www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

A cikk tartalma:

Bevezető
Canon
Nikon
Sanyo
Olympus
Fujifilm
Sony
Casio
Pentax
Panasonic
Konica-Minolta
Samsung
Összegzés

« Vízalatti tokok kompakt gépekre » BEVEZETŐ

Kezdőként a legegyszerűbb a meglevő digitális géphez beszerezni egy tokot, és irány a víz! Néhány száz eurós befektetésről beszélünk, így nem is olyan fájó a dolog. Nézzünk meg egy pár felszerelést - a teljesség igénye nélkül!

A gyártóknak természetesen nem éri meg a termékskála teljes spektrumára gyártani (vagy gyártatni) tokot, így érdemes odafigyelni a gép kiválasztásakor, hogy később lehet-e rá vásárolni víz- és nyomásálló védelmet.

Kétféle tokot vásárolhatunk. Az egyik csoport a gyártók márkaneve alatt fut, dedikált tokok egyes gépekre (Néha több gép is használható egyben). A másik (és egy kicsit drágább) megoldás a "harmadik cég" általi tokok, például ilyen gyártók az alábbiak:

 

Van egy harmadik kategória is, mely egyben egy gyártót jelent. Ez a cég az ewa-marine, mely puha tokokat gyárt. Általában egy tok sokféle géphez használható. Igazából inkább vízálló/cseppálló toknak mint vízalatti háznak nevezném, bár a marketing gépezet megpóbálja víz alá is eladni. Tudni kell azonban, hogy a puha tok néhány méter mélység után ráfeszül a gépre, és megakadályozza a gombok használatát, vagy éppen egyszerre több gombot is nyomva tart. Viszont fantasztikus szolgálatot tehet a Bush Gardens rafting túráján!

* Sea & Sea
* Ikelite
* Subal
* Sealux
* Nexus
* Aquatica
* Amphibico
* Epoque
* 10 bar
* Light & Motion
* Jonah
* Hugyfot
* Gates
* Fantasea

és még sok kisebb gyártó

Ez utóbbiak (általában) további kiegészítőket is forgalmaznak/gyártanak, mint például vakukarok, vakuk, lencsék, stb, stb. Valószínű hogy ez utóbbi lehetőség drágább, de sok esetben nagyobb szabadságot ad a fotósnak a víz alatt (például vakucsatlakozás, akár több vaku csatlakoztatási lehetősége elektronikával együtt, beázásjelző, minden gomb kezelhetősége a víz alatt, stb, stb)

Ezek a gyártók természetesen nem sokszor versenyeznek a fényképezőgép gyártók nagy szériás sorozataival. Vagy a legnagyobb példányszámban eladott gépre készítenek egy-egy tokot, vagy pedig a piac azon szegmenseit célozzák meg amit mások nem. Ezen gyártók inkább a tükörreflexes, komolyabb igényű piacot célozzák meg, ezért róluk bővebben a következő cikkben. Most az is elég, ha sorra vesszük a fényképezőgép gyártók saját modelljeit. Abból is akad elég!

Tudni érdemes még, hogy a vízalatti fotózást sokáig a Nikon dominanciája jellemezte. Ennek oka volt a méltán kedvelt Nikonos V-ös gép, valamint sokáig versenytárs nélküli Nikonos vakuk. Ráadásul a dedikált vízalatti vakuk egy része e miatt a Nikon rendszerét támogatták. Természetesen a többi géppel is együttműködtek, de jóval kevesebb szolgáltatást adva a kompatibilitás hiánya miatt.

A Nikon az utóbbi években komolyat vesztett ebből a piacból, konkurrens gyártók behozták a kezdeti hátrányt, egyre erősebb a piac a vakutechnológiákban is. Volt egy megtorpanás a titokban tartott TTL vakurendszerek és a harmadik fél által gyártott tokok miatt (ugyanis kell a tokba egy elektronika, amely alkalmassá teszi a harmadik feles vakukat TTL együttműködésre a gépekkel). De ez a probléma is megoldódni látszik.

Következő oldal »

A cikk eredetije az Index Digicam oldalon jelent meg.

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz