www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« Miért drága a búvároktatás? »

Nos, erre lehet ne sok magyarázatot is adni.
Az egyszeri cipész, amikor megkérdezték tőle hogy miért emelte az árait, a következőt válaszolta:
- Most mondhatnám azt, hogy felmentek az árak, víz, áram meg minden. De nem hazudok. Egyszerű a válasz: Többet akarok keresni.

Nos, vannak ilyen oktatások és oktatók is.

De miért van az, hogy van ahol 2x ezer forintért megkaphatod amit mástól csak 60-70 ezerért:

Erre a kérdésre kérdésekkel tudok csak válaszolni:

- Miért akarnak az emberek bejutni a Harvard-ra vagy Cambridge-be, amikor vannak még egyetemek ezrével?
- Miért veszel márkás terméket, amikor a bolt saját márkaneve alatt a termék sokkal olcsóbb?
- Miért vesz valaki drága autót, amikor a Trabival is el lehet jutni ugyanoda?
- Miért van az, hogy reduktorból is kapható olcsóbb, és 10x annyiért is?

Nos, igen. Különbözőek vagyunk. A szolgáltatások is különböznek. Az érték is változik amit kaphatunk. Egyszer a papám azt mondta:
- Fiam, mi nem vagyunk olyan gazdagok, hogy olcsó dolgokat vegyünk.
És ez megmaradt bennem, nagyon fontos gondolat!

A búvároktatások lehetnek olcsók és drágák, amit nehéz elfogadni (és kideríteni), hogy az ár/érték arány ami döntő, és nem az ár maga tisztán.
Van aki szeretne - mert gyengének tartja magát, vagy mert hajlandó megfizetni - olyan tanfolyást, hogy csak ketten a kedvesével, szüksége van a figyelemre, az oktatóra, önbizalmat kapni, és megtanulni biztonsággal merülni.
Van akinek az ár a legfontosabb, és a legolcsóbb oktatót keresi. Meg lehet tenni, de érdemes a dolgon elgondolkodni!

Az árat többféleképpen le lehet nyomni:
1. sok embert együtt oktatni (fix költségek többfelé oszlanak)
2. a szolgáltatások minőségének (vagy mennyiségének) csökkentésével
3. "rejtett" költségekkel

Példák mindegyikre:
1. Hallottam olyan tanfolyamról ahol 10-15 ember együtt ment a medencébe (vagy még rosszabb, a tengerbe). Egy bizonyos határig az oktató rendszerek engedik, de nem ajánlják. Merülési körülményektől is függ, no meg Divemaster vagy második oktató jelenlétével lehet ezt a számot növelni. De vajon kellemes az, hogy egy gyakorlatot 10 ember egymás után csinál meg (mert csak így lehet, az oktatónak a legtöbb gyakorlatot egyenként kell csináltatnia, a többiek addig csak figyelnek!), közben te meg vársz a sorodra (és jó esetben csak dideregsz)?


2. Egyszerű a képlet. Az oktatónál rövidebbek az órák, "lezavarja" és kész. Medencében ugyanaz, pedig mindig van valaki aki több türelmet és odafigyelést igényel, és kell kapjon. Rosszabb minoségű (ritkábban szervizelt) cuccok, nem passzoló ruha és felszerelés, stb, stb. Nem kellemes, elárulhatom. Vagy mondjuk kihagyja az oktató a negyedik merülést (a PADI-nál 4 nyíltvizi merülés kötelező!), de ezerféle módozat van.


3. - Ja, és még a könyv akkor lesz 8.000 Ft, és a kártyadíj, tényleg, nem említettem, az uszoda nekem is pénzbe kerül, dobjatok össze fejenként egy ezrest, stb.
- A ruhabérlet is fizetendő!
- Ja, a töltés nem volt benne az árban!
- Ha külön kell foglalkoznom veled, akkor plusz órákat kell venned, ez van!

És ilyenek. Nem hiszem hogy még nem hallottatok róla...

Most nézzük meg az oktatónak mibe kerül.
Tanfolyamok:
Kezdő
Haladó
MFA
Mentőbúvár
Divemaster
Oktatói tanfolyam
Oktatói vizsga
+ a szükséges merülések száma, de ezt úgyis élvezzük, szóval nem kell számolni.

+ éves tagdíj
+ éves biztosítás (kérdd el az oktató biztosítását, tudd meg hogy a te baleseted esetén fedez-e!)
+ felszerelés
+ oktatási anyagok
+ utazás
+ tanterem
+ reklám, telefonköltségek, stb

Mindezt összeadva, aki oktatói szintig eljutott, annak már benne van a búvárkodásban majdnem 2 millió forintja (jó esetben), és ha oktat, szeretne belőle az örömön kívül egy kis pénzt is kihozni. Két lehetősége van:

- Megpróbál a legolcsóbb oktató lenni. Ha ez tényleg sikerül, akkor 10 embert (vagy annál is többet) kell oktatnia egyszerre, kilóg a bele, és mégsem keres a dolgon semmit.

- Vagy olcsónak tűnik (a hirdetésben 2x.000 Ft van), de a rejtett költségek csak menet közben derülnek ki, és a végén mindenki szívja a fogát. Rengeteg kezdőt oktat, de haladó tanfolyamra már senki nem megy el hozzá, csalódott vevő nem megy vissza. Pénzt így lehet keresni, reputáció azonban a béka segge alatt.

- Drágábban oktat, és megpróbálja a bizalmat odafigyeléssel, jobb körülményekkel, szolgáltatásokkal honorálni. Mivel a mai magyar valóság szerint az emberek a legolcsóbbat keresik mindenből, szóval így is felkophat az álla....

Szóval a következőket javaslom:

- Ha olyan oktatóval találkozol aki nem "fair", vagy az oktatás színvonalában csalódtál, használva az inernetet, mondd el mindenkinek!

- Fizesd meg azt az embert aki arra tanít, hogy a búvárkodás az életedben ne egy újabb veszélyforrás legyen, hanem biztonságos szabadidősport. Ahhoz pedig azokat kell választani aki tényleg megtanít BIZTONSÁGOSAN merülni, és ez a csodálatos sport nem tragédiával végződik, hanem sok örömöt ad még sokáig.

Ez is csak egy vélemény. Az enyém. Ha tudatosan döntesz az életed sok területén, hajlandó vagy pénzt adni egy jobb sajtért, vagy egy jobb autóért vagy éppen reduktorból sem az otthon gyártottat akarod megvenni, akkor miért ne fizetnéd meg az oktatódat azért amit jól csinál? Mert ezekben a dolgokban neked is van felelősséged. Ha azokat támogatod akik szar szolgáltatást adnak, akkor te is bűnös vagy!

Gyorsan, olcsón, jó minőségben - mondj egy dolgot aminél mindhárom összejött!

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz