www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

A murénák

A napokban volt egy kellemetlen balesetünk. Egy snorkelező vendéget megharapott egy muréna. Szép sebet ejtett, és egy csomó kérdést kezdeményezett. Ugyanis soha nem volt még ilyen esetünk. Miért támad meg egy muréna egy snorkelezőt?

Kiderült, hogy tudatlan vendégünk könyékig benn volt egy lyukban, és így esett hogy a szegény állat védekezésképpen megharapta... Én nagyon sokszor voltam karnyújtásnyi távolságon belül sokféle murénától, de soha nem akart egy sem megharapni. Szegények vakok (vagyis nagyon rosszul látnak), és a kifinomult szaglásuk ami segít nekik életben maradni.

Éjszakai állatok, legtöbbjük szürkület környékén merészkedik elő a lyukból ahol a nappalt töltik. Kivéve egy pár más fajtát, hiszen ők is ezerféle rokont tudhatnak a családfájukban. Eel monja az angol, mi ezt valahogy angolnára fordítjuk. De a muréna sem olyan távoli rokon (morey eel)

Szeretem őket fotózni, bár nagyon nehéz téma. Állandó mozgásban vannak, és csak reménykedni lehet hogy sikerülni fog a kép. Ráadásul némelyiküknek olyan a színe, hogy nincs olyan gép ami rendesen be tudná mérni az expozíciót. Csak saccolni és alá- és felélőni. Majd lesz valahogy...

A fenti két kép a szellemurénákról készült. Minden könyv másképp írja. Az egyik szerint a fekete a kifejletlen egyed, a másik szerint az a nőstény. Mindenesetre szépek nem?

Ők nappal nyomulnak, ennek ellenére nehéz észrevenni. Picik, olyan ujjvastagságú a testük, a nagyobb rokonokkal ellentétben, akik akár combvastagra is megnőnek.

Egy másik társulat a "golden eye". A homokban laknak, nappal csak kidugják a fejüket, de mikor vadásznak nem tudom. Ugyan nem szabadna, de a múltkor megsimogattam egyet. És hagyta! wow :-))

Egy teljesen más gárda a homoki murénák vagy homoki angolnák csapata. A felszínhez közeli homokmezőkön élnek, és érdekes látványt nyújtanak amikor lengezdeznek. Rengeteg él együtt, egymástól pár centire. Az áramlással szemben várják a kaját. Érdekes látvány ahogyan közeledve egyre beljebb és beljebb csúsznak a lyukba, és végül eltűnnek. De azért sikerült egyet lencsevégre kapni közelről is! Türelem, az kell hozzájuk!

 

 

 

 

A következő mese »

 

<<--- Vissza a tartalomhoz