www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

 

 

Jótanácsok utazóknak

Húha, ez a legnehezebb rész. Jótanácsom ezer, de hol kezdjem?
Olyan pontokat írok sorrend és fontosság nélkül:

Tudd meg hogy milyen gép, mert onnan lehet saccolni a sorbetűjelzéseket, és ha meg akarnak szívatni (mint engem ettek), vissza lehet adni.

A járatszám és a betűjelzés semmit nem mond el, lehet hogy nagy átverés, és nem annak a légitársaságnak a gépe repül, csak az ő nevük alatt is fut. Így kerültem én a Singapore Airlines gépe helyett a Lufthansára. És egy Mercit egy Zaporozsecre cserélni nem nagy öröm, főleg hosszú úton.

Kell a kézicsomagba: váltás fehérnemű (ha hosszú az út), fogkefe, fogkrém, könyv, aszpirin, csoki (néha kihagynak egy étkezést, csak szokj rá a másik időszámításra! - Cathay Pacific csinálta ezt. Volt ebéd, majd reggeli. Olyan gyorsan repültünk visszafelé, hogy nem volt idő vacsira),.

Ne dőlj be a bemutatónak. Ha a gép lezuhan, akkor lenn is lesz rendesen. Egyébként is Budapest és Bécs között melyik tengerbe kell majd a mentőmellény? A vészkijárat különben is valahol van, de úgyis mindenki előre fog futni, hiába mögötte van egy sorral a kijárat. Az emberek birkák - sajnos. Az, meg hogy vész esetén kigyulladnak a padlón a jelzőfények hááát, na keresd meg hol is vannak azok a fények! (nekem egyszer sikerült!)

Csak ablak vagy folyosó mellé ülj! Középen nagyon szar!

Amikor osztják a mogyorót, kérj sokat! Ez azt jelenti hogy a kaja még legalább 20 perc. Én szoktam spájzolni olyan 3-4 csomaggal ínségesebb időkre :-) És minden csoki vagy üdítő egyszer csak jól jöhet a reptéren ahol 47 órát vársz a csatlakozásra, ráadásul egy víz 7 USD (1.3dl, de legalább Antarktiszi jéghegyből, garantáltan DDT mentes)

A stewardess is emberből van. Ha mosolyogsz és kedves vagy, akkor hamarabb és szívesebben segít, és hidd el megteszik. Csak sok a fóka és kevés az eszkimó.

A legjobb taktika a frontális támadás. Ha nem adnak kaját vagy inni, akkor fel kell állni, és odamenni. Onnan nem tudnak hová menekülni. Mindig van a gépen szendvics vagy valami csoki ha nagy az éhség.

Ruházat: szakadt, de kellemes viselet, edzőcipő, Bart Simpson-os vagy Alf-os zokni (a cipőt úgyis leveszed, legalább egy esély ismerkedésre: te is szereted a sorozatot?), és 20 óra utazás után már ne emelgesd a karod magasra!

Csinálj "menetrendet". Nézd meg a filmeket, találd ki mikor lesz kaja, milyen sorrendben nézed meg őket, és az alvás előttre be lehet ütemezni mondjuk 2-3 gin-tonic univerzális megoldást, és lehet szunyálni.

Ne engedd hogy a belül ülő sok kávét igyon! Vízhajtó, és amikor éppen elszenderült, neki akkor kell majd vizelni.

A becsekkolt csomagod legyen szakadt, de mindenféle tarka színekkel vidámítva. A szakadt csomagokat nem bántják, és a kirívó szín még jól jöhet. Nincs is annál röhejesebb amikor a szalagon kigurul 117 fekete, egyméretű Samsonite bőrönd, és mindenki keresi a cimke alapján melyik az övé. Bezzeg az én sárga-piros-zöld MARES táskám! Azt észre lehet venni! Ha már mindenképpen ilyen francos cucc kell, akkor vegyél egy klassz hupilila vagy neonzöld bőröndöt!

Amit össze lehet törni azt össze is törik. Szóval csomagolás ügyesen!

Az a cimke amit feladás előtt rá lehet tenni a csomagra az semmit nem ér. Ugyanúgy elveszik a táskával együtt nem? Benne kell hagyni egy cimkét.

A vákumcsomagolt (olvasd fóliázott) csomag nagy találmány. De aki veszi a fáradtságot hogy lopjon amikor rizikós, na most ha ő is vesz egy csomag folpakkot? Na?

Fotóscucc csak kézicsomagban! Ha túl sok, akkor pedig a nagy találmány: hűtőláda. Olyan szívós típus, bele a gép és az optikák, nejonzacsiba csomagolva, és amikor megvan, közé purhab. És visszafelé útra is venni kell habot!. Kívülről ráírni: "contagious biological material" (fertőző biológiai anyag). Akkor szívtad meg ha a vámos kinyittatja.... Ha más nem, marad a masszív Pelican táska.

Ha a gép nem parkol be a reptérre egyenesen megérkezéskor, hanem buszok szálítanak, akkor nyugi. Utolsó pár előre fuss játék indul. Aki utolsónak ér a buszhoz, első lesz az útlevélellenőrzésnél.
Beszállásnál meg minek tülekedni? Úgyis megvan a helyed, nyugi. Olvass, és szállj be utolsónak. Kivéve ha sorok szerint szólítanak, akkor illik bejelentkezni amikor hívnak.

Ha hosszú az út, akkor külön stratégia kell a WC használatra. Úgy néz ki, mindenkinek egyszerre kell. És a hölgyek itt is mint otthon: 45 perc, mert egy kis smink, meg tükörhasználat, egyebek. És itt van olyan 600 ember 6-8 WC-re! Szóval: néha leoltják a pilácsot hogy aludj (olvasd: ne egyél, ne igyál, ne panaszkodjál, stb). Hogy legyen valami foganatja, ezért a kabinnyomást is csökkentik. 3.000 helyett olyan 4.500m-nek megfelelő nyomásra, ettől a polgár bealszik és nem nyavalyog. Amikor ébresztő van, akkor villanyok fel, nyomás fel, és a közlekedőutak blokkolása a WC felé irányuló forgalom lassítására. Szóval, amikor érzed hogy a tápot berakták a mikróba, és kellemes kajaszag kezd el terjedni, akkor kell ugrani és befoglalni a WC-t! Akkor még nincs fény, és valószínűleg nem állnak az ajtó előtt sorbamn az emberek. Frissen visszaérni egy reggelire, kávéval, kimosdva, fogmosva, illatosan, míg a többiek akkor eszmélnek hogy mekkore hibát is követtek el - na ez kérem a boldogság maga :-) Vagy majdnem. De akkor és ott igen. Az ész és a stratégia győzelme a tömegek felett!

Ha viszel magaddal laptopot, akkor mindenképpen feltöltött aksikkal indulj útnak! A biztonsági emberek bárhol megkérhetnek hogy kapcsold be - és ha nem működik, akkor bajban vagy!

Nincs is annál viccesebb, mint amikor az ember időben ott van a reptéren, és közlik vele, hogy a gép túl van könyvelve, és sajna nem férsz fel. Ilyenkor a checkíin pultossal a verbális erőszak helyett érdemesebb kedvesnek lenni, ugyanis nem ő tehet róla, ráadásul ő fogja elintézni hogy mégis eljuss valahová...

Ja, majdnem elelejtettem, nálam mindig ott van egy csomag mentolos rágó - feldobja az embert egy hosszú út alatt, ha nem tud fogat mosni, és már szégyelli magát szájszaga miatt. Szégyellni nincs mit, mindenki teste ad életjeleket, és a 24 óra mosdás nélkül bizony nem mindig kellemes. Frissítőkendő, fogkrém, fogkefe, egy apró dezodor, ilyenek legyenek kéznél. De ázsiai légitársaságoknál alap (talán másoknál is, de kevésbé jellemző) hogy minden van a gépen. Vicces azonban amikor minden utazó ugyanazzal az illattal hagyja el a gépet :-)

Akinek kontaktlencséje van, az az utazás idejére felejtse el (kivétel a rövid táv). 20-30 óra alatt nagyon kényelmetlen tud lenni, ráadásul száraz levegő sem tesz jót neki...

Hiába utazik az ember a trópusokra, érdemes a gépre felvinni egy hosszú ujjú pulcsit vagy kabátot. Először is, mert odakinn hideg van, a gépen sem mindig dúl a forróság. Vannak olyan desztinációk, melyek egyszerű átszállással mennek (mondjuk Rejkjavik), szóval hideg is lehet bármikor.

Sok vicces történetet mesélhetnék - lehet hogy fogok is. Egyenlőre jótanácsként ennyi. Mindenesetre örömmel veszem ha van még praktikus jótanács, ha ide illik, felteszem!

{picture}

<<--- Vissza a tartalomhoz