www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
Vajon mennyit kereshet egy lapterjesztő?

A könyvem kapcsán volt lehetőségem egy picit belepillantani a magyar könyvterjesztés világába. A következőképpen áll össze az én könyvem ára:

Boltban kapható 4.998 Ft-ért, ez olyan közepes ár, de nem olcsó.
Amikor a terjesztő átveszi, akkor bizományban veszi át, és az eladott példányok után fizet 50-55-60%-ot, vagyis nála marad 40%, rizikó nélkül.(2.250 Ft)

A kiadó a maradékból (2.750 Ft) finanszírozza a könyv nyomtatását (mondjuk olyan 1.100 Ft esetünkben), fizeti a szerzőt, és vállalja a rizikót, valamint finanszírozza az egészet durván 1.5-2 évig. Magyarul egy 3.000 példányban kiadott könyvből ha rajta marad ötszáz, már bukta van.

Vajon mennyit kereshetnek a lapterjesztők?

Mai szomoró esetem erről szól. Szokásom hogy megveszem a PC World című angol nyelvű magazint. Az ára 2.090 Ft, tehát nem olcsó. Ma bementem a City Press Auchan Budaörsi boltjába, és megvettem a lapot. Az ára 3.700 Ft volt!

Kértem az eladókat hogy csekkolják le a dolgot, mert ez nem lehet igaz, hogy megemelték az árat 75%-kal, ennyire azért nem durva az infláció. Csekkolták, felhívták a főnököt, aki közölte velük, hogy a Hungaro Press ára a mérvadó, azért adhatják és kész.

Mivel egyik oldalról idegesít ha ilyen történik velem, valamint a pénz nálunk sem a kertben terem, ezért felhívtam a terjesztőt. Az első kedves hang csekkolta, és elmondta nekem az árat, vagyis 2.090 Ft. (Na ugye - gondoltam). De továbbkapcsolt valakinek, aki közölte velem, hogy a lap ára általában 2.090 Ft (igen, egy éve ezen az áron veszem), de ez a szám valami miatt különleges, mert a kiadó nekik is drágábban számlázta. A következő szám már újra 2.090 Ft lesz.

Igen, ez lehetséges lenne - mondtam, de a lapban nincs CD melléklet, semmi különleges, a kinti ára pedig pontosan 6.99 USD, vagyis olyan 14xx Ft, ezért kérni 3.700 Ft-ot, az mégis durva. A hölgy mondta, hogy bizonyosan a kinti ára is magasabb ezen az egy havi kiadványon, valami miatt a kiadó most többet kér.

Megköszöntem a boltban az eladók türelmét, és hazajöttem. Itthon megnéztem a régi számokat, minden példány addig is 6.99 USD volt!!! Vagyis igazam volt, ez csak egy tévedés lehet, most 3.700 Ft-ba kerül, és ez van.

Megnéztem a terjesztő honlapján is az árakat. Ott 2.090 Ft. Ilyenkor mi van? Elnézték, de olyan bonyi lenne azt mondani hogy:
- Kedves Uram, tévedtünk, igaza van, természetesen öné a lap a szokott áron.

E helyett a kiadóra fogni egyszerűbb, az úgyis olyan messze van meg minden.

Akkor egy kis számolás:

Megnéztem, ha előfizetek a kiadónál egy évre, az ár pontosan 10.705 Ft postázással együtt, a postaládámba minden hónapban.

Ha a terjesztőnél fizetek elő, akkor az ár 22.572 Ft egy évre. A különbség pontosan 11.867 Ft, azaz az árrés több mint 100%. Tudom költségek meg minden... De ők nem egyenként szálíttatják, hanem nagyban, valamint nekik a kiadó nem a kisker hanem a nagyker árat számolja fel. Vagyis csönd legyen, ez az árrés valszeg sokkal több mint 100%!

Ha a lapot a boltokban veszem meg havonta egyenként, akkor 25.080 Ft, vagyis a különbség az előfizetéshez képest 14.375 Ft!

Tök jó üzlet, meg kéne becsülni, ugyanis nemsokára többen is rájönnek erre a számolásra... Jelentem, én előfizettem odakinn (és nem a terjesztőnél), így két évig kapom a lapot abból az árból amit itthon kérne a terjesztő egy évre.

Javaslat: Ha tetszik egy lap, fizess elő rá! Kell hozzá egy hitelkártya, de ennyi! A terjesztők pedig ébredjenek fel, ez így sokáig nem mehet...

Ja, azóta nem veszik fel a telefont.... Ugyan péntek van, de még csak 14:19!

Magyarország, 2004 június 11.

<< vissza