www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

A titok

Éreztem hogy van valami mögötte, de eddig a pontig nem tudtam rá magyarázatot.
Talán most sikerülni fog. A kép összeállt.

Miért nem működnek a dolgok Indonéziában és különösen Balin?

Egyértelműen három oka is van:

  • a nyelv
  • az emberek
  • a túlfoglalkoztatottság

A NYELV

Miért van az, hogy ha két ember a saját nyelvükön beszélget - mondjuk felteszek egy kérdést és válaszolnak külön-külön, akkor teljesen egymástól eltérő sztorit kapok, még akkor is ha előtte megbeszélték? Ez a gondolat kergetett majd az őrületbe egy darabig... :-))
Mondjuk megkérdeztem a rcepciós lányokat, hogy milyen csomagra fizetett be a vendég. Az egyik azt mondta:

- 8 éjszaka és 10 merülés ki van fizetve

a másik:

- 10 éjszaka, 8 nap korlátlan merülés

áááááááááááá!!!!!!!!!

Ha az európai srácot az irodában megkérdezem, akkor kiderül, hogy igazából a foglalás 8 nap / 7 éjszaka (az eredeti 10 nap helyett), és 5 napon merül, max 10-et.

Ugyanis az indonéz nyelv nem egy leíró, ekzakt nyelv. Nem alkalmas a dolgok pontos leírására. A múlt idő is kvázi úgy létezik hogy "tegnap", a jövő idő pedig nem beazonosítható. Vagy egy másik példa: nincs többes szám második személy. Vagyis azt hogy mondjuk "ti" azt nem tudják kifejezni vagy elmagyarázni. Inkább a keresztneveket használják. De mi van ha mondjuk a "ti" az a negyven rabló???

AZ EMBEREK

Az ő életük itt nyugodt. Semmi sem zavarhatja meg. Magyarul ha "ceremony" van, akkor lezárják a főútvonalat akát több órára is, mert ez van és kész. A reptérre igyekvő turista meg - háát az bukta....

De szerintem tudatosan is ködösítenek. Észrevettem, hogy ha valakit felelősségre vonok, akkor nem ő volt, hanem az aki most szabin van, és nevén nem nevezik, hanem "a barátom".... De másnap, más a sztori, és közben megpróbálják játszani a hülyét. És ha neveket kérdezek, akkor behozzák a harmadik nevet (ami természetesen nem tudok megjegyezni 41 embernél...)

Az a logika, hogy a pattogós manusok azok ne maradjanak, csak azok akik asszimilálódnak. Vagyis aki ép ésszel kibírja ha a dolgok nem működnek. Idegesítő, de hatásos...

A TÚLFOGLALKOZTATOTTSÁG

Minden cégnek gyakorolnia kell egy bizonyos szociális szerepet is. Ahogyan tesszük mi is. Támogatjuk a családokat amikor baba születik vagy házasodnak vagy ha meghalt valaki, vagy más 1000 alkalommal.

E mellett kábé 2x annyi embert foglalkoztatunk mint amennyivel a helyet hatékonyan lehetne üzemeltetni. Igaz, a fizetések is arányosan alacsonyabbak.

Tehát ha egy feladatot kiadok, akkor mindig van még legalább egy vagy két küzbülső ember. Aki csak magyarázza a dolgot egy kicsit, és mivel szeretnek nagyzolni, ezért sokszor hozzá is tesznek a dologhoz.

Szóval ha rendelek egy kávét, akkor a pincér elmondja a konyhában valakinek, megbeszélik, és valaki harmadik megcsinálja. De az már nem tudja pontosan hogy mit kértem!!!! Ehhez hozzáadva az első két faktort, azon csodálkozom hogy amikor kávét kérek, akkor nem Nasi Goreng-et hoznak ki rizs nélkül majonézzel, hanem csak egy mangó juice-t...

Hiába, Indonézia a csodák földje! :-))

Hasonló témáról még itt

Bali, 2001 december 2.

<< vissza