www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
Hivatalok útvesztőiben

Idézet a Magyar Köztársaság Alkotmányából:

15. § A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét.

Ennek az egyetlen paragrafusnak kell az ember fejében ott lenni ha külföldi feleség Magyarországra érkezését szeretné elintézni. Nem egyszerű, bár a majdnem lehetetlen az ugye mégsem ütközik az Alkotmánnyal ugye?

Kálvária - ez a szó jut eszembe ügyintézés közben. De leírok mindent részletesen, tanulságul az utánam jövőknek, és azoknak akik eesetleg foglalkoznak azzal, hogy az emberek életét könnyebbé tegyék alkotmányos jogaik gyakorlásában (mondjuk nősülés).

Megnősültem, ez eddig OK. Hazajöttem, és elkezdődött. A könnyebbség érdekében mindenhová odaírom a pontos összeget is, hogy mennyibe került.

Az első lépés, hogy kis hazánkban is hivatalosan házasok legyünk. Ehhez kell egy hivatalos papír, és annak hivatalos fordítása. Egyetlen helyen foglalkozhatnak ilyen papírokkal (monopólium???) OFFI.

Laza két hét, és 10.000 Ft.

Papírok megvannak, most mi legyen? Felhívtam a lakóhelyem szerinti anyakönyvvezetőt, aki készségesen megadta a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal számát, az egyetlen helyét ahol ilyet bejegyeznek. Megemlítette ugyan, hogy a könnyebbség kedvéért lakhelyem szerint is beadhatom a papírokat. Nekem egyszerűbb volt Budapest, mert itt dolgozom.

A HIVATAL telefonon úgy hajtott el, hogy fel kellett volna vennem magnóra. Menjek csak haza, és majd ott....

Hazamenet (Békés megyében van az állandó lakhelyem) 17.820 Ft (benzin, autópálya, autó költségei). (mert az autópályán kívül nem emberi ami van, közlekedni lehetetlen, és az általam is befizetett útadóból, állami profitgaranciával épített M5-ös pálya sík terepen Európa egyik legdrágább autópályája, alternatív közlekedés nélkül)

Egy munkanap ugrott, de papírokat beadtam. De mint kiderült, mindenből eredetit kell beadni, ezért közjegyzőhöz kellett még rohanni, hogy a házasságlevél indonéz nyelvről történt hitelesített fordításáról készítessek egy közjegyző előtt hitelesített másolatot. á: 4.000 Ft + utazás 1.500 Ft

Papírok beadva, és két hét múlva kíváncsian érdeklődtem a HIVATAL-nál. (azért írom nagybetűvel, mert a telefonbeszélgetésekbből egyértelműen kiderül, ők tesznek nekem szívességet hogy felveszik a telefont, és hajlandóak tyúkszaros kis ügyemmel foglalkozni. Lehet hogy rosszul emlékszem, de szerintem a közigazgatás bárhol a polgárok adóiból kapja a pénzt, azért van, hogy kiszolgáljanak minket)

Szóval érdeklődtem.
- Mit képzel maga - volt a válasz! Törvény szerint 30 nap a válaszadás határideje, és még csak az augusztus 3-án beadott kérvényeknél tartunk, a magáé pedig 28-án érkezett! Még 15.000 kérvény van maga előtt, tessék várni!

Gyors fejszámolás. Évente kis hazánkban cca 40-50 ezer házasság köttetik. Budapest a lakosság 20%-át képviseli, szóval akkor itt évente olyan 10.000 házasság. Akkor havonta 800. De a nyár húzós, legyen akkor a havi 1.000. Plusz a külföldiek, akkor 110. Háromnegyed hónapra ez lehet olyan 600. Honnan a francból jön az a 15.000??????

Na jó, akkor várunk. A papírok egyszercsak megjöttek, de mivel a július 26-án kötött házasság után kedvesemmel összesen 5 napot voltunk együtt, majd én hazajöttem papírügyintézni, ezért úgy döntöttünk, hogy turistavízummal ideutazik, és itthon intézzük tovább.

Mi is kell egy 1 éves családegyesítési vízumhoz?

(Ez is tuti jó. Családegyesíteni egy évre, aztán majd újra az egészet... Ki a franc találta ezt ki?)

A vízumhoz kellenek a következőek:

- közjegyző előtt hitelesített meghívólevél (igazolandó hogy akarom hogy a feleségem velem éljen, valamint hogy mivel nem engedik dolgozni, ezért eltartom)
- Az eltartáshoz szükséges fedezet (fizetés, bankszámla, stb)
- Lakhatás igazolása (vagy tulajdon, vagy bérleti szerződés)
- Kitölteni egy papírt, amin még a repjegy sorozatszáma is kell amivel érkezett (valamint hogy meddig érvényes még)
- fényképek

Ez eddig nem is olyan veszélyes. Na lássuk mibe is kerülnek ezek a dolgok.

- bankszámla egyenlegigazolás (2.000 Ft)
- lakóhely igazolása (Földhivatali papír kell, á: 3.000 Ft)
- Közjegyző előtt minden tulajdonos befogadja, meghívólevél á: 12.000 Ft
(Ez a közjegyzői ár is érdekes. Benne van a költséghozzájárulás is, valamint 25% áfa. Luxusadó olyan dologra amit az állam kér....)

Ja, utazás költségei ismét. Két munkanap, és összesen 780 km.
á: 17.400 Ft

Irány a Bevándorlási Hivatal, ahol prezentálom boldogan a papírokat. De visszadják, mert kell még pontosan 5 db papír a kötegbe. Nem fogadták el a saját cégemtől a magamnak kiállított fizetési igazolást, valamint CSAKIS eredeti céges papírokat fogadnak el, cégbírósági pecséttel ellátva.

(Na erről egy pár szót ismét. A fizetési igazolásban természetesen gyanítható hogy hazudok a saját fizumról. De mivel nincs más a cégben, hogy a fenébe, kitől kérjek papírt???? No és a tény, hogy minimumfizetést állapítottam meg magamnak (kezdő vállalkozás, először álljak talpra, majd utána jöjjön a fizetés), szóval ez alá nem hazudhatok - meg ugye minek is tenném - e felett meg nem hazudtam. Akkor most mi nem hihető???)

A T. Hivatalnak semmi sem drága, szedjem össze a papírokat, és jöjjek vissza. Irány az APEH. Magánszemélyként nincs tartozásom, papír a kezemben gyorsan, á: 2.000 Ft. Hogy a cégnek nincs tartozása, az most nehezebb lesz, mert az előző napon érkezett egy levél, hogy fizessek be adót és áfát. Nem értem mi ez, telefon a könyvelőnek, lassan kiderül mit is kérnek.

(Újabb kitérő, jogállamban vagyunk, tessék mindez okulásul. Az APEH 2003 július elsejével, leadóztatja az előtársaság időszakát, mintha ez egy külön év lenne. Előtársaság az a cégbírósághoz beadott papírok, és a bejegyzés dátuma közötti időszak. Nálam ez április 1 és május 8 közé esett, tehát visszamenőlegesen érvényesítenek valamit a cégemre. És igen, volt áfám, csak az utána következő negyedéves bevallásban be is vallottam, és be is fizetettem. Igen, csak azt a befizetést mi 0-val írtuk jóvá, mert..... és innen földi halandó számára foghatatlan szakzsargon jött, a lényeg, hogy tudják hogy befizettem, de most tessek ezt befizetni ismét. Majd ha elértem a 4 millió Ft bevételi határt, visszakérhetem, és punktum. Ennyit a vállalkozások támogatásáról)

Jól van, bankból pénz ki, bemegyek ha kijövök. Számot tép, sorban, majd a hölgy válasza arra hogy adjon nekem egy csekket, és befizetem.
- Csekken nem lehet, csak bankszámláról. Más? Nincs? Akkor menjen innen, magával már nem foglalkozom!

Lehetőségem sem volt hogy megkérdezzem, hogy akkor most hogyan tovább. Puff. Aznapra APEH bezárt. Másnap reggel telefon az ügyintézőnek (aki kedves volt és készséges, hogy akkor miért javasolta, ha nem lehet?) 10 perc múlva visszahívott, és kiderült lehet. Kollega ideadta a csekket, befizettem, majd a nullás igazolás. á: 2.000 Ft Pluszban futkorászás 60 km, 1.500 Ft.

Cégbíróság. Kedvesek, gyorsak, két óra múlva minden kész, cégkivonat 5.000, fénymásolás 700 Ft. Plusz aláírási címpéldány á. 1.400 Ft

Irány a Bevándorlási Hivatal. Papírok be (15 különböző papír, 18.000 Ft illetékbélyeggel együtt.

Eddig a meccs állása:

Jogait gyakorló polgár - - - - - - Államigazgatási gépezet

97.400 Ft kiadás, 4 munkanap - - - - - 97.400 bevétel

Majd a papírok készen lesznek, akkor irány Szeged (mert ott adják majd oda).

Tanulságok:

- A hivatal szerint ha magyar ember elvesz külföldit, akkor az nincstelen, neki nem lehet pénze. (mert tőle nem kérdezték miből fog megélni)
- Aki nősül, az házasságegyesíthet, de a feleség nem dolgozhat.
- Csak az vegyen el külföldi lányt, aki gazdag, és van lakása, mert anélkül nem engedik majd (???????)
- Az APEH bármikor kitalálhat valamit visszamenőlegesen, és kiszolgáltatott helyzetben nincs mit tenni, csak fizetni mint a katonatiszt
- Az állam szerint luxuskiadás a közjegyző (25% áfa!!!)
- Egy mellettem sorban álló ukrán állampolgárnak a feleségét idehozni sokkal egyszerűbbnek tünt (kevesebb papír), szóval ha nősülsz, akkor légy ukrán, de legalábbis külföldi, és menni fog.
- Az illetékbélyegre a postán nem adnak számlát, mert annak nincs ellenszolgáltatása. A jog szerint pedig ellenszolgáltatás nélküli fizetésre nem adható számla. Szerintem pedig ellenszolgáltatás nélkül nincs jogalap arra hogy fizessek. Természetesen az illetékbélyeggel fizetek, és ellenszolgáltatás is van, hiszen ezzel térítem a gépezet munkáját. Mondjuk az adómmal is szírozom a rendszert, de az úgy tűnik nem elég... Önmagának ellentmondó jogszabályok, jogsértő állam. Szerintem Monggyon le! ;-)
- A hivatalokban nem lehet előre tudni mennyi illetékbélyeg kell, szóval érdemes magunknál tartani egy olyan szettet amivel lehet fizetni 100Ft-tól 20.000-ig bármely töredékösszeget is, mert ha az ember többet akar adni, akkor nem fogadják el, ugyanis rettenetes többletmunkát eredményez (én a 700 helyett akartam 1.000-et adni).
- Ne olvasgasd az Alkotmányt, mert csak ideges leszel, az élet úgyis más. Az Alkotmány majd kell az állampolgársági vizsgára, valamint a jogászoknak. De a napi működésben dolgozó állami apparátus szerintem nem tudja pontosan mi is van benne. Nem kéne ezt kötelezővé tenni?


Magyarország, 2003 szeptember 29.

<< vissza