www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
Super Size Me

Megnéztem a filmet. Igen, a Super Size Me c. filmet.

Megdöbbentett, és egy csomó nagyon fontos tanulsággal szolgált számomra. Példának okáért, hogy én sem tudom mi pontosan a kalória meghatározása.

Addig csak az jött le nekem, hogy amikor a futógépen kínoztam magam, akkor 10 perc laza futás alatt le tudtam nyomni körülbelül annyit, amennyi egy gyümölcsjoghurtban van. Nagyon kemény nem?

Egy kis kutatás érdemes a neten. Első helyszín a www.mcdonalds.hu. Lássuk!
Fenn van mennyi energiát vehetek magamhoz bármely meki kaját eszek. Nézzünk hát egy kemény és egy nagyon lájtos kaját (vagyis olyat amit akkor ennék amikor éhes vagyok, és egy olyat amikor ebédelni akarok, de nem vagyok kimondottan éhes):


Vagyis lényegében véve alig van valami különbség...

Ráadásul ha elhiszem amit itt írnak, akkor minden elfogyasztott fölösleges 3.500 kilokalória után fél kiló zsírt raktároz el a szervezet.... jujj

De elkezdett érdekelni a dolog. Mi van a többiekkel, akik most elevezgetnek a Super Size Me oldalvizén... Rájuk ugyanis alig jutott valami kis figyelem. Pedig gyorsétterem, hasonló történet van náluk is nem?

www.kfc.hu Nem működik, ráadásul a domain más cég neve alatt. De legalább a www.kentuckyfriedchicken.hu be van jegyezve. De nem működik. Szegénységi bizonyítvány... Ha valaki nagyon panaszkodni akar, akkor nála megteheti:

Domain-használó: Kentucky Systems Kft.
Cím: Nagydiófa utca 8.
Cím: H-1072 Budapest
admin-kontakt: Szandrik Gyula
Telefon: +36 1 351 4886
Telefax: +36 1 268 0668

A www.pizzahut.hu műkszik. Egy házhoz szállítás szórólap van felrakva, ha rákattintok, akkor a hátoldalt is megnézhetem. Újabb szegénységi bizonyítvány. Egy magyar gumiszerelő műhely klasszabb weboldalt üzemeltet...

www.burgerking.hu működik.Nem nagy durranás, de legalább valami... A kajáról viszont semmi. Ebben a versenyben a McDonalds egyértelműen tuti nyerű, ott van majdnem minden infó amit a pusztáról szakadt hazánkfia tudni akar.

www.dunkindonuts.hu be sincs regisztrálva. no comment A .com gurul,minden tápértékinfó ott van.

www.subway.hu A magyar oldal egy magánszemély tulajdona. A .com oldal ügyesen szerkesztve, minden információ ott van.

A többiek valószínűleg úgy gondolják, hogy a magyar parasztoknak elég ha a kaját eléjük túrják az étteremben, és ennyi. Úgysem törődik a sok kisországbeli paréj a kalóriával meg ilyenekkel. Meg egyébként is. Hova menne máshová? Parasztnak jó lesz!
Érdekes kontraszt mindezek mellett az anyacég .com végződésű weboldalai. Szépen kitalált, informatív oldalak. Egy ilyen kis országnak meg minek akár lefordítani is...

A kalória meghatározását nem is volt olyan könnyű megtalálni. De íme:
A folyadékok felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség egysége a kalória. Megadja 1 kg szobahőmérsékletű standard állapotú víz 1 °C-kal történő felmelegítéséhez szükséges energiát.

Na jó már értem. De hogy hány kilométert kell lebicajoznom egy pacalpörkölt ledolgozásához, erre nem találom a választ. Aki segíteni tud, írjon nekem, ígérem felteszem!

Magyarország, 2004 augusztus 21.

<< vissza