www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

SIngapore

 

Nem is olyan régen lehetőségem adódott meglátogatni ezt a várost (vagy országot?). Sokan a kelet (vagy Ázsia) Svájc-ának becézik, most már értem miért.
Ez első benyomásom az volt, hogy ezek a sácok kitalálták Amerikát kicsiben. Minden olyan mint ott. Nagy felhőkarcolók, sok autó, igaz, Singapore sokkal tisztább mint Amerika :-))

Mondjuk van egyféle módszerük: büntetés. Mindenért megvágják az embert. Ha mondjuk rágózik az utcán, vagy ha szemetel, vagy nem hagyja az utcai WC-t maga után tisztán. És nagyon komolyan rendben van tartva ez a nép :-)) Szépen, illedelmesen viselkednek ahogyan kell.

A belváros "korlátozott zóna". Vagyis engedély kell a behajtáshoz. Akinek ez megvan, annak vennie kell egy kis ketyerét a kocsiba, és egy fizetős kártyát. És amikor behajt a belső zónába, akkor automatikusan levesznek egy dollárt a kártyáról. Mert ennek is ára van. Viszont forgalmi dugóról még nem hallottak! Annak ellenére, hogy cca 20.000 taxi működik a városban. És nem drága! Olcsóbb mint otthon Budapesten... (halló, taxisok, teccik hallani? Tisztességes árakkal is meg lehet élni, hiszen akkor nő a kereslet!)

A város maga egy nagy bevásárlóközpont, ami soha nem ér véget. Mintha nálunk a belváros egy nagy West End lenne. Föld alatt összekötve, egyik boltból be, a másikból ki. És mivel pénzük van, más elfoglaltságuk nincs, szóval vásárolnak ezerrel. Mindent ami nem szükséges ;-)

Nehéz lehet egy ilyen kultúrában felnőni. Gyökerek, és múlt nélkül. A város egy nagy olvasztótégely. Kis India, Chinatown, külföldiek, ami szem szájnak ingere.

Viszont meleg van. De nagyon. Nappal sokan esernyővel közlekednek, mert a nap nem elviselhető....

Az első meglepetés akkor ért amikor az interneten foglalt szállodába megérkeztünk. A piros lámpás negyed mértani középpontjában. Csodálkoztak is hogy a szállodai szobát miért utólag akarom kifizetni... Nem szoktak hozzá az olyan vendégekhez akik tovább maradnak mint 2 óra :-) De azért a szoba szép és tiszta volt, minden rendben.

Az első este bementünk a városba. A főutcán, a legnagyobb bevásárlóközpont előtt (Ngee Ann City) egy nagy képernyőn nézte egy pár ezer ember a foci VB-t. Ez viszont szimpatikus nem?

 

A nagy attrakció az állatkert. Minden állat szinte szabadon, szépen gondozva, szóval nem az a "jó öreg iskola" ahol ketrecben nyomulnak szegények.

Ami igazán lenyűgözött, az a tömegközlekedés. Nem olcsó, de nem drága. 150 Ft körül egy jegy, de a buszok tiszták, légkondicionáltak, és minden tutira műkszik. Hoppá, BKV így is lehet, és nem a bevétel az ami kevés, hanem az elkötelezettség és a szervezettség!

A reptér megérdemel még egy szót. A legszebb amit valaha is láttam. Ha viszi az ember a laptopot, akkor ingyen internet hozzáférés, végig szőnyeg az egész reptéren, mindenfelé nagy TV-k és játékok amikkel el lehet felejtetni az időt. A légitársaságuk csaknem ugyanez. Annyi különbséggel, hogy bármelyik stweardess-t be lehetne neveznia Miss World szépségversenyre!

És nem olyan a gép mint mondjuk a Lufthansa vagy a British Airways. A székek között van hely, akár egy európainak is, a kaja finom, és a kiszolgálás valahogy nem 70 perces késéssel működik. Hanem azonnal. És hogy hogy nem, de mosolyognak közben! Végre valami amit nem kell szidnom otthon, de a MALÉV kiszolgálás tekintetében igencsak jobb mint nagyon sok európai légitársaság. De azért a Singapore Airlines-t nem lehet megütni.

Jó öreg Európa, olyan büszkék vagyunk, és elfelejtünk tanulni másoktól. Pedig van mit ....

Bali, 2002 július 06.

« vissza