www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
A Nyugati Szövetség és a Magyar Posta

Mintha az időzítés is tökéletes lenne. A televízióban keményen megy a Western Union reklámja, az, hogy ők tudják, hogy a készpénzátutalás nem csak a pénzt odaadni, hanem mennyire fontos dolog.

Ma kaptam egy kis pénzt külföldről, pontosan 50€ az a hatalmas összeg. Gondoltam letesztelem, hogy mennyire tényleg olyan mint a reklámban.

Első egy telefonhívás a helyi postára, hogy fel tudom-e venni ott a pénzt:

- Jó napot kívánok, xy vagyok, és küldtek nekem pénzt a Western Union-on keresztül, fel tudom venni?
- Öööö. Azt sajnos nem tudom.
- De a reklámban azt mondják, hogy az összes postahivatalban fel lehet venni az átutalt pénzt.
- Az lehet, de én erről semmit nem tudok.
- Akkor kérdezzen meg valakit, aki esetleg tudja!
- Rendben, megteszem.
2 perc szünet
- Igen, be lehet jönni, kitölt egy papírt, amit elfaxolunk, és akkor holnap reggel már biztosan át lehet venni.
- De én azt hiszem azonnal megkaphatom a pénzt, vagy nem?
- Tessék bejönni, majd meglátjuk, én csak nem régen dolgozom itt, nem is tudtam hogy van nekünk ilyenünk...

OK. Első impresszió. A Magyar Királyi Posta ismét nem a helyzet magaslatán, de ezt már megszokhattuk ...

Elrongyoltam a postára, kértem egy nyomtatványt, kitöltöttem. Voltak kicsit gondok, mert nem a személyimben levő állandó lakcímet írtam be (hátha aki küldte ezt a címet adta meg, és nem az állandót...), valamint nem tudtam honnan küldte a pénzt (utazgat ugyanis valahol az Unióban valamerre). Megoldtuk. Lassan, de sikerült.

Közben elkezdett felgyűlni a sor a hátam mögött, ugyanis ennél az ablaknál lehetett csak pénzt feladni, csekket befizetni, levelet feladni, biztosításokat kötni, és még egy pár pénzügyi műveletet... Utánam valaki először felvett egy kis pénzt (Postamat), majd vett egy biztosítást, szóval ez laza 15-20 perc. A sor csak gyűlt...

Közben leültem, és vártam, hogy a prospektusban említett:
... a postai alkalmazott belép a számítógépes rendszerbe, megerősíti az átutalást, é percken belül kifizeti a pénzt.....

dolog hogyan fog működni.

A számítógépes rendszer igazából fax, és nem is néhány perc, hanem majdnem félóra.

Közben végignéztem, hogy ugyan sokat szidom én is a postát, de minden elismerésem azoknak akik ott ülnek a gatyarohasztó hőségben, és tűrik a sok magyar paréj beszólásait.
Mert legyünk őszinték. Sokszor igazunk van, de sokszor nem. Amikor szegény alkalmazott étlen-szomjan nyomja egy ilyen napon, amikor 35 fok van odakinn, és egész nap benn ülnek neonfényben, melegben, estére ők is elfáradnak. Itt nem öreg és kellemetlen nyanyákról beszélek, hanem kedves, csinos kislányokról, akik tényleg megpróbálják a legjobbat kihozni abból a kellemetlen helyzetből amiben a posta ma van. És ők ülnek ott, őket köpik le a barmok, nekik szólnak be, és tűrik.

Volt egy arogáns hölgy, aki mikor a kislány elment a Western Union faxáért, beszólt, hogy most már ott sincs az ablak mögött. Nem álltam meg szó nélkül:

- Valószínűleg most azt intézi amire én várok. Szerintem végzi a munkáját, és nem kéne ezért bántani. Biztosan nem kávézni ment, amikor ekkora sor vár rá.

Csendben maradt - szerencséjére.

Közben fax megérkezett, pénzt kifizették. Az 50€ pontosan 12.099 Ft-ot ér náluk, vagyis 242 Ft 1 €. Kicsit erősnek éreztem, de mindegy. Ráadásul ez bizonyosan nem a Western Union sara, ők már levették a feladótól ami nekik járt.

Időm volt, olvasgattam a papírt. Az, hogy semmiféle felelősséget nem vállalnak semmiért, az szinte természetesnek tűnik. De találtam valami mást is:

A Western Union és a Magyar Posta kezeli, é továbbadja a megadott adataimat. blabla
(....)"A kiadott információk a következőkre terjedhetnek ki: az Ön a Magyar Posta Rt-n keresztül a Western Union-nal lebonyolított tranzakcióira; személyes adatokra, mint például a feladó és a címzett neve, telefonszáma, címe és egyéb adatai. A Magyar Posta Rt.és/vagy a Western Union ilyen információkat a következőknek szolgáltathat ki: pénzintézetek, bankok és hitelkártya-társaságok; kiskereskedők, pl. lakberendezők és ruházati boltok; azok a cégek akik a Western Union számára tranzakciókat bonyolítanak le vagy egyéb szolgáltatásokat nyújtanak; kormányzati szervek;katalógus áruházak és egyéb csomagküldők.Ön elzárkózhat adatainak nyilvánosságra hozatalától (kérhet bennünket hogy ne tegyük). Ha nem teszi, akkor úgy tekintjük, hogy elfogadja adatainak a Magyar Posta Rt. és/ vagy Western Union Titok- és adatvédelmi politikájával összhangban történő felhasználását. Ha érvényesíteni akarja adatai zárolásához való jogát, hívja fel az alábbi telefonszámok bármelyikét." (alul egy ügyfélszolgálati szám, és egy Észak Amerikai szám)
(....)
"Jelen nyomtatvány kitöltésével Ön elfogadja az Üzletszabályzatban foglalt feltételeket."

Nos, akkor a következő a helyzet:

1. Az a néhány perc az igazából a Magyar Posta esetében mondjuk 30. Vagyis fél óra.
2. Ha aláírom a papírt (naná, hiszen egyébként nem adják ide a pénzt) odaadtam nekik az adataimat, amit eladhatnak.
3. Nekem kell pénzt és időt áldoznom azért, hogy ne kapjak majd a jövőben kéretlen leveleket vagy telefonhívásokat, SMS-eket.
4. Ügyesen lenyúltak a pénz átváltásával is.

Szerintem a Western Union hamar meg fogja bánni, hogy egy nagyon magas színvonalú szolgáltatást a Magyar Posta kezébe adott, és ezzel meg is pecsételte a magyarországi nevét... Nekem jó, mert minden postaHIVATALban megkapom a pénzem, de nekik hosszú távon nagyon image romboló egy ilyen szolgáltatás...

Nagy Magyar Valóság. NMV.

Magyarország, 2004 július 20.

<< vissza