos vagy a helyes kezelésében.
Mivel a búvárfelszerelések mindegyike extrém helyzetekre kifejlesztett, így az olcsó sem jelenti azt, hogy veszélyes vele merülni. De ne legyen mérvadó az, hogy most veszek egy jó olcsót, aztan majd kesőbb egy igazit. Egész biztos, hogy duplán költenél ezzel a megfontolással.
Szabály: Vedd meg amire szükséged van!

Tévedések elkerülése végett a következő javaslat nem csak hölgyekre vonatkozik.
Ne az segítsen a választásban, hogy melyik (szín) tetszik jobban. A víz alatt egyébként is minden másképp néz ki. (fénytörés, tudod)

Semmit ne vegyél felpróbálás, kipróbálás nélkül. Mondjuk itt nem pont a palackra gondolok, bár ha 1.5 m körüli a magasságod, akkor a 12 literes palack kényelmesebb lesz mint a 15 -ös, és nem lóg csapostól a fejed fölé, alul meg a combodig. (Viszont mivel a társaid mind a nagy palackot fogják választani, hogy tovább tudjatok merülni, érthetően, így te sem merülhetsz kevesebb levegővel, ugye. Ugyhogy ez csak afféle ritkán alkalmazható jótanács volt kicsiknek.)

Garanciális termékek, szakboltból. Nem kell magyarázni.

Szintednek megfelelő felszerelést vásárolj. Vagyis akkor a Nitrox palack (lásd:. `Nitrox vagy Micsoda`) az nem most, majd inkább kicsit később.

A computer nem biztos hogy extra tartozék. Ha nem érted a használatát, akkor mindenképpen az, de ha komolyan veszed a merüléseidet, sokban fog segíteni, és mindenképpen biztonságot ad. (Ami persze nem jelenti azt, hogy kézzel nem kell tudni merülést tervezni!)

Ne azért vegyél meg valamit, mert a barátodnak az nagyon bejön. Az messze nem biztos, hogy számodra is kényelmes, könnyen használható, érthető stb. lesz. A választék végtelen, tessék személyre szabodni!

És ami nagyon fontos: A boltban szabad ám kérdezni! Azontúl, hogy nekik is érdekük eladni és vásárlókat megtartani, itt meg valami olyanról is szó van, hogy `egyhajó`. Ő is búvár, te is búvár, az ő autóján is ott a matrica, a tiéden is ott lesz. Ez egy jó kis csapat, ahova jó tartozni. Érezd magad közénk tartozónak!
De ha bármi nem úgy alakul, ahogy szeretnéd és nem kristályosodik a dolog, akkor ne vedd meg amit nézegetsz, kérj mástól is segítséget, vagy keres egy másik boltot. Van sok!


És akkor részletesebben:

Maszk

Fajtája sokféle, alkalmazkodva a búvár extra szükségleteihez, igényeihez.
Két alaptípussal találkozhatsz: Egy üveges vagy dupla üveges. Jól láthatóság szempontjából én az egybeüvegesre szavaznék, viszont a két üveges nagyszerű lehetőség szemüveges búvároknak, akik kérhetik az üvegeket különböző dioptria erőség szerint. (Nem olcsó mulatság, de szemüvegeseknek megéri!)
Szintén nagyobb látóteret add ha a maszk gumis része áttetsző. Míg zavaró tényezők kiszűrése érdekében technika és fotós búvárok sötet gumis maszkot hordanak. Személyes preferencián múlik.
Még mindig periféria kiszélesítés, mi más: a maszkok legújabban kifejlesztett változatai két irányba tolódnak el. Az egyik fajtájuk, ami nagy üvegfelülettel szélesíti a látóteret ezzel együtt növelve a légtérfogatot ami esetleg nehezíti a maszkürítést, míg a másik fajta egészen kis térfogatú, nem mindenki számára kényelmes, speciális változat.
A legújabb fejlesztések abba az irányba mentek el, ahol kis légterű maszk lefelé nagyobb látóteret ad.
A próba pedig így kellene, hogy kinézzen:
Tedd az arcodra a maszkot pánt nélkül, szívd ki belőle a levegőt, és ha előrehajtott fejjel fenn marad az arcodon, akkor jó helyen jársz…

Snorkel

Ők nagyon színesek tudnak lenni, de alakjuk eléggé hasonlatos. Két tanács: jó ha van a tetején `hullámtörő` ami megakadályozza többé-kevésbé a víz belefröcskölödését. Másik jó tanács: rövidebb csövön keresztül könnyebb lélegezni = hosszabbon nehezebb. Ráadásul a cső hossza miatt a hosszú csöveknél nagyobb az un. "holt tér", vagyis ami nem frissül lélegzésnél oxigénben dúsabb tiszta levegővel. A lényeg, hogy kényelmes legyen, és a vége valahol a fej felett végződjön.


Uszony

Itt lesz az elso igazi kétségbeesés, amikor halványlilád sem lesz arról, hogy melyiket és miért.
Sokféle van, de mind okkal, ezért ha tudod, milyen búvár vagy, akkor az sokat segít. A `milyen búvár` alatt azt értem, hogy hol fogsz merülni, hidegvízben, trópusokon, gyorsan úszol vagy csak úgy nyugodtan, ráérősen, lábizom mint olyan, testfelépítés, fittség, búvárkodás típusa, szabadtüdős polip vadász (Nem, polipra nem vadászunk, másra se!) vagy meztelencsiga fotós.
Ha meg van az elképzelésed, hogy hol és mire fogod az uszonyodat használni, az első amiben döntened kell, hogy papucsos vagy csizmás fajtát veszel. Papucsos olcsóbb, de az Adrián lefagy benne a lábad, meg kaviccsal is telemegy. De pl. Umberto Pelizzari kizárólag abban megy reggelente delfint sétáltatni.
Szóval papucsot trópusokra és snorkelezéshez.
Ha csizmásat veszel, az praktikus lesz a parton is, mert ugye ahol homok van ott nincs hal, ahol meg hal van ott kavics is meg jó éles sziklák, ugyhogy elkél az a bakancs. Vedd egybe őket, próbáld ki, hogy biztos passzolnak egymáshoz meg a lábadhoz. Ha bárhol bármi nyom, szúr, az a víz alatt pláne fog, és nincs is annál kellemesebb mint egy jól kidörzsölt lábfej!
Az uszonyok közti további különbség egyrészt jelentkezik az uszony anyagában illetve az uszonylapát hosszában, szeldeltségében, bordázatában. Túl hosszú uszonylapát nagyon megterhelo lehet a lábizomzat számára, másrészről ezzel könnyebb gyorsan, hosszabb távon úszni. Túl rövid uszony szintén problémát jelenthet, mert nem fogod tudni tartani a tempót a társaiddal és míg ők egyet csapnak, te tizet a tieddel és nyilvánvalóan a levegőd is erősen fogyni fog.
Nagyon sok új, igen trükkös, de leginkább bizarr kinézeto uszonnyal találkozhatsz, amelyek mind a hatékony és kényelmes úszást segítik elő . Érdeklődj a boltban, segíteni fognak megtalálni a hozzád illőt.

Ruha

A ruha a felszerelésed azon része ami közvetlenül érintkezik a testeddel ezért kényelmi szempontok mindenek előtt. Feladata a gyors kihűles megakadályozása a testhő lehetséges legnagyobb mértékű visszatartásával illetve védelem a víz alatti körülményekkel szemben..
Háromféle változattal találkozhatsz: száraz, félszáraz és nedves. Szárazruha esetén a test nem érintkezik közvetlenül vízzel, alatta bélelt belsőrészt visel a bátor búvár aki a jeges Dunában meg a Jeges Tengerben merül szívesen.
Félszáraz ruhát még bátrabb búvárok viselnek, akik extrém körülmények közt merülnek de nem "igénylik" a teljes izoláltságot. A félszáraz ruhák mandzsetta, nyak, fej körüli részei lágy gumiból készülnek, ezzel csökkentve a víz beszivárgását.
A nedves ruha a legelterjedtebben használt változat,ez is a speciális, rugalmas és jó hőszigetelő képességű anyagból, neoprénbol készül. Hőszigetelő képessége vastagságától függ. (általában 3-7 mm)

Választás elott néhány fontos tényező, ami segítségedre lehet.
- Mivel a ruha igen közel azonos méretű a testeddel, igy a fel és levétel mindig körülményes. Egy merülés előkészítése egyébként is időigényes, komoly odafigyelést kíván és ezt a ruha sem könnyíti meg. Az a ruha amit könnyen le-föl veszel, az minden bizonnyal nem lesz segítségedre a hővisszatartásban.
(Így pl. a csuklónál, bokánál cipzáros ruhába könnyebb ugyan belecuppani, de ugyanígy a víz is könnyebben ki-be szaladgál.)

- A kényelmes szó egy kicsit túlzó fogalom a neoprén ruhákra, mert a parton igencsak esetlen benne az ember. De mivel a vízben nem ugrabugrálni meg ücsörögni fogunk, hanem úszni, igy kiderül, hogy ott azért nem lesz vele gond.
Szóval nem kell megijedni, ha egy kicsit szorít erre-arra, de a szorít és a nyom nem ugyanaz. Ha a varrás nyom valahol, az lent nagyon kellemetlen lehet.

- Azért hívják nedvesnek, mert amint belemerülsz a vízbe, csuklónál, bokánál, nyaknál szépen becsorog a jó hideg tengervíz. (Az milyen fincsi, mikor már belesültél a ruhába a parton! Lányoknak szabad sikongatni!) Viszont a jó hír az, hogy ha a ruhád kellőképen szoros ezeknel a részeknél, akkor a beáramlott víz marad szépen ott ahova beáramlott, fölveszi e tested hojét és máris egy szigetelőréteggel több. Ha a ruha túl nagy, a víz ki-be fog áramolni, te pedig megfagysz.

- Kétrészes ruhánál minél nagyobb felületen érintkezik a felső és alsó rész, annál melegebben fog tartani. Ebből következik, Lányok, hogy az újabb, nőiesebb, oldalt magasabban felvágott, ezért nyilván csinosabb búvárruhákban igen nagy valószínuséggel jobban fog fázni az a `bizonyos`. Nekünk viszont pont hogy a medencénket kell melegen tartani, nem?

- Néhány merülés után felveszi a tested formáját és második bőrödként fogja élvezetessé tenni a merüléseidet.

- Búvárruhában mindenki bugyután néz ki. Ez ellen nincs miért harcolni.

Vásárláskor próbálj fel minél több ruhát, nem lesz egy leányálom, de megéri. Nézd meg, hogy lámpafény elé tartva átszűrődik-e fény a varrásoknál. Nem szabad átszűrődnie.
Ha megvan a tökéletes darab, tárold előírásnak megfeleloen, tisztán, ruhaakasztón, hogy ne törjön. Egy jól kezelt ruha sok évig vagy akar tovább is szolgálatodra lehet, ezért érdemes nem elkapkodni a választást és kicsit bővebben áldozni rá.

Ne feledd: Kétféle búvár van: Aki belepössentett már a ruhájába, és az aki hazudik.


Jacket

A jacket alapvető kritériuma, hogy számodra tökéletesen megfelelő méret legyen, igazodjon a felsőtestedhez, válladhoz. Ha kisebb, akkor össze fog roppantani felfújt állapotban, ha nagyobb, akkor meg még felfújt állapotban is körbeforog ratjad a palackkal együtt, ami mindenki számára mulatságos mutatvány lesz kivéve téged. Arról nem beszélve, hogy egy kellőképpen lötyögő mellény előrehajlásnál szépen a nyakadba csúszik és a palackod csapja úgy hókon vág, hogy rögtön megérted miért fontos a megfelelő méret.
Másik kritérium, hogy a kijövő illetve hozzácsatlakoztatott egyebek könnyen elérhetőek és kezelhetőek legyenek Gondolok itt az inflátorcsőre többek közt, aminek jó ha a gombjai finomak és enyhe nyomással müködtethetőek. Ez minden esetben praktikus, de pláne hasznos az első tavaszi merüléseknél, amikor szegény Adria 15 foknál többet még nehezen produkál és fél óra merülés után, kesztyű ide vagy oda, egy darab követ is nehéz megfogni az elgémberedett ujjaiddal, nem hogy egy kis gombot megnyomni, ami ráadasul meg be is ragad hébe-hóba.
A kényelmi szempontok tovább fokozhatóak személyre szabott, igy pl. hölgyek számára kialakított fajtákkal, kifelé bővülo jacketekkel, amik nem gyakorolnak nyomást a mellkasra felfújt állapotban sem, integrált ólomöves jacketekkel és sok-sok egyéb csodával technikai merülésekhez.
A jacket az egyik legdrágább eleme a felszerelésednek, de mivel ez lesz a kishajó amivel közlekedsz a víz alatt, sokban fognak rajta múlni a merüléseid.


Egyéb kiegészítők, mérőműszerek

Amire még szükséged lesz az egy reduktor és egy palack. Első felszerelés szempontjából a reduktor sok variációt nem jelent a számodra, ha csak nem annyit, hogy előző tapasztalatok alapján el tudod dönteni, hogy a kemény, vagy puhább műanyagból készített csutorát tartod kényelmesebbnek. A különböző nyomáshoz illetve levegőelegyekhez készített speciális reduktorokkal még ráérsz a későbbiekben foglalkozni.
Társlélegeztetés szempontjából a plusz octopus nagyobb biztonságot jelent kevésbé gyakorlott búvárok számára, ezért jó ha az is része a reduktorodnak. Mondjuk rá hogy kötelező.

Ólomöv. Két variáció: nagy darab ólomkockák, övre fűzve, vagy csinos kis öv zsebecskékkel, jó drága ólomgolyócskákkal kitömve. Nekem a nagy kockák mindig kék-zöldre verik a medencecsontomat már a parton, de ez nem túl gyakori probléma, úgyhogy itt az dönt, hogy mennyit akarsz költeni rá.

Búvárkés. Nem azért, hogy szétcsapj a halak közt!!!! De jó ha van.

Kesztyű: Többet ér hideg vízben, mint gondolnád.

Mérőműszerek amikre szükséged lesz, az egy nyomásmérő, mélységmérő, esetleg iránytű. De ami nagyon jó és már említettem, az egy okos kis computer. Ez magában foglalná a mélységmérőt, órát és sok egyéb mást, fajtától függően, de mindenekelőtt támogatna a merülésed biztonságos lefolyásában.


Első nekifutásra talán ennyi lenne amire szükséged lehet.
Akkor sok szerencsét a vásárláshoz és izgalmas merüléseket az Új Felszerelésedben!

Üdvözlettel: Csiga

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz