www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Petasztár (avagy a sztárság evolúciója)

Volt valaha egy média nélküli világ. Akkor még nem voltak igazi sztárok (vagyis csillagok). De lett média, kialakultak a sztárok. Nagy dolog ez kérem! A csillagok ma is ott vannak az utcán, valahol az angyalok városában.

Azután Magyarországon rájöttek, hogy a sztárt nem lehet ragozni. Mert van olyan hogy piros, pirosabb, legpirosabb. De olyan nincs hogy sztár, sztárabb, legsztárabb. Olyan van csak hogy szar, szarabb, legszarabb.

Megoldás? Hááát, az amerikaiak elkezdték a szupersztárral, de mint tudjuk, ők nem igazán nagy barátai az SI rendszernek. Például mondjuk náluk azt nézik hogy egy gallon benzinnel hány mérföldet fut egy autó. Ezt számold át liter / 100 km-re!

Viszont a magyarok ismerik az SI prefixumokat! Ugye?

Szóval ha követjük a mostani szóhasználatot, akkor ugye a szupersztárral ellentétben van értelme a MEGAsztárnak. Mert az ugye 1 milliószoros. Most hallottam, a legújabbat, amikor is GIGAsztárokat harangoztak be a tévében (giga = 1 milliárdszoros). Mondjuk például Fekete Pákó is egy ilyen gigasztár. Furcsa, ugyanis nekem egy John Wayne például igazi sztár. Vagy mondjuk Marlon Brando. Vagy Madonna, akit már szupersztárnak is elfogadok. Megasztárral még nem találkoztam, és kételkedem abban, hogy egy igazi megasztárnak csak egy neve lehet.

Mi jöhet még?

Ha követjük a logikát, hááát, szerintem csak a TERAsztár lehet a következő lépés. Az ugye a következő lépés a prefixumok között. Legalább következetesnek tűnünk majd. A tera után jöhet a peta-, exa-, zetta-, majd a yottasztárok nemzedéke.

Ha itt tartunk, akkor szeretnék egy korszakalkotó javaslattal élni. Hogy ne szakadjunk el az SI-től, én a sztárság időtartama alapján elindulnék egy másik irányba. Egyébként sem ismeri a nagyközönség a tera feletti prefixumokat. Lefelé meg ismerős előtoldalékokat használhatunk, ráadásul arányos lesz az ünnepeltség időtartamával.

Brando, Madonna vagy Páger Antal sok évtizedig voltak ünnepelt sztárok. A mostani giga előtagúak általában kettő év (ha nem hónap) alatt tűnnek el a semmiben. Szóval így lehetne őket sztárságuk napjai alapján rangsorolni:

- kilosztár (aki legalább 3 évig híres marad)
- hectosztár (a száznaposok)
- dekasztár (nem dekadens!)
De sokukat inkább hívnám:
- decisztárnak (akikből alkesz lesz gyorsan)
- centisztár (aki mellnagyobbít vagy gyúr a centikért)
- millisztár (akik éppen hogy csak képernyőre kerülnek)
Sokuk viszont még ezt sem érdemli meg, őket:
- microsztár
- nanosztár
- picosztárnak hívnám.

Ahogy a világ gyorsul, előbb vagy utóbb feltűnnek majd a femto-, atto-, zepto-, yoctosztárok is...

Magyarország, 2005 április 2.

<< vissza