www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

« Mítoszok és félelmek - a búvárkodás körül »

Ha azon gondolkodsz, hogy búvárkodni kezdesz, valószínu tudatod mélyén sok-sok kérdés foglalkozhat, rengeteg félelmed is van a mélységgel és a búvárkodással kapcsolatban.
Gondoltam válaszolok egy párra.

FÉLELMEK

Meg fog harapni egy cápa

Annak az esélye, hogy cápával találkozol a víz alatt igen kicsi. Az első 250 merülésem alatt összesen 4-5x találkoztam cápával. Azóta közel 750-et merültem, és Balin szinte minden nap látok cápákat. (Rengeteget merültem viszont azzal a céllal, hogy láthassak egyet…) A találkozások alkalmával a cápák szégyenlosen elúsztak.
Annak az esélye minimális, hogy támad. A legtöbb cápatámadás úszókat vagy szörfösöket ér, de őket is csak azért, mert a felszínen hasonlíthatunk a természetes táplálékukhoz. Szabadtüdős vadászokat ért már támadás, de ők azzal a rizikóval számolnak is, hogy a vérző lelőtt hal odavonzza a ragadozókat.
Statisztikailag a karácsonyfatűzben nagyobb eséllyel halhatunk meg mint cápatámadásban.

El fog fogyni a levegőm

Merülés alatt kötelező felszerelés a nyomásmérő, mely mutatja a palackban levő levegő nyomását (vagyis a mennyiségét). Még kezdő búvárnak is elég a palackban levő mennyiség 30-40 percre. Jó szokássá válik a haladó búvárnak, hogy pár percenként ellenőrzi a levegőt. Így bármi is történik, van idő arra, hogy kisebb mélységbe emelkedjen (ahol a fogyasztás is csökken).
Mindezek mellett a búvárkodásban az un. "buddy" rendszer (vagyis a társrendszer )működik, ahol két búvár merül együtt. Ha egyiküknek valami baja történik, a másik segít. A képzésben már a kezdő szinten készség szinten el kell sajátítani ezeket a technikákat. Mondjuk ha egyikük levegője elfogy, a másik képes arra, hogy levegővel ellássa a felszínre jövetelig.

El fogok veszni a víz alatt

Valóban, a víz alatti navigáció nem olyan egyszerű. A búvár három dimenzióban mozog, a látótávolság kisebb, a látótér korlátozott, stb.
A megoldás igen egyszerű. Lassan, a szabályokat betartva a felszínre kell emelkedni, és meglátod, nem vagy messzebb a hajótól, vagy a part indulási ponttól mint pár száz méter.
Ha a felszín hullámzik, az irány megvan, akkor egy pár méter mélyre merülve oda lehet úszni könnyedén.

Valami vízalatti állat megsebesít

Sok történetet hallottam arról, hogy halak, csigák, korallok, vagy más élőlények komoly sérüléseket okoztak a búvároknak. A történet másik fele azonban legtöbbször hiányzik. Mondjuk az, hogy könyékig egy lyukban kotorászva, vagy egy halat zargatva sérült meg a búvár. Sok helyen nem engedik a kesztyű használatát. Az ok, hogy kesztyűben sokkal kisebb a kockázat, hogy valami megcsíp vagy megvág. Az elso korallcsípés megtanítja a kezdő búvárnak az alapszabályt: Ne nyúlj semmihez!

Dekompressziós betegség fog történni velem

Habár igen alacsony a valószínűsége, ez egy lehetséges veszély. Tervezéssel és felelősségteljes magatartással biztonsággal megelőzhető.
A dekompressziós betegség oka a vérben és a szövetekben a nagyobb nyomáson oldott állapotban levő nitrogén. A mélység és az ott töltött idő függvényében felhalmozódik a szervezetben, és hirtelen nyomáscsökkenés esetén boborékokat képez a vérben és a szövetekben. A limiteken belül merülve, lassú felemelkedéssel elkerülhető.

El fog romlani a felszerelésem

A búvárkodáshoz használt cuccok egyszerű és ezáltal megbízható eszközök igen kevés hibalehetőséggel. A nyomáscsökkentőt például olyanra tervezték, hogy hiba esetén "szabadon folyik", vagyis nem áll meg az adagoló, hanem a kelleténél gyorsabban ömlik belole a levegő. Így mindig van egy pár perced, hogy a társadig ússz, és közösen biztonsággal a felszínre jöjjetek.

Nem tudok majd kiegyenlíteni

Ahogyan a mélybe merülsz, a nyomás körülötted nő. A belső és a külső fül között ezt ki kell egyenlíteni. Megfázva vagy komoly fülbetegséggel ez nem biztos hogy menni fog. Oktatáson tanítanak több olyan egyszerű módszert, hogy hogyan kell egyenlíteni. Normális esetben semmiféle fájdalommal nem jár.

Be fogok akadni valamibe

Igen, ez is egy valós lehetőség, habár velem még nem esett meg. Az egyetlen rossz dolog amit tehetsz, hogy megpróbálod magad gyorsan kiszabadítani. A társad ott van veled, majd ősegít. Valószínűleg az uszonyod vagy a palack csapja akad be. Nagyon ritka, de megeshet hogy egy halászhálóba vagy egy damilba akadtál. Komoly helyzetben (ha mondjuk a társad nem figyel rád és elúszik) a felszerelés (jacket) levétele után magad is kiszabadíthatod magad.

Fázni fogok

A víz sokkal jobb hővezető mint a levegő, ezért a test hőjét nagyon gyorsan viszi el. Megfelelő ruha kötelező. Én fázós típus vagyok, de merültem már jég alatt is, vagy éppen szilveszter napján. A mai komoly ruhák teljesen fedik a testet és tartják a meleget.


A búvárkodás izgalmas és szép sport. Túl sok élménytol fosztanád meg magad, ha csak ezek a dolgok tartanának vissza a merüléstol. Búvárkodni semmivel sem veszélyesebb mint délben étmenni a zöld jelzésen a zebrán a belvárosban.

Jó merülést!

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz