www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« A nők és a búvárkodás »

Tények

Sportokban a férfiak eredményei túlszárnyalják a nők percben, méterben vagy éppen kilóban mért eredményeit. Ezért talán gondolhatjuk azt, hogy egy pár sport nem nőknek való. Ez talán igaz, de vitatkozni is lehet vele. A nők egy pár sportban legalább olyan jól szerepelnek mint a férfiak. És tegyük félre a macsó megközelítést, a búvárkodás nem "olyan" sport.

A kedvtelési búvárkodás nem az eredményekről, hanem az ott megélt élményekről szól. És ugyan a búvár legyen felkészült technikailag, elméletben és fizikailag, azért az esetek nagy többségében a merülés öröm és nem komoly fizikai teljesítmény. Szóval miért van az, hogy a nők mégis valahogy kiszorultak ebből a sportból?

A világon képesítést szerzett búvárok 28%-a nő. Egyes területeken ez alacsonyabb, másutt magasabb, de ennek a különböző kultúrák az okai, nem pedig az, hogy a nők gyengébben teljesítenének, vagy éppen alkalmatlanok a búvárkodásra.

Érdekes, hogy a férfiak hajlamosabbak magasabb rizikót a vállukra venni, ezért arányaiban magasabb a férfiak száma a balesetekben, dekomressziós problémákban.

De talán a legerősebb faktor - mármint hogy a nők kevesebben kezdenek bele a búvárkodásba - abban rejlik, hogy bizonyos félelmek erősek és a merülés ellen mutatnak. Pedig kontrollált körülmények között, képzetten és ismeretekkel "felfeygverkezve", a nők ugyanolyan jó búvárok mint mi férfiak, bármennyire is nehéz ezt beismerni. A hiba abban van, hogy a búvárkodást sokszor sok ember a macsó tevékenységek közé sorolja, ahol a nőknek nincs helye. Mert egy sör mellett kevesebbet beszélünk arról hogy milyen szép volt az a halacska, hanem inkább a balesetek, a cápák, a mélységi mámor és a szerelés jön szóba. Hát igen, férfiak, nekünk sokat jelent a cucc, megérteni hogyan működik, a mélység, és ilyen dolgok. De a nők nagy többsége tuti jól vezet, annak ellenére hogy nem tudja hogy a kuplunk pontosan mire is való. Szerény véleményem szerint mindkét oldalnak van igaza, de minkét oldalnak vissza kell egy kicsit fognia magát. A nőknek beismerni hogy képesek megérteni egy reduktor működését (ugye, az autón is megtanultátok azt a sok gombot, de a video távirányítója valahogy nem megy - képesek vagytok rá, csak akarni kell), nekünk férfiaknak pedig azt, hogy attól még jó búvár lehet valaki hogy nem érdekli a trimix merülés minden aspektusa.

Vannak azonban biológia különbségek, amikről kell beszélni. Azért, mert tapintatosan nem "vesszük észre" amikor nő munkatársaink havonta egy pár napot idegesebbek a szokásosnál, és a kinyíló kis táskában észrevehető a tartalék betét vagy tampon, attól még tisztában vagyunk hogy az ott van, és mire használjátok :-)

Jöjjenek a ki nem mondott kérdések, és ha van még, írj, szívesen utánanézek!

 

Havi ciklus - mi lesz a cápákkal?

Nincs pontos statisztika ami bizonyítaná hogy a vérzés összekapcsolható a dokumentált cápatámadásokkal. Vigyázni kell viszont a ruhába vizeléssel. Ez egyértelműen a félelem és szorongás jele, szóval a cápák, aki a gyengét és a sérültet "távolítják el", ezt a gyengeség jeleként érzékelhetik. A búvárok szerint kétféle búvár van: Aki már belevizelt a ruhájába, és aki hazudik. Szóval mindent összevetve mindkét nem ugyanúgy ki van téve a tengeri ragadozók támadásának, mégis olyan kevés a valós támadás, főleg a búvárok ellen. A tipikus baleset amikor a szörfösöket téveszti össze a nagyvad a bébi fókákkal. Vagy amikor szabadtüdős vadászt támad meg az övére függesztett vérző halak miatt. Ugyan teljesen kiszámítani sosem lehet a cápákat és más ragadozókat, azért gondoljunk bele. Ott van egy elég nagy "állat", furcsa hangokat ad ki magából, és nincs egyedül. Ráadásul a sok millió év alatt az agyukba "táplált" menun sem vagyunk rajta. A cápa agresszív de nem buta. Ritkán támad, akkor is előtte óvatosan jeleket ad. Szóval esélyeink egy cápatámadásra igen alacsonyak, főleg egy sikeresre.
Kutatások szerint viszont a otósoknak van mit aggódniuk, mert a vakuk magas frekvenciájú töltési hangja felingerelheti őket. Személy szerint sok cápát fotóztam már, de egyik sem támadott meg, szóval az esélyeim itt is jobbak mint a budapesti csúcsforgalomban. Amit viszont gond nélkül elfogadunk minden nap nem?

Terhesség - merülhetek közben?

Sajnos a válasz egyértelmű NEM.
Ez egyike a tisztázatlan kérdéseknek, hiszen nincs olyan etikai bizottság aki engedélyezné a kísérleteket terhes nőkön (tévedés azt hinni hogy embereken nem végeznek kutatásokat dekompressziós betegségekkel kapcsolatba. A US Navy kontrollált körülmények között, önkéntesekkel, több kutatást végzett már dekomressziós betegségekkel kapcsolatban.). De a terhes nőkön végzett kutatások kicsit erősek lettek volna.

Íme egy lehetséges verzió, mi történhet ha valaki terhesen merül:

Minden merülés, bármilyen kis mélységbe történik is, magában hordozza a buborékok kialakulásának veszélyét a test szöveteiben és a vérben. De a legesélyesebbek erre szöveteink közül az idegszövetek, kiemelten a gerincvelő (vagy más néven gerincagy). A felnőtt szervezet azonban rendelkezik egy bizonyos (bár korlátozott mértékben) regenrelálódó képességgel, olyannal amivel a magzat nem. Megtörténhet (ha egy terhes nő merül), hogy ő mindenféle jelek nélkül megússza a dolgot, miközben a magzat nem. Egy szülő soha nem tudná megbocsájtani magának a pici sérülten születne meg, szóval merülni terhesen nem ajánlott. Jobb nyugodtan aludni mint rettegni mi is történhet.

Ugyanez az ajánlás leendő anyukák részére. Ugyan kutatások nem léteznek ezzel kapcsolatban, de feltételezhető a veszély amit a picinek a nitrogén terhelés jelenthet.

Mi van akkor, ha egy búvártúra után hazatérve a patikában vett teszt hirtelen pozitív?

Csak semmi pánik. Ha az anyuka jeleit mutatta a dekompressziós betegségnek, akkor azonnali kezelés ajánlott (egyébként is, minden esetben!). De a veszély minimális. Mindenesetre az ultrahang egy megfelelő eszköz a problémák kimutatására.

Szoptatás - merülhetek közben?

A szoptatás nem kizáró ok - legalábbis ami a babát illeti. De a nők érzékenyebbek ebben a periódusban, és különösen veszélyes lehet a dolog ha valaki száraz ruhában merül.

Szilikon - veszélyes?

Ha valaki olyan dudákat szeretne mint a Baywatch-ban a csajoknak, szóval egye fene. Kinek mi. Nekünk férfiaknak egy új autó, nők egy részének lelki (és egyben testi) pótlás. Mostanában egyébként sem a szilikon dívik, a beültetett protézisek nagy része sós vízzel teli, a testnek semmiféle károkat nem okoz (van aki ezt vitatja, de ezt a vitát bízzuk az orvosokra, nem vagyok otthon a témában). Mindenesetre a merülés szempontjából nem szabad hogy kizáró ok legyen, hiszen a folyadékkal telt részek nem összenyomhatók, így nem különbözi testünk más részeitől (kivéve a levegővel telített részeket). Mindenesetre egy új rucit be kell írni a kiadások rovatba a műtét mellé. :-)

Havi ciklus - Magasabb a dekompressziós betegség kockázata?

A havi ciklus alatt a női szervezet egy csomó változáson megy keresztül, a vérveszteségről ne is beszéljünk. Szerintem az orvostársadalom is megosztott hogy vajon tényleg mi történik a nőkkel ezalatt a közel egy hét alatt, és még akkor is, tudásunk a témában végleges. Ugyan kevés orvos ismeri el, de az orvostudomány még a közelébe sem ért annak, hogy pontosan leírja, dokumentálja és megértse hogy testünk hogyan működik. Túl nagy csoda ez ahhoz!

Az Egyesült Királyságban végeztek egy kutatást. Minden, dekompressziós betegségben kezelt nőt megkértek hogy töltsön ki egy kérdőívet, amelyben az egyik kérdés az volt: Menstruált-e abban az időszakban amikor a DCS bekövetkezett. A válaszok 25%-a volt igen. Innentől csak a statisztika kérdése a dolog. Elsőre magasnak tűnik a szám, de belegondolva, hogy az átlag szabadság időtartama egy hét, könnyen ki lehet számolni, hogy mennyi az esélye annak hogy a periódus ideje egybeesik a szabival. Pontosan egynegyed.
(Nem tudom megállni hogy ne vegyek ide egy (statisztika miatt kapcsolódó) témát. Egy AIDS gyorsteszt gyártója, a következővel reklámozza a termékét: Annak az esélye, hogy a teszt téved, 1:100-hoz! A kisbetűs magyarázat azonban felfedi a valóságot: 100 tesztalany közül kettőnél bizonyult pozitívnak a teszt, és a vérvizsgálat és a komolyabb analízis szerint kettőből csak egynél tévedett a teszt. Vagyis: két pozitív eredmény közül egy hibás volt, vagyis ez szerintem 50% hibaarány. Na ennyit a statisztikákról.)

Nagy valószínűséggel tehát a DCS és a menstruáció nincsenek kapcsolatban, és sokkal több tényezőből tevődik össze minden megtörtént eset. Az óvatosság azonban nem árt.

Drágám, kövér vagyok?

Erre a kérdésre minden férfi rettegve gondol, mert ugye nincs rá megfelelő válasz. De nem is azért kérdezték. Szóval tessék megállni a választ, vagy ha igen, akkor a családi béke érdekében tessék megnyugtató választ adni! (kevés olyan nő van aki elégedett a testével, annak ellenére hogy mi férfiak kevesebbet gondolunk erre, azért valamilyen módon kezelni kell a dolgot. (Hölgyeim, tessék tudomásul venni, hogy mi férfiak akkor is szeretni fogjuk szívünk választottját, ha nem Barbi baba kinézetű, nincsenek Baywatch -os dudái, és nem rendelkezik Madame Curie intelligenciájával!).

A test azonban adott, örököltük. Bizonyított tény, hogy a nők testfelépítése más mint a férfiaké. Magasabb a test zsírtartalma a súlyhoz képest, és mint tudjuk a nitrogén szereti a zsírt. Ezért a túlsúlyos emberek érzékenyebbek lehetnek a DCS kockázataira mint a soványak. De ez akkor is csak egy a sok tényező közül!

Ráadásul a első merülési táblázatok számai az amerikai haditengerészet fitt terngerészeire lettek kitalálva, szóval újabb tényező. De azóta sok minden változott. A táblázatokat átdolgozták (eredetileg napi egy, adott fix mélységre lettek kitalálva), napi több merülésre, rövidebb felszíni időkre, alacsonyabb emelkedési sebességgel, kisebb max mélységre, sokkal konzervatívabbra. Szóval van egy kis beépített tartalék. Azután a búvárkomputerek. Némelyik konzervatívabb, néhány liberális, de mind az adott lehetőségeken belül nagyon sok beépített tartalékkal lett kitalálva - elkerülendő a pereket (tévedés azt gondolni hogy életünk védelme nagy cégek elsődleges célja. A perektől való félelem és a profit visszaesése sokkal komolyabb ok a konzervetívabb profilok beépítésére a komputerekbe - áttételesen azonban ezzel is védve minket). Aki ennek ellenére fél, vagy bizonytalan, vagy éppen tényleg túlsúlyos, az merüljön konzervatívabban (sekélyebb merülések, lassabb emelkedési sebesség, és hosszabb biztonsági megálló).

Van még egy alternatív lehetőség, ami miatt Amerikában a Nitrox (Oxigénnel dúsított levegő - vagy Enriched Air) teret nyert. Ha valaki idősebb, kövérebb vagy éppen félősebb, kevesebb rizikót hajlandó vállalni, az a fentiek mellett biztonságosabbá teheti a merülést a Nitrox használatával. De csak akkor, ha az oxigén miatt eleve adott szigorúbb mélységi határokat betartva a levegős táblázat időhatáraival merül!!! De nem elfeledni, csak akkor, ha képzettek vagytok a Nitrox használatára. Komoly veszélyeket rejthet ha valaki az alapismeretek nélkül használja ezt a keveréket!

És még egy jótanács! Hidegebb vízben merülve, ahol a nitrogénfelvétel még a meleg testbe történik (olvasd: gyorsabb), és a merülés végén kicsit kihűlve (olvasd: a nitrogénleadás lassabb), az embernek negyon jól esik egy forró fürdő a ruhából kibújva. De ez veszélyeket is rejt magában, ezért nem ajánlott. Tessék csak testmeleg vízben lezuhanyozni! Tapasztalatom, hogy a női búvárok egyből a tusoló felé tendálnak, amíg a srácok hajlamosabbak lassabban, kimértebben kimászni a ruhából, közben kitágyalva hogy ki látott nagyobb halat, vagy éppen ki fogyasztott kevesebb levegőt. A tanács ennek ellenére mindenkire vonatkozik!

Jó merülést!

 

Ja, és még valami: Az itt leírtakat részben tanultam az oktatói tanfolyamon, sokat olvastam weboldalakon, és ennek megfelelően nem orvosi szaktanács, hanem inkább egy búvár tanácsai. Semmiféle felelősséget nem vállalok az itt leírtakért (szokásos joglemondó szöveg, de tényleg). Speckó kérdésekkel tessék orvosokhoz, vagy inkább búvárorvoshoz fordulni, akinek tapasztalata nem a búvárkodásból, és az olvasott dolgokból fakad, hanem tényleg szakértői az adott területnek. De ha valami izgalmas téma vagy kérdés adódik, örömmel utánaolvasok, kutatok, és közzéteszem itt az oldalakon. Tessék írni!

Szakorvosok! Ha valami nagyon butaságot írtam örömmel korrigálom, csak írjátok meg!

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz