www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))
Egészség - ügy

Egészség - ez sajnos ügy. Hogy miért?

Ma elkísértem egy barátomat a kórházba, eltörte a lábát ugyanis. Járógipszre volt szüksége. Lássuk mi is lett belőle:

Számítottunk arra, hogy nem lesz gyors menet, úgyhogy elmentem elintézni egy pár dolgot amíg őt gipszelik. Másfél óra múlva visszaérve összesen annyi történt, hogy felkerült egy kocsira.

Először egy orvos ránézett, és annyit mondott:
- Röntgen!

Kitolták, megröngenezték, ahol is annyit mondtak neki:

- Ne mozgassa!

Vissza a folyosóra. Itt csatlakoztam be, három szó és másfél óra után.

Ki kellett mennem folyó ügyeim intézésére. A mosdó kritikán aluli, igazai szocialista jellegű volt. A WC büdös, a kézmosóból csak forró víz folyt (biztosan így lehet spórolni a vízzel), a lámpa nem égett (király volt, a sötétben leforráztam magam) törülköző nuku, a két kézszárító közül az egyik zörgött valamit, de levegőt nem fújt... Na, erről ennyit.

Kimentem a folyosóra, ahol ettem egy szendvicset, és panaszkodtam egy kicsit a boltosnak. Szerinte nem semmi, de sajnos a személyzeti WC is hasonló állapotban van legtöbbször. oooops.

Végre, behívták barátomat a gipszet feltenni. Benn egy kis eszmecsere, és csörgött a telefonom. ?

- Gyere be kérlek - mondta. Bementem.
- El kéne menni venni gipszet, itt a pénz, egy emelettel feljebb a gyógyszertár...

Kicsit meglepődtem, de kiderült, a TB által finanszírozott "valódi" gipsz helyett műanyag (olvasd - könnyebb) merevítőt kérte. De a kisördög akkor is megszólalt bennem:
- Mi van akkor, ha a betegnek nincs kísérője? Ki megy el a gyógyszertárba???

Na mindegy, gyógyszertár. ZÁRVA - hirdeti a felirat. Haha, akkor ma nyugodtan meg lehet dögleni - gondoltam, mert nincs gyógyszertár. De győzött a kötelességtudat, behatoltam a felirat ellenére, és mégis megoldottuk. Kiderült, ma temetnek valakit, ezért a csökkentett személyzet, egy fő próbálta győzni a rohamot (mert egy ekkora intézménynek szerintem éjjel-nappal kell gyógyszer...

Cuccos megvan, laza 13.xxx Ft. Egyik része 15%, a másik része 25% Áfával. Erre bennem is megindult (ismét) a kisördög. A jó édes k*va anyukáját annak aki szerint a lábtörés luxuskiadás!!!! Beszédbe elegyedtem a kedves hölggyel, és kiderült (nekem újdonság volt!), hogy január 1-től a gyógyszer is 5% áfás. Szegénységi bizonyítvány ismét.

Vissza a szajréval, ahol a kötözőben az uriember kedves volt, megnézhettem a műanyag gipsz születését, érdekes technológia.

A négy(!) órás menet végén a következő tanulságokkal és kérdésekkel zártam a napot:

1, Alapvetően kedves emberek dolgoznak ott, bár az ebédidőt szigorúan betartják, hiszen emberek ők is (és a beteg?)
2, Mindenki végzi a munkáját, de egészében szervezetlen. Látható a hatékonyság teljes hiánya, de ez nem az ő hibájuk, hanem inkább azoké akik szervezik, fizetik... Hitem, hogy ha naponta x száz ember bemegy, kijön kezelve, ezt miért kell úgy szervezni, hogy mindenkinek benne van mondjuk 4-5 órája... Ügyesen szervezve megoldható lenne...
3, Az adóhatóság szerint luxus a betegség. Emberek nyomorából nem szeretnék tüzijátékot vagy pártokat finanszírozni. De még óvodát sem. Vagyis nem ebből a pénzből...
4, A gyógyszer áfája mindennek a teteje. Milyen világban élünk????
5, Kórházi higiénia - ahol az embereknek példát mutatunk. Ilyen példa mellett mit várunk???
6, Nem erőssége a rendszernek a betegek tájékoztatása. Mondjuk hogy mire számítson időben, mi történik vele most, mennyibe kerül majd, ilyenek. Tehát a törött csontot megszereljük, de a beteg lelke az kit érdekel? "Nyugati orvoslás"... A betegjogi képviselő elérhető hetente egy napon pénteken délután két órára... Biztos visszamegyek panaszkodni...

Így állunk. 2004 nyár végén. Magyarországon. Szomorú vagyok.

Magyarország, 2004 augusztus 30.

<< vissza