www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Ügy, fél, kapu, öngól

Az egész úgy kezdődött, hogy a könyvelő felbujtott, hogy most nagyon de gyorsan regisztrálni kell az ügyfélkapun, mert különben sejhaj lesz meg minden.

Elszántam magam, bejelentkeztem a www.magyarorszag.hu oldalon a budaörsi önkormányzat okmányirodájába. Meglepetésként ért, hogy két nap múlva már mehettem is. Ollé. Kicsit ugyan furcsa volt hogy eddigi bejelentkező nevemmel már sehol nem lehetett semmit sem kezdeni, de eddig nem volt probléma.

Reggel időpontom volt 10:15-re, ott is voltam hibátlanul 10:14-kor :-) Gyanúsan kevés autó, meg kihalt környék. Plusz egy papír, hogy a Hivatal elköltözött. Pánik indul, mert nekem ugye időpontom van, várnak meg minden. Szabadság utca ikszakárhány. A Szabadság utca a legnagyobb utca lesz, meg is találtam a Polgármesteri Hivatalt, itt lesz tuti az Okmányiroda is.

Az épületről eszembe jutott a Brazil c. film.

Információnál előttem hatan, pult mögött senki. De gyorsan leküzdöttük, mindenki kapott gyorsan sorszámot. Kézből, pult mögül, az emberek úgysem tudnák eldönteni hogy milyen ügyben jöttek, és az az ügy milyen igazgatásrendészeti eljárás alá tartozik, melyik előadó mit ad elő, és különben is, emberek butusok. Na. Nem tudnák kezelni azt a nyavalyás sorszámkiadó gépet öt gombbal. Vagy nyolccal. Mégúgyse.

Mosolyogva mutattam, hogy interneten foglaltam időpontot.

- A magyarorszag.hu-n foglalt időpontot ugye? Hááát, nem ott kellett volna, nem kapjuk meg a jelentkezéseket. Rendszeresen melléteszi. Na nem baj, adok magának sorszámot.
(Itt egy kicsit elbizonytalanodtam, kezdeti mosolyom megtört, fölényes lendületem oda. Nem értettem hogy mi az amit mellétesznek, meg minek tesznek mellé micsodát? Bejelentkeztem, nem működik. Ezt értem. Mellétesz? Ezt nem. Hülye vagyok.)

Nyugisan leültem, unatkoztam. Jelzem, a hely maga elsőrangú, világos, kellemes, használható, barátságos. Nyoma sincs a régi "hivatal"-nak. Tudod, ahol le kell hajolni egy lukhoz, kényelmetlenül kifacsarni a testet, hogy a benn ülő rendesen hallja hogy mit mondasz :-)

A kinti portafülke felett nagy betűkkel egy felirat, amely a hivatal területén internet elérést reklámoz. WiFi! Ollé, PDA elővesz, nézzük (addig is netezek egy kicsit). Rendszer keres, nincs semmi az éterben. Megkérdeztem a pult mögött a hölgyet, szerinte van itt internet, a múlt héten is használta valaki. Kimentem a portásfülkéhez, ahol azt a választ kaptam, hogy működik. Mutattam, nem működik. De működik - mondták - ég a zöld lámpa, nézze meg! Amikor továbbra sem találta a ketyerém a jelet, megkértek hogy menjek a portáspult másik oldalára, hátha ott majd... Most magyarázzam meg, hogy a WiFi akár betonfalakon keresztül is? Hagyjuk.

Időpontra mentem, alig vártam fél órát, máris bejutottam! Már csak percek kérdése hogy ügyfélkapus legyek! Izgatottan foglaltam helyet. Csak egy személyi, egy-két perc, és huss. Közben kérdezősködtem (én balga):

- Tessék mondani, miért van az, hogy a magyarorszag.hu-n az eddigi regisztrációm eltűnt?
- Az a regisztráció most megszűnik ezzel a regisztrációval, ezért kellett most regisztrálnia.
(huha, gondoltam, ezt most mellétettük, nem regisztrált az agyam összefüggést)

- Kérdezhetek még?
- Természetesen
- Létezik kettős aláírás az ügyfélkapu rendszerben?
- Hát, ezt sajnos nem tudom
- Az elektronikus adóbevallásnál online vagy offline a kitöltés?
- Ezt sajnos most nem értem
- Nincs több kérdésem...

A hölgy kinyomtatott egy papírt, melyen felhasználónév a vezetéknevem.

- Mivel az eddig regisztrációmnál ez más volt, így inkább azt szeretném - mondtam.
- Nem baj, ez meg fog változni az első bejelentkezéskor!
- Biztos hogy a név, nem a jelszó fog megváltozni?
- Biztos, ebből lesz majd a jelszó.
- ?????? Monst a biztonság kedvéért megkérdem még egyszer. Általában a belépőnév fix, regisztráció után a jelszavat szokták változtatni. Szóval a belépőnév meg fog változni tuti?
- Igen, megadja az újat, és kész. Bízzon bennem.

Én buta, elhittem. Persze hogy a jelszó változik, nem a belépőnév. Most ezt is meg kell jegyeznem.

A mai nap tanulságai:

- magyarorszag.hu - csak vigyázva azzal az online időpontfoglalással. Egy telefont biztonság kedvéért érdemes megejteni. És otthon mosógépre a mosóteknőt.

- Vifi - ha ég a zöld lámpa, akkor van. De lehet hogy rossz helyen állsz.

- Elektronikus analfabétákat a hivatalokba! Ők nem fogják szakmai hozzáértésükkel megzavarni a pógárokat.

- ügy, fél, kapu, ciki

 

Magyarország, 2006 január 19.

<< vissza