www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« Nitrogén narkózis »

A nitrogén narkózis elkerülhetetlen. Vagyis elkerülhető, ha soha nem akarsz mélyebbre menni mint 30 méter. De aki már próbálta, az tudja. Vagy nem.

A narkózist tanuljuk a tanfolyamokon, és igazából ezért vannak javasolt mélységi határok (a PADI a haladó búvároknak javasol max 30 métert, és csak a mélymerülő specialitást végzetteknek a 40 métert).

A narkózis veszélyes barát. Az első 50 merülés alatt én is többször voltam 40 méteren, és azt mondtam a többieknek hogy semmi különöset nem éreztem. Mondjuk annyit csak hogy nagyon jó volt. Ez már a narkózis maga. És ezért veszélyes. A búvárkodás "multitask" feladat. Nem tudod mikor jön el a pillanat amikor egyszerre sok dolgot kell csinálni, megoldani egy helyzetet a mélyben. És ott lenn csak egyszer lehet hibázni. Életed végéig egyszer :-(

Kutatások kimutatták, hogy a narkózis oka a levegőben levő nitrogén. És abból viszünk is magunkkal eleget egy merülésre. Olyan másfél kilónyit. Ennyi elég egy elefántnak is!

Általában ha mélymerülést oktatok, az első dolog hogy teszteket oldunk meg a víz alatt, és összehasonlítjuk hogy mennyivel lassabb vagy gyorsabb a megoldás a felszínen. Sokkal. És odalenn a másodpercek számítanak, nem a percek. Persze a haver is hazavezette az autót tökrészegen, szóval lehet inni és vezetni. Igen, lehet. De nem ajánlott azoknak akik meg akarják érni az öregkort.
Búvárok mondják: Van a bátor búvár, és van az öreg búvár. De nincs öreg bátor búvár.

Mi is ez a nitrogén narkózis?

A nitrogén normál nyomáson inert gáz. De nyomás alatt oldódik a vérben és a szövetekben, és egy adott telítettség felett blokkolja a sinopszisokat (ingerületátvitel kapcsolat), és részegséghez hasonló állapotot idéz elő. Minél mélyebbre mész, annál jobban. Én merültem már 65 métert - technikai merülést - kiterjesztett mélymerülés - és tudom milyen az. A csőlátás nem kamu, igaz. És az is nehezemre esett hogy értelmezzem a computerem adatait!

Általános szabály, hogy egy gáz minél jobban oldható a zsírban, annál narkotikusabb tulajdonságú - és arányaiban is igaz. Mondjuk a hélium negyedolyan jól oldható zsírban mint a nitrogén, egy kvázi negyedannyira narkotikus hatású. A xenon amit altatógáz komponensként használnak, 25x olyan gyorsan oldódik zsírban, és 25x olyan narkotikus.

Az ok, hogy narkotikus, abban rejlik, hogy az idegszövetek zsírban gazdagok, és a zsír ráadásul gyorsan oldja a nitrogént!

Mi történik?

A gondolkodás lelassul.A búvár nagyon jól érzi magát. De lehet hogy éppen félni kezd vagy éppen elalszik. Embere válogatja. Több feladat egyszerre való megoldása (multitask) egyre nehezebb. A rövid távú memória nem működik. Munkabúvárok ismerik az érzést amikor elfelejtik hogy mit is kell csinálniuk odalenn, majd a felszínre érve elfelejtik hogy mit is felejtettek el.

De van még!

Nem lesz rosszabb idővel. A fenéken töltött 2. perc után már olyan kába vagy amilyen kába csak lehetsz.
Amikor felemelkedsz, egy pillanat alatt elmúlik.

Nincs hosszú távon megmaradó hatása.

Akkor mit lehet tenni?

- A legegyszerűbb, ha nem merülsz 30 alá. De ha mégis, akkor feltételezni kell hogy narkózis hatása alatt vagy, még
akkor is ha nem tűnik annak.
- Próbáld meg elkerülni a sokféle feladatot egyszerre. Ha mondjuk fotózol, és a kamera beállításaival bíbelődsz, akkor igencsak könnyű elfelejteni hogy megnézd a nyomásmérőt.
- Ne használj idegen felszerelést (vagy új cuccot) mélymerüléshez. Vagy ha igen, akkor max egyet egyszerre.De nem egyszerűbb kipróbálni a cuccot kisebb mélységben, és utána merülni mélyet?
- Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás - még a legegyszerűbb feladat is nehéz lehet odalenn. Rutinná kell válnia.
- Használj írótáblát! A kamera beállításait oda lehet írni, a merülési tervet is (idő, mélység, speckó kézjelek, stb)
- Mélymerülés előtt ne használj gyógyszereket, alkoholt, stb. Az alkohol nagyon zúzós tud lenni 30 méter alatt! De egy-két gyógyszer is! Amire rá van írva hogy ne vezess használata közben, azok egyértrelműen tiltottak. De lehet hogy a többi is. Kérdezd meg az orvosod!
- Legyél kipihent, hidratált és felkészült a merülésre. Ha nem érzed magad jól, ne menj!
- Használjatok speckó kézjeleket a társaddal. Mondjuk az OK az az, ha egyikőtök felmutat egy számot, és a másiknak mondjuk (előtt megbeszélt módon) ki kell belőle vonni egyet vagy kettőt, vagy éppen azt kell mutatni hogy ha azt a számot kivonnád ötből mennyi maradna. (valaki mutat hármat, akkor a válasz kettő, ha egyet, akkor négy)
- Lassan merülj! A gyors süllyedés is okoz egy kis szédülést (tudom, próbáltam, az én max szintem 10-15 méter per perc!), és ez keverve a nitrogén hatásával kemény lehet!

Vannak azonban jó hírek is!

Az orvosok sem értik pontosan, de a szervezet felkészíthető a narkózisra, és fokozatos bevezetéssel mélyebbre is lehet menni narkózis jelei nélkül. De sajnos egy hét alatt ez az "akklimatizálódás" eltűnik, minden kezdődik újra. Mindenesetre ha mélyet akarsz merülni, akkor érdemes lassan hozzászoktatni a szervezetet. Kisebb kockázat.

Ne feledd! Aki mélyre akar merülni, az mélyre fog menni. De jobb öreg búvárnak lenni mint bátor búvárnak!


 

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz