www.ScubaDiving.hu

Fotók a nagy kék óceánokból
Bali - az Istenek szigete
Barátok Közt
csak úgy
Ketyerék
Amit tudni akartál, de sosem merted megkérdezni...
CP950, 990
Emlékek a múltból
ADRENALIN!!!!!!!
Hideg vízben is van élet!
hihi
Hírek Baliról!
De csak ha dícsérsz! :-))

U.S.A.T. Liberty

A Liberty Tulamben "aranya". Ez a roncs vonzza ide a túristákat akik merülnek vagy snorkeleznek a roncson.

 

Sokan (tévesen) azt hiszik hogy a Liberty egy liberty típusú hajó, de ez nem igaz. Azok a hajók nagyobb méretűek voltak, és mindegyikük híres emberekről lett elnevezve.
A Liberty az első világháború előtt készült. Teherhajó, de a második világháború miatt felszerelték két ágyúval. 1942 január 11-én, kora reggel érte el végzete.
A Lombok szorosban egy konvoj tagjaként hajózott Ausztráliából a Fülöp szigetek felé, hogy a Szövetséges erőknek felszerelést szállítson. Reggel 4:15-kor az I-166 nevű japán tengeralattjáró torpedója találta el. Komoly sérüléseket szenvedett, de nem süllyedt el. Két másik szállítóhajó elkezdte bevontatni Singaraja kikötője felé, de túl mélyre süllyedt, ezért Tulamben partjainál hagyták sorsára.

Több mint 20 évet feküdt partravetett halként, amikor 1963 március 17-én a Gunung Agung kitört. Ez volt Bali történelmének egyik legnagyobb katasztrófája. Becslések szerint kétezer ember lelte halálát, és több százezer ember maradt otthon és fedél nélkül.
A roncsot a láva és a légnyomás (vagy talán a hullámzás és szökőár?) a vízbe sodorta. Most a parttól 20-25m-re fekszik az oldalára dőlve, a fedélzet a nyít víz felé néz. A roncs 120 méter hosszú, a maximum mélység 30m. Az élet megtalálta az utat, és rengeteg különbözo vízalatti élőlény vette birtokába.
Lenyűgöző hely.

 

 

 

 

 

 

Fotók jönnek még!