www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Európa
Afrika
Ázsia
Amerika
Óceánia
Ausztrália

« Tartalomhoz vissza

 

Thaiföld ( Ázsia » Thaiföld » Koh Tao)

Koh Tao szigete a Thai Öbölben fekszik, nem messze a híres turista paradicsomtól, Koh Samuitol. (70 km-re a Maláj félszigettől keletre) Koh Tao jelentése Teknős Sziget, nevét annak köszönheti, hogy régebben rengeteg teknős élt a sziget körül. Mára sajnos nagy részük elköltözött nyugodtabb vizekre, de a szerencsésebb búvárok még mindig találkozhatnak velük. A mindössze 21 km2 kiterjedésű kis trópusi sziget az utóbbi 5-6 évben elérte, hogy a dél-kelet ázsiai régió búvár Meccá-jává váljon, azaz inkább a búvároktatás Meccá-jává a kezdőtől a professzionális szintig. Egymás mellett sorakoznak a parton a búváriskolák, így mostanra számuk már a 30-at közelíti. Szolgáltatásban közel azonosat nyújtanak. Naponta indulnak kezdő és haladó, hetente mentőbúvár és divemasteri és sokaknál havonta oktatói kurzusok. Az oktatások túlnyomó többségben PADI, a többi pedig SSI, vagy egyéb rendszerekben történnek általában max. 6 fős csoportokban. Annak köszönhetoen, hogy az oktatók a világ szinte minden részéről érkeznek, rengeteg nyelven lehet tanulni. Magyart sajnos nem találtunk, de angol (brit, ausztrál, amerikai), német, francia, portugál, dán, svéd, kínai, japán, koreai oktatások mindennaposak. Merülések szinte kizárólag hajóról hajnalban, délben és este, alkalmanként két merülőhely meglátogatásával történnek. A jobb merülőhelyeket a reggeli merülések alkalmával látogatják, ilyenkor nincs oktatás, csak merülés. Délután pedig az oktatások miatt közelebbi és sekélyebb merülőhelyekre mennek a túrák.
A tanfolyamok ára az otthoniakkal megegyezik, vagy még egy kicsit olcsóbb is, főleg, ha az itthoni dorogi vagy gyékényesi nyílt vízi merülés helyett a plusz árba nem kerülő hajós merüléseket vesszük. Egy Open Water tanfolyam időtartama 3 nap.
A helyi bázisok, szinte kivétel nélkül szállást is tudnak nyújtani. Sokan akár 70% engedményt is adnak a bungaló árából, ha velük búvárkodsz, de csúcsidőben az is előfordulhat, hogy nem adnak szállást, ha nem merülsz velük.

Legismertebb merülőhelyek:

- Chumpon Pinnacle
- South West Pinnacle
- Hin Wong Pinnacle
- Green Rock
- Twins
- White Rock
- Mango Bay

     

Koh Tao közvetlen közelében 25 merülőhely található. Ezek közül a legjobbakat és a legsűrűbben látogatottakat emeltem ki. Mindegyikre igaz azonban, hogy a merülőhelyeket bójákkal jelölték meg. A hajók ezekhez kötnek ki, így horgonyukkal nem károsítják a korallokat. Nagy segítség a bójakötél a kezdő búvároknak is, mert mellettük könnyebb a le- és feljövetel. Nem ritka eset, hogy 1-1 merülőhelyen egyszerre 4-5 búvárhajó horgonyoz, így a nagy hajóforgalom miatt íratlan szabály, hogy amennyiben megoldható mindig a bójánál kell feljönni a felszínre.
A sok hajó miatt sokszor nagyon sokan merülnek ugyanazon a merülőhelyen, ami a kisebb helyeken zavaró is lehet.
Sokan azt mondják, hogy ha Thaiföldre megy az ember búvárkodni, akkor egyedül az Andamán tengerre érdemes menni Phuket, vagy a Similan szigetek környékére, mert máshol nincs említésre méltó merülhető hely. Én azt gondolom, hogy ezek a helyek fel tudják venni a versenyt a többi trópusi merülőhellyel. Az egyetlen hátrányuk a látótávolság. A Thai Öböl nagyon sekély vizű, átlag mélysége 30 m, az alja pedig homokos. Ennek köszönhetően a látótávolság napról napra változik, soha nem tudhatod, hogy aznap 7 vagy 25 méteres lesz éppen. Viszont, ha ettől el tud vonatkoztatni az ember, akkor megéri. Ha ide jössz merülni, erre mindenképpen számítanod kell.

A cikkért köszönet Hornyák Dórának

     

 

<<--- Vissza a Búvárkodásról tartalomjegyzéhez