www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
Fuzzy logic

Egyszer tényleg nagyon régen olvastam egy cikket arról, hogy a tokiói metróban meg akarták oldani, hogy a szerelvény 1cm-es pontossággal álljon meg a megállóban, és így ki lehetett alakítani sorokat a felszálláshoz, és így pontosan lehet majd tudni hol lesz az ajtó amikor a szerelvény megáll.

Keservesen dogoztak, de minél pontosabb számításokat végeztek, annál kevésbé lett pontos a végeredmény. A megoldás egy furcsa matematikai gondolat, a fuzzy logic volt. Vagyis nem pontosan határoztak meg távolságot, hanem olyan kábéra. És így, amikor a szerelvény közeledett a megállási ponthoz, újra és újra megbecsülte a számítógép a megállástól való távolságot, a sebességet és a fékerőt. A lényeg hogy nem értettem meg a matematikáját, de a logikája érdekes.

Ahogyan az orosz géppisztolyok a második világháborúban a pontatlanságuk miatt akkor is működtek még, amikor a német precizitással elkészített fegyverek már befagytak, és nem működtek.

Érdekes dolog nem? Képesek vagyunk ezredmilliméternyi pontossággal megmunkálni anyagokat, és sokszor nem az a megfelelő, hanem mondjuk a kvázi méret, mert rengeteg eszköz működése is azon alapszik hogy a megmunkálása nem pontos...

Ha belegondolunk, akkor a természet is ezen logika alapján működik. A génjeinkbe beletett milliónyi hibás vagy nem megfelelő jelsort, de nem használjuk a legtöbbet. Viszont az evolúció igen. És ha változik a környezet, akkor egyes gének aktívvá válnak, és akinek a "hibás" génje annyira hibás hogy megfelelő, akkor az a nyerő, ő volt a túlélő.
Ezernyi apró dolog működik bennünk, nagyon komoly szabályozási rendszere van az emberi testnek. Tökéletlen, mert betegségek tizedeltek minket, vagy sok olyan sérülés ér ami nem gyógyul. De a sok rendszerben egyes apró részek elromolhatnak, az egész meg sem érzi, működik. A bőrünk sem egy pontos darab, de rugalmas, kitölti a teret, gyógyul, szóval tökéletlenségével tökéletes.

Amikor az autómban egy pontosan illesztett darab elkezd kopni, és ezzel nyikorogni vagy kopogni is, azon töröm a fejem, hogy hogyan lehetne erre is alkalmazni a fuzzy logic rendszerét.

A búvárcuccom a pontatlansága miatt egyszerű (vagy egyszerűsége miatt pontatlan), de mindegy, ha homok megy a reduktorba, akkor is működik, sőt. Amennyi kosz belekerül egy reduktorba, az nem mindennapos, mégis kapunk rajta levegőt. Szóval működik.

Viszont az élet más területein láthatóan működik, bár ezt még nem ismerték fel az alkalmazói.

Mondjuk a cégvezetés. Van ahol a következő a hitvallás:
Nem kell pontosan és szépen, majd aki nem bírja kihullik, akik meg szeretnének jobbat, azok megjavítják. Miért foglalkozni szépen és pontosan dolgokkal, amikor úgyis olyan gyorsan változnak a körülmények?

Ennél Fuzzy-bb már csak a politika. Ott a fuzzy arra is vonatkozik, hogy ha ma mondtam azt hogy x=10-zel, akkor holnap simán lehet állítani hogy x=15-tel, mert úgysem néz utána senki, de ha mégis, akkor letagadom, és azt mondom hogy nem is azt mondtam, hanem azt hogy X=15 lehetne ha....

A fuzzy logic mint elmélet nekem tetszik. De a frász egye meg azt aki leközölte, és a hazai politika felfedezte magának a benne rejlő lehetőséget!

Mondjuk orvosolhatnánk a dolgot. Egy adatbázis, hogy ki mikor mit mondott, és mikor mondta az ellenkezőjét. És egy tévéműsor, ahol szembesítenék az embereket a saját kijelentéseikkel.

Ez megspékelném egy érdekeltségi alapú politikai fizetéssel. Szerintem egy politikus keressen jól. Nem csak a kisemberek szintjén, hanem a nagyemberek szintjén is. Nem néhány százezert, hanem mondjuk milliókat havonta. De ugyanúgy tessék adózni mint én. Nincs plusz ilyen pénz kajára, olyan autózásra, emilyen lakhatásra, bizottság és egyebek. Nem. Keressen bazi sokat, és költsön és adózzon belőle.

Ráadásul a politika nagyban játszik az én és a te pénzeddel, de a sajátjukkal nem. Ezen is kéne változtatni. Vagyonfelmérés a ciklus idején (ez olyan találó nem? a végén legtöbbször elvéreznek :-), és amikor vége van a megbízásnak, akkor a választók szavazhatnak. 50%-tól 200%-ig lehet bármi. Ennyivel szoroznánk meg a vagyonát. Ha szarul dolgozott és elveszett a én és a te pénzed, akkor vesszen el az övé is! Megígérte, nem teljesítette: jogban ez szerződésszegés, és büntethető - politikávban a mindennapok része. OK, legyen, de a végén mindenki számoltasson el! És mindjárt másként nézne ki a dolog.

Egyébként én a mellébeszélést is büntetném. Mondjuk olyan kiszavazóshow szerűen kéne politikusainkat vitára és beszámoltatásra bocsájtani. Ha x szavazat érkezett, akkor ő kiesett. Vagyis ha mellébeszél, vagy láthatóan hazudik, egy sms küld a rendszerbe, és mondjuk x db után kiesik. Ki merné vállalni a megmérettetést? Mert a fiatalok a képernyőn megtették. Most itt az idő, hogy azok számára is elérkezzen az igazság pillanata akikre a saját és a gyermekeink jövőjét bízzuk. Nesze nekem oktatást 25% áfázni, vagy a félig kész autópályát eladni és mi majd kifizetjük...

Húdekiírtammagambólabosszúságotdejólesett!

Magyarország, 2003 október 1.

<< vissza