www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

Dire straits

dire = irtózatos, szörnyű, sanyarú, strait = nehéz helyzet

A tegnap Jakarta Post egyik cikkében az újságíró ezeket a szavakat használta Indonézia helyzetét leírandó, és megfogott. Talán mert egyetértek.

Szóval nem Mark Knopfler-ről lesz, szó, hanem az országról amelyben már lassan két éve élek. Igaz, Bali más, de nagyon sok dologban érezhető a hatás.

Először meglepődtem hogy mennyire más itt minden, kezdve az emberek gondolkodásától, az élet minőségéig.

Pár hónappal ezelőtt megjelent egy hivatalos nyilatkozat, miszerint Indonézia előre lépett egy lsitán. Történetesen ez a lista egy nemzetközi kutatás arról, hogy az egyes országokban expatriot-ként élő külföldiek életminősége milyen. Indonézia két helyet lépett előre, és a hivatalos propaganda megpróbálta felhasználni ezt. A 41.helyről a 39-re ért a világ negyedik legnagyobb országa (igen, Indonézia a világ negyedik legnagyobb országa, és egyben a világ legnagyobb muzulmán országa!). Nem volt említés hogy összesen hány ország szerepel a listán. A főnököm kiderítette: pontosan 41. Vagyis a világon itt a legnehezebb élni külföldiként, vagyis már nem, mert két országot beelőztünk. Nem tudom melyek lehetnek ezek, de tippelek: Csecsenföld? Afganisztán? Esetleg Kenya? Lehet találgatni. de a tanulság egyértelmű....

Itt dolgozó külföldiként a következőek a szabályok:
Munkavállalási engedély éves szinten olyan 2.000 USD, vagyis közel félmillió forint. Természetesen az alkalmazó cég fizeti. A munkavállalási engedélyhez kell lakcím, vagyis be kell jelentkezi valahová (amikor az én papírjaimat intéztük, akkor a bejelentkezés nem ment gyorsan, ahogyan semmi sem itt, szóval a büntetés 200 USD volt az egyik hivataltól, mert a másik nem dolgozott elég gyorsan)
Ha haza akarok utazni, akkor egyszeri vagy többször visszatérési engedélyt kell váltanom (egyszeri: 40 USD, többszöri: 80USD)
Repülőtéren fizetendő: 12 USD a kilépésnél (adó), és kb 120 USD (fiscal - a fene tudja mi is ez). Szóval ha hazamegyek, akkor ez nem a jegy árába, hanem + 200+ dollárba kerül. Minden alkalommal.
Most olvastam az újságban - mivel minden területnek szabad keze van újabb és újabb szabályok meghozatalára - hogy Borneó keleti részén minden ott dolgozó külföldinek állampolgársági papírokat kell beszereznie (300USD). Igaz, a kettős állampolgárságot nem ismerik el, de kit érdekel...
Minden itt dolgozó külföldinek kötelessége egy, indonéz állampolgárt "tanítani", hogy majd később át tudja venni a helyét.
Újabb ötlet, hogy minden külföldinek beszélnie kell a nyelvet. (Nem tudom, ha ez keresztülmegy, akkor hogyan jönnek új emberek ide, mennyi idő alatt kell megtanulniuk, stb)

A Bali robbantás ügyében megjelent tegnap egy cikk, ami zavaró tényeket tartalmaz. Ezek szerint a bombát összeállító ember beismerte tettét, de "felsőbb nyomásra" szabadon engedték. Az Indonéz hadsereg egyik tisztjéről van szó. Hoppá.

Közben a nyomozás során kiderült hogy milyen robbanóanyagokat használtak a merénylők. Minden nap más. Vagyis a rendőrség vagy nem tudja, vagy vetít. Minden nyilatkozat más egy kicsit. Szakértők azonban kiderítették hogy ezek közül egyik sem alkalmas akkor detonációra amekkora Kuta-ban volt. A kisbusz amiben állítólag odaszállították az anyagot túl kicsi ehhez. Ráadásul mindenképpen millió apró darabra kellett volna szakadnia, de a motort sértetlenül találták meg. Szemtanúk szerint a robbanás előtti pillanatokban valamit láttak zuhanni. Közben úgy tűnik, hogy a fő gyanusított (aki beismerte a tettét, megtalálták a robbanóanyagokat nála, stb) ellen nincs elég bizonyíték, szóval lehet hogy a bíróság felmenti. 200 ember halt meg, és sokan hiányoznak még mindig (lehetőség van rá, hogy semmi nem maradt meg belőlük a robbanás után, szóval a szám magasabb).

Közben nap mint nap hírek:

Kórházban visszautasítottak egy AIDS-es beteget, mert az ott dolgozók félnek hogy elkapják a betegséget. A börtönből vitték oda (egy külföldi nő), akit vízumvétséggel tartóztattak le (beszélgetett emberekkel akikkel nem kellett volna).

Jakartában felíjítanak parkokat, hoteleket, és közben ismét árvíz fenyeget az esőzések miatt, de arra már nincs pénz. Mindezt az a polgármester döntötte el, aki vezette a rendőrséget a választások előtt a most hatalmon lévő párt székháza ellen.

Áremelések január elsején bejelentés nélkül.Benzin, gáz, áram, vonatjegy. Ez minden árat megdob, egy csomó dolog lassan drágább mint Európában.

A rendőrség pár hónappal ezelőtt letartóztatott egy katonát (verekedett, részeg és agresszív volt). A hadsereg nagyobb erőkkel kivonult hogy "kimentse" bajbajutott" társaikat, egy laza kis tűzharc volt az utcákon (a helyszínre nem emlékszem, de nem Jáva vagy Bali volt az biztos).

Közben ami itt történik nap mint nap:

Hetedik napja hogy nincs telefonunk. A társaság keményen(?) dolgozik, semmit nem ígérnek, De a második napon szabadnaposak voltak, szóval nem javítottak. Tegnap annyit sikerült belőlük kicsikarni, hogy tegnapi napon tuti biztos, hűha meglesz. Ma reggel már nem ígértek semmit...

Az emberek itt Balin még mindig nem értik. Nem értik miért kevés a vendég, és hogy ha ez tovább folytatódik, akkor elbocsájtások lesznek. Nem. Úgy döntöttek hogy munkahelyi szakszervezetet alakítanak, ami majd megvédi a jogaikat. Hurrá. Ez talán azt is jelentheti hogy csökkentések helyett egyszerűen bezárja a tulajdonos a helyet az "off-season"-ra.

Egy olvasó egyszer a következőket írta a Jakarta Post-nak (meg is jelent): Amikor Isten megteremtette Indonéziát, magát a földi paradicsomot alkotta meg (egyetértek), de miután látta milyen jól sikerült, büntetésül a világ legostobább embereit telepítette ide (egyetértek).

Bali, 2003 Január 06.

<< vissza