www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Adjuk a világot a terroristáknak?

Október 12-e után már Bali sem a régi. Az emberek félnek oda utazni, habár oktalan félelmnek érzem. Innentől mitől biztonságosabb mondjuk Amerikába vagy akár Bangkok-ba utazni?

 

 

 

Közben azért folyik a nyomozás, a tragédia elkövetői és kiagyalói utáni hajsza. De ez nem fog változtatni már semmin. Azok az emberek meghaltak a világ (eddig) legbékésebb szigetén, és Bali is "felzárkózott a világhoz" :-(

Letartóztattak egy embert (a neve Amrozi) akinél Denpasarban megtalálták a robbanószerek maradványait, kiderült hogy kapcsolatok fűzik az Indonéz szélsőséges muzulmán szervezethez (Jemaah Islamiyah), sőt a CNN oldalán megjelent, hogy az Al Qaeda által üzemeltetett weboldalakon kijelentették hogy közük van a robbantásokhoz.

De közben az élet megy tovább.Eltelt egy hónap és "Bali Tegar Agung" néven a helyi hatóságok és a turizmusban érdekelt cégek egy programot indítottak, sokkal keményebb biztonsági intézkedéseket tettek. Természetesen nagyon kicsi az esély újabb terrorcselekményre, de ez a program megerősített védelmet jelent minden, a turizmussal kapcsolatos helyen. Szállodák, éttermek, repülőtér, kompkikötő, stb.

Közben szigetszerte a lakosok készülnek a nagyszabású "tisztító" ceremóniákra. Ez egy hetes előzetes áldozatokat, virrasztásokat jelent, és a nagy ünnepséget november 15-én. Bali szent forrásaiból vett vizet a robbanás közelében levő templomokhoz, oltárokhoz viszik, és egész éjjel virrasztanak majd. És reménykednek egy jobb jövőben...

Alább egy levél (nem fordítottam le, angolul tudóknak ajánlom) melyet Duane Silverstein írt a Bali útjukról. Közvetlenül (órákkal) a robbanás előtt érkeztek Balira, és elmeséli milyen elményeik voltak a szigeten.

Talán a legfontosabb megállapításai mégis megérdemelnek pongyola fordítást:

Since September 11, 2001 the world is a more dangerous place. But the
danger of a terrorist attack or other violent crime is likely greater in
the U.S. than in most of the world's nations.

2001 szeptember 11-e után a világ sokkal veszélyesebb hely mint volt. De terrorista támadás vagy éppen erőszakos cselekmények veszélye valószínűleg nagyobb az Egyesült Államokban mint a világ legtöbb országában.

Should travelers to Bali be concerned about their safety as a result of
the October 12 bombing? Of course, but perhaps no more so than travelers
to San Francisco should be concerned about their safety as a result of
the September 11 attack upon the U.S.. After September 11th Mayor
Giuliani's message was "come to New York, we need your money." Why
shouldn't the same message be heard about Bali after October 12?

A Balira utazók aggódjanak a biztonságuk miatt - az október 12-én történt robbantás okaként? Természetesen igen, de talán nem jobban mint azok akik San Francisco-ba utaznak - gondolva a szeptember 11-i eseményekre. Szeptember 11-e után New York polgármesterének Giuliani-nak üzenete a következő volt: "Gyertek New York-ba, szükségünk van a pénzetekre". Miért ne lehetne ugyanez az üzenet Baliról október 12-e után?


The world is a wonderful place full of fascinating people interesting
cultures and, in the case of Indonesia, great diving. If we all stay at
home because of a few terrorist attacks we will miss out on some great
experiences and world class diving. We will also have conceded victory
and yielded the world to terrorists.

A világunk egy csodálatos hely, tele elbűvölő emberekkel, érdekes kultúrákkal, és - Indonézia esetében - fantasztikus merülési lehetőségekkel. Ha mindannyian otthon maradunk a terrortámadások miatt elmulasztjuk az élményeket és a nagyszerű merüléseket. És elismerjük a győzelmüket, és átadjuk világunkat a terroristáknak.


If you do not believe me, just ask the people of Bali, who have learned
the hard way that a bombing and the ensuing media coverage sentenced an
entire island to poverty.

Ha nem hiszel nekem, csak kérdezd meg az embereket Balin, akik keservesen módon tanulták meg, hogy a bombarobbanás és azt követően a média tudósításai egy teljes szigetet a szegénységre ítéltek.

A teljes angol cikk itt: »

Magyarország, 2002 november 19.

« vissza