www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Nem értem - Karácsonyi különkiadás

Húsvétkor sem értettem egy csomó dolgot. Szerencsére kaptam válaszokat.

Tegnap újabb kérdések jutottak eszembe. Macerás alak vagyok nem?
Na mindegy. Azon törtem fejem, hogy mit is ünnepelünk pontosan Karácsony első és második napján. Mert ugye a Szenteste tiszta. Jézus születésének éjjele 24-e. Amikor a keleti királyok is odataláltak, átadták az ajándékokat. A Bibliában semmi utalás arra, hogy mi történt 25 és 26-án. Csak annyit tudunk, hogy Jézus szüleinek súgtak, hogy el kéne menni. Ők Egyiptomba disszidáltak. Mondjuk lehet hogy két napig gyalogoltak, de semmi pontosítás nincs a könyvben.

Ahogy olvastam a történetet, egy újabb kérdés is felmerült bennem. Ha hihetünk a szentírásnak, Mária gyermeke a Szentlélektől fogant. Vagyis nem az Úr maga, hanem a Szentlélek. De ha mindig Isten fiának titulálják Jézust, akkor miért a Szentlélek? Mi a pontos kapcsolat Isten és a Szentlélek között?

Ezzel nem ért véget családom szentestei kálváriája, tovább kérdezősködtem. :-)

Egy olyan kérdés bánt engem, amire eddig nem találtam választ. Momentán a Keresztény időszámítás dolga nem hagy nyugodni. Mert ugye feltehetően nem Jézus születésekor találták ki a bölcs emberek hogy akkor most innentől kell számolni az éveket, hanem jóval később, minimum 33 évvel arrébb.

Okosok leültek, és azt mondták:

- Jézusra és áldozatára való tekintettel számoljuk az éveket az ő születésétől.
- Rendben, ez jó ötlet - helyeseltek a többi bölcsek.
- Akkor legyen az ő születésének napja december 24!

Mivaaan? De most komolyan. Ha ezt a történetet rám bízzák, akkor én biza az első év első napjának azt veszem, amikor ő született. De így, hogy December 24, további kérdéseket nyit az első kérdés. Lehet, hogy az első év pontosan 7 napos volt? Mert azt csak nem kockáztatják meg, hogy Jézus születése a nulladik évben legyen.... Ha ez így lenne, az ezredforduló sem 2000 december 31-én volt!

Vagy az első év december 24-én? Akkor tényleg 7 napos volt az első év, és így az ezredforduló 2001 Karácsony Szentestén volt....

Egyre bonyolultabb, és itt vagyok válaszok nélkül. Ráadásul a szimbolikában Jézus a Halak jeggyel azonosítják. Az meg február. Most akkor teljes gáz a történet. Kéne valaki aki elmagyarázza!

Megjöttek a válaszok! Ujjé. Íme:

Karácsony

Az ünnep Rómában keletkezett, a negyedik században. Célja az volt, hogy népszerűsítse azon katolikus elvet, mely szerint Jézus Krisztus isten is és ember is egy személyben. Jézus születés napját illetően, igen ellentmondásos források álltak rendelkezésre: január 6 -vízkereszt, április 18 vagy 19, május 20, november 25, az évről ne is beszéljünk ). A választás azért esett dec. 25-re, hogy ezzel ellensúlyozzanak egy erre a napra eső pogány ünnepet, a legyőzhetetlen Nap ünnepét. Az V. században kapcsolódott Karácsony elé az előkészületi idő: advent, ami dec. 24-ig tart.

Tehát meghamisítottál Jézus születésének dátumát, csak hogy a pogány ünnepeket űbereljék. Hááát....

Szentlélek és szentháromság

A Constantinus császár által 325-ben összehívott niceai zsinat, hogy tisztázza a hívők közötti nézeteltéréseket, hivatalos tanítássá tette Krisztus istenségét, A Fiúnak az Atyával való egylényegűségét és örökkévalóságát. Ezt követte 381-ben a konstantinápolyi zsinat, ahol a cél a Szentlélekről (lélek, isten lelke vagy szelleme, maga isten, esetleg istent szolgáló angyali teremtés) való nézetek egységesítése volt. Ennek eredményeként született a dogma:
Míg a Fiú az Atyától öröktől fogva születik, addig a Szentlélek az Atyától öröktől fogva származik ezzel a Szentlélek istenségét is kimondták.

Nem tudom hogy vagytok vele, de én még most sem értem. zsinat ide vagy oda.

Jézus fogantatását Lukács könyvében az angyal Máriának a következőképp magyarázza:
A Szentlélek fog rászállni, és Isten ereje borítja be árnyékával, ezért a születendő gyermeket Isten fiának fogják hívni.

A keresztény időszámításról:

A mai időszámítást Dionüszosz Exiguus római bencés apát alapozta meg 525-ben, amikor a húsvét kiszámítására szolgáló táblázatait készítette. Jézus születését, a Messiás megtestesülését tette számításai alapjává. Az evangéliumok kronológiai ellentmondásait* már nagyon sokan észrevették (lásd Máté és Lukács evangéliumai más születési dátumra utalnak**), ő úgy küszöbölte ki, hogy az eltérések középarányosát kereste meg.

Gratula. Ha az egyiket választja simán, 50% az esélye hogy jól dönt. Így 100% hogy rosszul.

Dionüszosz abból indult ki, hogy a hagyományok szerint húsvét i.sz. 31-ben március 25-én volt. Mivel Lukács evangéliumában Jézus 30 évesen halt meg, születésének dátumát Kr. u. 1-nek nevezte, nem 0-val jelölte. Így i.e. 1 és i.sz. 1 két egymás követő év lett, ami közt a különbség 2.

És vannak vallások amelyek szó szerint veszik a Bibliát... Ha most ilyen pontossággal nyomnánk az adóbevallást, helyben főbelövés járna érte.... Ráadásul a krisztusi kort is 33 évesen ünnepeltem meg. Most meg kiderül hogy 3 évet késtem...

* Vannak bibliatörténészek, akik azt hangoztatják a témával kapcsolatosan, hogy az evangéliumok nem hiteles Jézus-életrajzok, hanem a húsvéti hit ( a Jézus Messiás voltába, Istenfiúságába, megváltói halálába és feltámadásába vetett hit) kifejeződése, megvallása és tanítása. Az evangéliumok nem törekedtek semmiféle pozitivista pontosításra, sem a kronológiai, sem a földrajzi adatok tekintetében.

** Máté evangéliuma szerint Jézusnak i.e 6-4 között kellett megszületnie, míg Lukács-nál i.sz. 6-7-re tehető az időpont.

Tény hogy nem volt órájuk a srácoknak.

Magyarország, 2005 december 25.

<< vissza