www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

Gulliver Liliputban - a pigmy csikóhalak

Ők a kedvenceim. A természet csodái.

Csikóhalak. Az első egyedeket alig több mint negyven évvel ezelőtt fedezték fel - mármint a törpe csikóhalakból! Egy Barbigant nevű búvár talált rá az első példányra New Caledonia mellett. Ezért is hívják ezt a fajtát Hippocampus bargibanti - nak. A csikóhalak nevét (Hippocampus) a tudósok az alábbi görög szavakból származtatták:
- ló (hippo) és a szörnyeteg (campus)

Eddig Tulambenben háromféle fajtát fedeztünk fel:

A teljesen "általános" pirosas fajtát ami a piros gorgóniában él. Szeretnek nyugiban lenni, ezért 25-30 méter alatt élnek.

Állítólag nem szeretik csak ezt a fajta gorgóniát (Muricella spp.). Talán a piros szín az oka? :-))

A kifejlett egyedek max 1,5 cm hosszúak. A testük felszínén álcának a gorgónia kis polipjaiból felszednek egy párat, és azzal szimbiózisban élnek. Azok a kis piros rücskök azok a testén. Nagyon nehéz észrevenni őket, a mimikri tökéletes - majdnem. A farkukkal felcsavarodnak a gorgóniára, és ritkán mozognak.

Van egy hely a Liberty roncson, ahol ketten élnek együtt, valószínűleg egy párocska.

 

 

 

 

 

 

Itt láthatóak együtt. a jobb oldalon van a második, háttal neked.

A másik fajta az un. Gorgonian Seahorse. Csak egyet találtunk, az is elköltözött jó ideje. Piciny (olyan 1 cm hosszú) és nagyon vékony. A színe azonban különbözik a fentiektől.

Iszonyú nehéz volt a fotózás. Annak ellenére hogy 18 méteren volt, benn a roncsban. Amikro a közelbe értem, elkezdett mozogni, és a lehető legkisebb felületet mutatni...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány nappal ezelőtt belefutottam egy igazi különlegességbe. Ezek a csikóhalak sárgák! Azt hiszem azon nagyon kevesek közé tartozom akik élőben láttak ilyet. Még a határozókban is csak egy-két homályos fotó szerepel róluk. Nagyon ritka példányok, és ha megvannak, sem egyszerű a fotózás. Ők 30 méteren figyeltek egy sárga gorgóniában. Nem is volt olyan nehéz kiszúrni őket mint a másikat a pirosat, de lefotózni....

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerintem ez az egyed éppen a picinyeket hordozta amikor lekaptam :-)) Ebből következik, hogy ő a hím egyed. Ugyanis a hímek hordozzák ki a picinyeket (30-50), akik a születést követően egyből otthagyják a szülőket, és a nyílt vízben tovább sodródnak valahová.

Szerintem van akit innentől érdekelhet hogy hogy a fenébe műkszik ez a vízalatti fotózás dolog. Valahogy így néz ki amikor fotózom »

A következő mese »

 

<<--- Vissza a tartalomhoz