www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
Monet és barátai - vagy EDDA koncert?

Hétvége, van egy kis szabad időnk. Monet a Szépművészeti Múzeumban, nem minden nap történik ilyen kis hazánkban!

Legyen hát. Ugyan sokan állnak sorban, hideg van, de biztosan megéri!

Itt még nyugodt a tömeg, oldalról sorok nincsenek

9:00 A sor vége valahol a buszmegálló előtt (rövid fejszámolás, mondjuk 400-an állnak előttünk, legyen hogy 50 emberenként 20 perc, akkor bejutunk mondjuk kettő és fél óra várakozás). Basszuskulcs, de akkor is, kivárjuk!

Kettő órával és teljesen átfagyva közelebb kerültünk a bejárathoz, de lassan és biztosan idegesebbek lettünk. Ugyanis a sor egyszerre nem egy sor, hanem három lett. Jobbról és balról az elővételben vett jegyekkel szépen sorban álltak mások is. (mondjuk értem, ezért vesz az ember elővételben jegyet, hogy ne kelljen még egyszer sorban állnia).

De van egy kis bökkenő. A múzeum a kerítésre kiírva:
Elővételben vett jegyekkel hétvégén nem tudunk soron kívüli belépést biztosítani!

De ez természetesen senkit nem érdekel. Ugyan nagyon kulturált hangon közlik a sorban állók az oldalról előzőknek a helyzetet, a legjobb esetben csak egy elfordított fej a válasz. Hmmm. Monet és a képzőművészet barátai a kultúrát nem adekvát módon ünneplik...

Kisebb csoportok előznek be ismét. Egy csoport be van jelentve 11-re, egy pedig 11:30-ra! Bocsánat, előreengednének minket? - kérdezik.
A sor három óra után türelmetlen, nem engedik őket. Hiszen bármi is legyen előre foglalva, az emberek nem a pénztárhoz állnak sorba, hanem azért, mert be szeretnének jutni. Így igazából mindenkinek igaza van. De idegesítő a helyzet. Megérkeznek az első kifelé jövő vendégek, helyet kérnek. Sajnos az nincs, mert a hátul állók megelőzendő hogy újabb 100 ember bejusson oldalról nyomja a tömeget előre, így aki ki akar jutni, annak közelharcot kell vívnia.

Közben kijött egy hölgy (később kiderül, az igazgatóhelyettes), és hangosbemondóval közli a tömeggel, hogy benn is legalább 3 óra a várakozás, jöjjenek vissza hétköznap. Ez sajnos nem vigasz kicsiny csapatunknak, ahol nővérem és kislánya reggel 5-kor kelt, hogy Békéscsabáról időben ideérjenek...

A múzeum óriási hibát követett el. Ugyan két hónapja tömegek állnak a ház előtt, de képtelek voltak felkészülni arra, hogy mondjuk két sort állítsanak be (elővételben megvett jeggyel, és jegy nélkülieknek), valamint egy kifelé használható kaput, hogy aki megnézte a kiállítást, az ne a tömegen keresztül vergődjön.

Lassan erőteljes a nyomás hátulról. Előjön egy kedves hölgy, aki a tömeg kultúráltságára bízza a bejutást, kérve mindenkit a megfelelő viselkedésre. Kapu kinyit, hirtelen a tömeg meglódul, és a szerencsétlenek (mondjuk feleségem) a kapuhoz szorul. Többen egymást tapossák, hátulról nyomnak, nincs megállás. Igazi, képzőművészet rajongóhoz illő viselkedés. Igazi csőcselék, megspékelve egy igazán elkefélt szervezéssel. Csoda az, hogy komoly sérülés nem történt! Kedvesem olyan országból jött ahol 210 millióan élnek, Ázsiában, de ilyet ő sem látott még egy múzeumban. Szomorú vagyok hogy nem tudom elmagyarázni, a tömeg miért ilyen. És a szervezés....

A múzeum kihívja a rendőrséget, aki kordont állít fel odakinn.De minket ez már nem zavar, benn álunk sorban a pénztárnál. A teremőrhöz fordulok:

- Legyen kedves árulja el, hogy mennyi időt kell még odabenn várnunk? Ugyanios ha ez még 3 óra, akkor itt most nem veszünk jegyet, hanem feladjuk.

- Sajnos nem tudom - hangzik a válasz. Bocsánatkérés nélkül egy másik őr a megszólítotthoz fordul, és közli vele, hogy most magára marad a placcon, mert ők elmennek ebédelni. No comment. Odakinn a rendőrség próbálja a tömeget megfékezni, akik három órája állnak sorban most veszik a jegyet, és állnak be a sorba odafenn, ő pedig ebédelni megy. (igen, emberek vagyunk, én is éhes vagyok, de azt hiszem ez nem a megfelelő alkalom volt elmenni megenni a toros káposztát szép kis műanyag dobozból...)

Benn már minden rendben, 40 perc sorban állás, és láthatjuk a kiállítást.

De mintha ez már nem lenne ugyanaz az élmény...

Csalódtam. Szervezésből elégtelen. Az emberek akik Monet kiállítást mennek megnézni, és képesek egymást taposva bejutni, undorító és kulturálatlan viselkedést felmutatni, szóval egy EDDA koncerten is többet várok el az emberektől, nem egy ilyen helyzetben. Aki a múzeum igazgatója, abból remélem nem lesz miniszterelnök, sőt, ilyen helyzet után úgy rúgnám ki, hogy lába ne érje a földet! (Ha valaki ismeri, szívesen felteszem a válaszát ide!)

A kultúra kicsapta a biztosítékot!

Magyarország, 2004 február 23.

<< vissza