www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

A szólongatás szabadsága

Nem tisztem beszállni egy ilyen vitába, de felkeltette a figyelmem, és véleményem is van a dologról.

Pofát befogni! Ebben az országban a szabad szólás joga megvan, de nem szabad hogy mindenki gyakorolhassa, mert sokan nem tudják mit beszélnek! És a szabad szólás felelőssége komoly, ezért fogja be a pofáját aki nem tudja mit beszél! De aki nem tudja hogy nem tudja, az is!

Valahogy így tudnám összefoglalni a vita lényegét, melynek legutolsó állomása Worluk válasza április 1-én. Talán nem véletlenül választotta a napot.

Aki nem tudná miről van szó, annak előolvasmányként javaslom az alábbi cikkeket:
0 Fahrenheit - Tóta W. Árpád
Szólászabadság-e a rasszizmus védelme? - György Péter
A szólás szabad - Tóta W. Árpád

Aki nem ismeri a dolgok előzményét, annak nagyon röviden annyi, hogy egy srác felrakott a netre egy ezeréves rasszista játékot (oktalan dolog volt tőle), majd erre felháborodott a György Péter, mely felháborodás oktalanságán felháborodott Tomcat. Eljutottak a Fridi műsorába, ahol az akadémikus atyáskodva megjegyezte hogy szívesen tanítaná a tudatlan fiatalembert (a dolog intellektuális finomsággal megfogalmazott lebunkózása volt Tomcat-nak). Ő sokkal bárdolatlanabbul válaszolt, egyetlen hátránya az volt, hogy nem ismeri a médiát belülről (nem tudta kifejteni a mondanivalóját). De félbeszakította őt György Péter, kijelentette, hogy nem hajlandó végighallgatni. Ezzel egyértelműen és téveszthetetlenül megmutatta nézeteit. Vagyis szólni szabad, de kuss annak aki olyat mond ami nekem nem tetszik. Szomorú fejlemény egy olyan műsorban, ahová az emberek a véleményüket elmondani mennek, aminekcíme a szólás szabadságát hirdeti.

Nagytekintélyű (? - innentől kérdőjelessé válik a jelző, sőőt, a diákjai bizonyosan jelenlétükkel vagy távollétükkel szavaznak majd az akadémikus óráin) György Péter akkor nyúlt bele a kakába amikor nekiugrott Worluk-nak, mert merte egy antiszemita könyvét előszavazni.
Aki ismeri a könyv előéletét az tudja, hogy semmiféle antiszemita nézet nem szerepel a könyvben, az emberi butaság leirata a könyv, a droidok jellemtana, és a blog hardcopy-ja.

Ilyen logika mentén nem szabadna kiszolgálni a boltban azokat akik fasisztoid nézeket vallanak, vagy éppen le kéne köpni azt aki kicsit másképp gondolkodik. (ez néha meg is történik).

De mégis furcsa. Félő. Ugyanis György Péter nem a blog íróját támadta (azt is), hanem magát az internetet, ahol társadalmi felelősségtudat nélkül irogathatnak emberek, ahol mindez olvasottá válik, és ezzel amolyan alternatív médiaként nézeteket terjeszt. Olyan nézeteket, amely számára nem elfogadható. (az első cikk ügyes címe már magában is minősíti a gondolatokat).

Basszus, ez most komoly? Beleugrik abba a kútba, amiből Körmendy-Ékes-Judit (vagy kicsoda) is csak csapzottan és elázva tudott csak kijönni? Talán ha adva lenne az intellektuális minimum, ahol a túlélési ösztön megakadályozza az intelligens egyedet hogy olyat tegyen amitől kérdésessé válik szakmai kompetenciája...

Debreczeni József írta a HVG-ben: "A szónok beszédét követő fütty - a véleményre megfelelő vélemény - demokratikus. A beszédet megelőző és folyamatosan kísérő fütty - a véleménynyilvánítás elfojtani akaró vélemény - demokráciaellenes. "
Ugyan ő más témában, másra reagált, de fontos gondolatokat fogalmazott meg. Egy vitának nem része a másik véleményének meghallgatás nélküli cáfolata. Mondjuk rá hogy antidemokratikus. Még akkor is ha emberünk egyetemen tanít, és hivatalból neki van igaza. Szomorú lenne ha így lenne. Főleg ebben az esetben.

Na, még ez is. Beszálltam egy vitába, véleményt fogalmaztam meg (egy ilyen hülyét nem szabadna engedni a a katedra közelébe sem!), lehet dobálni a sarat!

Magyarország, 2005 április 2.

<< vissza