www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

A cikk tartalma:

Bevezető
Canon 300D
Canon 10D
Canon 20D
Nikon D70
Nikon D100
Fujifilm S2 Pro
Egyéb kamerák
Összegzés

« Vízalatti tokok tükörreflexes gépekre » BEVEZETŐ

Aki komolyabban veszi a fotózást, és természetesen elég pénze is van a dolog finanszírozására, annak mindenképpen ajánlatos egy tükörreflexes gépet és a hozzá való tokot beszereznie.

Ez már az a kategória, ahol a gép értékének sokszorosát is könnyen el lehet költeni egy megfelelő rendszerre. Igen, rendszernek neveztem, hiszen itt nem csupán egy gépre veszünk egyféle tokot, hanem a lehetőségeinknek már csak a pénz vagy a képességeink szabhatnak határokat. Egyes lencsékhez különböző portokat, adaptereket, a tokhoz vakukat, karokat, kiegészítőket vásárolhatunk. Sokkal szélesebb skálán lehet választani, de közben alapismeretekre és sok információra is szükség van, hogy egymással együttműködő ketyeréket vegyünk.

A digitális fotózás felgyorsította a készülékek elavulását. 10 évvel ezelőtt még 5-10 év távlatában is tudtunk gondolkodni egy fényképezőgép vásárlásakor. A digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél már azonban 2 maximum 4 év egy gépváz élete egy fotósnál. (nem azért mert elromlik, hanem mert újat vesznek)

Ráadásul a döntésben előre kell elgondolkodnunk. Ha valaki leteszi a voksát a Canon mellett, a gépet cserélheti, de érdemes a gyártónál maradni, hiszen ott van egy csomó lencse és kiegészítő, amik gyártók között nem csereszabatosak.

Amíg egy kompakt gépnél sokkal kisebb anyagi terhelés egyik márkáról váltani, addig a tükörreflexes gépeknél bizony ez (majdnem) egy életre szóló döntés.

A felgyorsult világ a tokok gyártóit is keményebb versenyre serkenti. Hiszen egy új gépvázhoz 6-12 hónap amíg egy tokot kihoznak. Így az nyer aki először elkészül vele. (hiszen ha elfogadjuk hogy a dslr gép “élettartama” egy fotósnál 3 év, amire kijön a tok, már túl van az egyharmadán) És már kezdhetnek is hozzá a következő tok tervezéséhez. Érthető módon, így nem gyártanak minden gépvázhoz tokot, csak a legkelendőbbekhez.

Ezért ebben a felsorolásban nem térek ki minden gyártó minden gépére, maradjunk a népszerűbb modelleknél, és az ismertebb gyártóknál. Ezek lesznek a következők:

(mielőtt valakinek feltűnik, igen, ezeken a szériákon kívül is van olyan gép amire tokot gyártanak. A Canon D1-re is van. És nemsokára a 350D-re is lesz. Tok gyártóból is van még a felsoroltakon kívül. Szerettem volna azonban átlátható és kezelhető mennyiséget bemutatni, a kedveltebb gépekhez. Szóval a lista nem teljes, tudom.)

Következő oldal »

A cikk eredetije az Index Digicam oldalon jelent meg.

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz